Investicija v zlati nakit (včeraj sva se skregala z možem zaradi tega!!!)
gola v sedlu, 15.11.2021 ob 12:57
Podedovala sem neko kmetijsko zemljišče (njiva ali travnik ali nekaj takšnega, po babici), v bistvu je podedovala moja mama in njeni bratje in sestre in so to potem prodali in si denar razdelili. Moja mama je dobila okrog 2000 evrov in je denar razdelila med mano in sestro.
Skratka dobila sem tisočaka od mame (ali babice, kakorkoli že gledate). Ker imam urejeno življenje (služba, mož, otroci,hobiji,…) mi je ta denar nekako “iz neba padel”, saj nanj nisem računala. Z 1000 evri itak ne moreš ne vem kaj narediti in sem omenila možu, da bi ga lahko nekam investirala, pa naj se zgodi kar se pač ima zgoditi. Noben od naju se ne spozna na investicije, vem pa da ne morem s tem denarjem delati čudežev, sem ga pa pripravljena tvegati na daljše obdobje. Pa bom videla kako se bo moja investicija obrestovala čez npr 10-20 let.
No, in tukaj je problem.
Mož je zato, da kupim neke delnice, ali pa kriptovalute in te stvari. Jaz pa sem se odločila, da bi kupila zlati nakit. Moj mož je pa proti temu (itak ga sploh nič ne briga, saj je moj denar, sploh pa nima pojma o kriptovalutah, delnicah,…pač je nekje neki prebral pa to).
Jaz pa vem, da zlato ohranja ceno, sicer gre gor počasi ampak gre. In z 1000 evri ga ne morem kupiti ravno veliko, sploh pa kaj bom potem z tistimi malimi ploščicami, mislim da bi lahko kupila okoli 18 gramov čistega zlata. Imela bi jih nekje spravljene in to bi bilo to. Donos na te zlate ploščice (gramčke) je pač odvisen od cene zlata v prihodnje. Zato sem se jaz odločila, da bi kupila zlati nakit (tudi tam je zlato, ki pa ga lahko nosim), lahko ga kasneje podarim svoji hčerki, lahko ga ravno tako prodamo, predvsem pa ga lahko med tem časom nosim, za razliko od nekih dolgočasnih zlatih ploščic. In ker ne bi kupila novi nakit v zlatarni bi kupila nekaj rabljenega in našla sem čudoviti obesek, ki ima vdelane diamantke in safir in ga je nekoč nosila Elizabeth Taylor. In moj mož je znorel, da kaj se grem, da to sploh ni res, da kakšna Elizabeth Taylor in da kaj sem tako naivna itd….ampak, jaz sem se pozanimala in sem prepričana, da je ta obesek res pripadal Elizabeth Taylor, saj se ujemajo vsi tisti podatki, navedeni v oglasu, poleg tega je prodajalec zelo znana oseba itd,…skratka verjamem da je vse ok in ne nazadnje obesek je čudovit, ima pa tudi diamantke in safir. In takšen obesek je zelo zelo lep in ga nima nihče na svetu. Rajši dam 1000 evrov za takšen obesek kot pa npr 300-500 za tisto kar se prodaja v naših zlatarnah (horoskopska znamenja, križci, srčki,…) kjer izgledajo vsi enako.
Torej, kaj naj naredim?
Naj tvegam in kupim, pa bom vesela vsak dan ko ga bom nosila ali naj grem na sigurno in kupim tistih nekaj gramov, ki mi ne bodo prinesli nič veselja, na katere bom itak pozabila, ko bodo v neki škatlici nekje v omari čakali na svojo nadaljno usodo. Možu pa itak ne bi dovolila da kupi delnce, saj se na to ne spozna in denar je itak moj. Prijateljica je od tega istega prodajalca nekoč kupila en starinski prstan in ga je kasneje na Ebayu prodala za 2x več. Tip se res spozna na te stvari, ampak ne želim pa gledati jeznega moža doma…..torej, kaj naj naredim?
Če mu vsaj ne bi povedala da sem dobila tisti denar, sicer pa kaj ga sploh briga, kajne?
zlat nakit se res ne splača kupit, če že zlato, potem v zlate kovance, katere lahko prodaš potem po normalni ceni, zlat nakit prodaš vedno pod ceno. Razen če bi rada imela nakit in ga nosila, ampak za naložbo pa to ni pametno! Če ne rabiš denarja, ga daj v bitcoine kot je dejal mož, tam lahko veliko dobiš, lahko pa vse izgibiš, če prodaš iz strahu ko cena pada. Ravno zato, ker ne rabiš zdaj tega denarja, lahko z bitcoini čakaš da cena naraste.
