Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Invalidska pokojnina in dohodnina

Invalidska pokojnina in dohodnina

Verjamem, da se marsikdo od vas bolje spozna na te zadeve kot jaz in mi bo znal pojasniti, kako in kaj…

Oče je invalidski upokojenec, prejema invalidsko pokojnino in invalidnino. Invalidnina se ne všteva v dohodninsko osnovo, to vem, ne vem pa, kako je z olajšavami in akontacijo dohodnine pri invalidski pokojnini. Akontacija dohodnine mu ni bila obračunana (niti odtegnjena), zdaj pa ga je strah, da ne bo rabil drugo leto od teh že tako nizkih dohodkov plačati še dohodnine… Če mi zna kdo to pojasnit na malo bolj enostaven način, kot piše na spletni strani ZPIZ, bom zelo vesela. Hvala in lep dan!

Če prejema samo invalidsko pokojnino in invalidnino, potem ni dolžan plačevati akontacije dohodnine in se mu ne trga, niti mu ni potrebno oddajati napovedi za dohodnino.

Če seveda nima res nikakršnega drugega dohodka (katastrski dohodek, obresti ali kaj podobnega).

Nisem seznanjena s tem, da bi bilo naslednje leto kaj drugače glede dohodnine.

Le invalidnina bo postala socialni transfer za katerega bo moral podpisati, da se strinja, da se po njegovi smrti vrne iz njegovega premoženja. Če bo po novem zakonu seveda še upravičen do nje.

https://www.facebook.com/actio.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close