internet dela na kabel, na router ne
pozdravljeni
morda mi lahko nekdo pomaga. Kupila sem notesnik in bi ga rada preko router modema povezala z internetom in mi ne uspe. Uspelo pa mi je vzpostaviti internetno povezavo preko mrežnega kabla, ki je povezan z modemom, absolutno pa ne znam naštelat povezavo preko router (brezžični) modem.
Imam LINKSYS wireless modem in notebook adapter 2,4ghz…
morda mi lahko kdo pomaga?
hvala in lep pozdrav
Povezavo prek routerja se nastavi drugače kot neposredno prek modema. V Internet Explorer vpiši IP naslov routerja in poišči opcijo za PPPoE povezavo. Tam vpiši uporabniško ime in geslo, ki ju uporabljaš za internet, lahko tudi številke DNS strežnikov. Nato resetiraj router (lahko za nekaj časa prekineš njegovo napajanje), priključiš računalnike na router z mrežnimi kabli in na vseh bi morala biti vzpostavljena povezava.
Še to predlagam: na vseh mrežnih povezavah na priključenih računalnikih zbriši morebitne nastavitve IP, vse pusti prazno. Ikona za dosedanjo povezavo prek modema seveda ne bo več ‘prijela’, lahko pa jo pustiš za slučaj, če ti (kdaj) ne bo uspela povezava prek routerja.
Če ti bo uspelo, ok, sicer pa pojamraj.
lp Tajfun
Kar v vrstico, kamor navadno vpišeš link, vendar brez http, samo številke. Tako prideš do setupa in možnoti za nastavljanje routerja. Seveda je potreben še username in password, navadno je to kar admin.
Znotraj nastavitev pa najdeš PPPoE.
Kakšen dostop pa imaš: kabel ali ADSL?
Naprej te bo wodil dr. Wega – kot vidim je online 🙂
Dottore, pomagaj Nataški!
Nataša – sem bom malce uštulil poleg :))
Najprej prosim napiši naslednjo domačo nalogo, potem pa dalje:
1. Imam prenosni računalnik: (točna oznaka):
2. Na prenosniku je operacijski sistem (točno):
3. Instalirane imam naslednje servisne popravke (SP – Service Pack)
4. Imam ADSL/WI-FI router – točna oznaka:
potem ti bodo pa vsi skupaj lažje pomagali ..
lp
Aha, to stvar lahko malce zaplet, ker ne vem, kako imaš prvega priključenega, če je vse pravilno konfigurirano, delajo vsi, sicer pa včasih le prvi.
Poskusi naprej na notebooku nastaviti novo povezavo za net: Nadzorna plošča… Omrežne povezave… Čarovnik za novo povezavo… Vzpostavi povezavo z netom… Povezavo želim vzposatviti ročno… Vzpostavljanje povezave z uporabo širokopasovne stalne povezave (LAN/DSL).
Morda bo sedaj povezava celo delovala.
V nasprotnem primeru se umikam in te prepuščam dr. Wegi – naslovi nov post neposredno nanj ali počakaj na Klemnaxx, on je namreč glavni maher tule, saj veš, a ne? :))
lp Tajfun
Dotlej pa veselo surfaj na namiznem čarunalniku!
1. Imam prenosni računalnik: (točna oznaka):HP PAVILION ze4400 (30GB, 512 RAM…)
2. Na prenosniku je operacijski sistem (točno): XP slo
3. Instalirane imam naslednje servisne popravke (SP – Service Pack) pojma nimam, kje to pogledam…..
4. router je LINKSYS WIRELESS-G notebook adapter model WP C54G CISCO SYDTEM, 2,4gHz, 802.11g, ver.4.1 EU
Prav Nataša, ampak domače naloge nisi naredila tako kot pričakujem ;))
Obrni okrog router, pa spodaj poglej za oznako routerja
pa vse skupaj prepiši semkaj pa bo hitreje odgovor.
To da imaš Cisco adapter je zelo pozitivno, ker so to eni najboljših
adapterjev :))
Povej še ali ti na adapterju blinka kakšna lučka ??
lp
Obrni okrog router, pa spodaj poglej za oznako routerja
Linksys Wireless-G Notebook Adapter Model No. WPC54G ver.4, MAC 0012172D82E3, sErialno. BDH30D937268 for home or office use..
a še kej pogledam?????
Povej še ali ti na adapterju blinka kakšna lučka ??
na adapterju blinka lučka za POWER, za LINK pa ne……če sm prav razumela, na onem adapterju v notebooku, sem ga namreč že vtaknila……pa tud, če ga vzamem ven, se računalnik oglasi
Nataša – žal sem šele nazaj prišel.
Si še gor ??
Vtakni prenosnika v router – toliko da prideš do interneta
potem pa v internet explorerju odtipkaj:
Ko te bo vprašal za uporabniško ime in geslo
pod uporabniško ime pusti prazno – kot geslo pa vpiši admin
ali prideš do routerja ??
Ne to je čisto običajno.
Samo ljudi največ bega SSID, ter kako vključiti zaščito (WEP,WPA…) in
mogoče še kako škatlo zakleniti na MAC naslov, čeprav je v bistvu
vse skupaj presneto preprosto..
Ampak za wireless je najbolje, da imajo na računalnikih SP2, še najmanj