Če bi rada nosila spomin na babico, si ga pretopi v nekaj, kar te bo vedno spomnilo nanjo. Morda diamant, lahko tudi zlato, s tem da moraš vedeti, da temu obesku od ET manjka certifikat pristnosti in še kakšna nula zadaj. Če ti bo to spomin in vez s pokojno babico, potem tega nakupa ne glej kot investicijo.
Če bi rada investicijo, kupi raje plemenite kovine s trgovalno namembnostjo ali diamant. Ampak ne na črnem trgu. Naj bo iz uradnega tržišča, ne krvavi diamant (čeprav po svoje so vsi krvavi). Kdor zna kupiti, se splača tudi umetnost. Določeni avtorji so vsako leto dražji. Znanka je na Kobilici obrnila zelo lep zaslužek. Poznavalci investirajo v ure. Žal je za jurja zelo ozek nabor takih, ki bodo garantirano dvignile ceno.
Osebno bi jurja dala h kupčku ali pologu (krediti so zdaj poceni), da kupim kakšno zemljišče.
Ura boljše, 15.11.2021 ob 18:12
Če bi rada nosila spomin na babico, si ga pretopi v nekaj, kar te bo vedno spomnilo nanjo. Morda diamant, lahko tudi zlato, s tem da moraš vedeti, da temu obesku od ET manjka certifikat pristnosti in še kakšna nula zadaj. Če ti bo to spomin in vez s pokojno babico, potem tega nakupa ne glej kot investicijo.
Če bi rada investicijo, kupi raje plemenite kovine s trgovalno namembnostjo ali diamant. Ampak ne na črnem trgu. Naj bo iz uradnega tržišča, ne krvavi diamant (čeprav po svoje so vsi krvavi). Kdor zna kupiti, se splača tudi umetnost. Določeni avtorji so vsako leto dražji. Znanka je na Kobilici obrnila zelo lep zaslužek. Poznavalci investirajo v ure. Žal je za jurja zelo ozek nabor takih, ki bodo garantirano dvignile ceno.
Osebno bi jurja dala h kupčku ali pologu (krediti so zdaj poceni), da kupim kakšno zemljišče.
hvala za odgovor. Hm diamanti…..za jurja bolj težko.
Sem pa našla en čudovit starinski prstan, sicer je zlato komaj 9 karatno (375) ampak pazi sedaj to, ima pa kamen turmalin, 2,59 carata (res je videti velik!!!) in zraven je CERTIFIKAT!
kaj pa praviš na to?
Kako kaj kaže turmalinom? So redki, dragoceni, zanimivi za vlagatelje,…?
Ker iskreno povedano slišala sem že za rubine, safirje, diamante, smaragde,…celo za ametist in opal,..ampak turmalin mi ni najbolj poznan, lahko pa da gre za zanimiv kamen? Zanima me tvoje mnenje.
Avtorica, daj povej, da ti hočeš denar zafračkati za neko šaro.
To, kar bi ti kupila, je denar stran vržen. Tega ne boš naprej prodala oz. če boš, boš imela ravno za kako večerjo z dedecm.
Pa tvoji potomci take šare ne bodo veseli. Kaj bi s tako šaro, ki bi jo ti imela?
Daj zagoni denar za šaro, če pač tako želiš. Samo ne trobi, da je to naložba.
gola v sedlu, 15.11.2021 ob 19:07
hvala za odgovor. Hm diamanti…..za jurja bolj težko.
Sem pa našla en čudovit starinski prstan, sicer je zlato komaj 9 karatno (375) ampak pazi sedaj to, ima pa kamen turmalin, 2,59 carata (res je videti velik!!!) in zraven je CERTIFIKAT!
kaj pa praviš na to?
Kako kaj kaže turmalinom? So redki, dragoceni, zanimivi za vlagatelje,…?
Ker iskreno povedano slišala sem že za rubine, safirje, diamante, smaragde,…celo za ametist in opal,..ampak turmalin mi ni najbolj poznan, lahko pa da gre za zanimiv kamen? Zanima me tvoje mnenje.
Žal nakupa dragih in poldragih kamnov ne morem komentirati, ker je moje znanje na tem področju neustrezno. Diamant, če kupiš kot pravilno brušen kamen, ki je brez napak, bo imel vedno tržno vrednost. Kje dobiš preverjeno tak kamen, ti ne vem svetovati, ceneje kot v Sloveniji so na Nizozemskem. Tako za nakit kot kamen bi šla vprašat stare zlatarje, z dolgoletno tradicijo. Če boš omenjen nakup povezala s spominom na babico, z nakupom ne moreš zgrešiti, če pa z investicijo, pa le razišči tržišče.
Forum je zaprt za komentiranje.