Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ingverjevo pecivo s cokolado

Ingverjevo pecivo s cokolado

Hej! Ze nekaj let delam za praznike to pecivo.Po izgledu spominja na korenckovo. V njem ni orehov,ampak ingver v prahu;jaz naribam se malo svezega.

Ljubiteljem ingverja bo mogoce vsec.Je preprosto,hitro,primerno tudi za v zamrzovalnik. Pri meni spada v kategorijo teh peciv:korenckovo,starinski kolac in ingverjevo. Vcasih naredim vse tri in imam v zamrzovalniku kar za lep cas.

Za zmes:
125g masla,200g mletega sladkorja,zavitek vanilijevega sl.,2cajni zlicki zmletega ingverja ,4 jajca,250g bele moke,3g (cajna zlicka) pecilnega praska,250 g nastrgane (bolj grobo) jedilne cokolade,200g narezanih rozin

Za preliv:150g jedilne cokolade in maslo(lahko tudi brez masla)

Postopek

Na sobni temperaturi ogreto maslo penasto umesamo in mu med mesanjem postopoma dodajamo sladkor z vanil.,ingver in jajca drugo za drugim.

Moko presejemo skupaj s pecilnim praskom,ji primesamo se nastrgano cokolado in vse skupaj primesamo masleno jajcni osnovi.Na koncu dodamo se nasekljane rozine(ki smo jih dobro oprale in namocile v rumu ali cem drugem,jih osusile in povaljale v moki).

Testo enakomerno porazdelimo v pekac na peki papir in postavimo v ogreto pecico.

Temp.: 180 do 200 stopinj C, cas pecenja 20 do 25 minut.

Peceno pecivo takoj premazemo s prelivom,ki ga naredimo,da stopimo cokolado in primesamo malo masla(ni pa nujno).
Ohlajeno pecivo narezamo na 4 cm velike kvadrate(ali druge oblike).Po zelji jih okrasimo se z razpolovljenimi kandiranimi cesnjami.Lepo za pogledat.

Pa se pozdrav sem pozabila.Pri nas je soncek Babi

Babi,

ne predstavljam si kombinacije ingver – čokolada, tako da me zelo mika to pecivo 🙂

LP

Hej,Stasa! Poskusi z manjsimi kolicinami,pa bos videla,ce ti bo vsec.
Jaz imam rada ingver,zato na mojo sodbo se ni prevec zanesti.
V Angliji prodajajo tudi nekaj takega kot marcipan oblit s cokolado,samo da je vmes ingverjeva masa namesto marcipana z mandeljni. Ful dobro.

Ker si ze ravno tu,ti se napisem,kaj sem nasla o psenici.Citiram:
“Psenico uzivamo v razlicnih oblikah:celo,zdrobljeno,kot zdrob(bolj ali manj mlet,obdelan s paro,ki ga uporabljajo predvsem za kuskus),bulgur(grobo mleto vzklilo zito)ter kot olje iz psenicnih kalckov.”

Potem je omenjen se sejtan. Zdaj pa poglej se razliko med vzklilo psenico in navadno.Torej,koristneje je jesti bulgur kot zdrob alias kuskus.

**************fosfor magnezij kalcij
beli kruh******* 86mg 0,5mg 14mg
polnovredni kruh 423 133 45
zitni kalcki***** 1050 324 71

Razlike so enormne.

“Pozor! Izraz kalcek se uporablja za oznacevanje ze vzklilega zitnega zrna kakor tudi za klico v mirovanju. V trgovini torej kupimo sveze zitne kalcke,izrastke (ali pridelane doma) in olje iz zitnih kalckov(narejeno iz klic
zrna v mirovanju). Olje iz psenicnih kalckov pridobivajo s hladnim stiskanjem zrna.”

Tega olja se nisem jedla. Kupila sem pa za pokusinjo hladno stiskano olivno extra devisko olje SMS. Argentum,poreklo Split,Hrvaska. Visoka,temna steklenica 75 dl. Izredno dobro in cenejse od domacih v Istri.

Lep pozdrav Babi

Hojla Babi,

saj imam tudi jaz rada ingver, le s čokolado ga še nisem probala. Kakšna pa je struktura peciva? Je kot biskvit ali bolj zbito? Glede na sestavine se mi zdi, da je res primerno sedaj za praznike.

Žitni kalčki pa so res nabiti z minerali. Si bom pa tudi zapomnila glede olivnega olja, saj mi zmanjkujejo zaloge iz morja. Jaz sem pravkar navdušujem nad sezamovim – ne zaradi kakšne posebne kvalitete, ampak kar tako kot dodatek tu in tam, predvsem pri piščancu s kitajsko zelenjavno mešanico. Prijateljica ga ima doma in mi ga je dala za povonjati – res je enkraten vonj. Ima neko kitajsko firmo, če se ne motim, in je neprimerljivo s tistim od Gee.

LP, Staša

Hej,Stasa! Tekstura je v bistvu kot biskvitno testo;saj to tudi je – le da ni rumenjak in beljak posebej;za rahlost poskrbi tudi pec.prasek.
Mislim,da bom poskusila naslednjic enako kot biskvit (rumenjaki,sneg)z dodatkom se enega jajcka in nic pecilnega.Sicer se v tem testu niti ne cuti.

Olje je res zelo dobro.Letos imamo na obali malo pridelka,zato ga moram dokupiti.Ko bos zvedela za firmo sezamovega,mi sporoci,prosim.Mogoce bom v It. dobila.
Imej lep dan;pri nas je krasen soncek Babi

to je moje najljubse pevico,naravnost obozujem ga,mmm….

Hojla Babi,

bom probala tole pecivo, saj zaenkrat nimam v planu še nič kaj ekstra prazničnega 🙂 Nekako se mi zdi, da bo spet Elina torta padla 🙂

Za olje pa sporočim, moram preveriti natančneje.

LP, Staša

Babi, hojla. Imam eno vprašanje v zvezi s količino ingverje. Napisala si 2 čajni žlički, kar pa se mi zdi kar velika količina, glede na to, da lahko ingver hitro predoziraš. Zanima pa me, kako polni žlički daš ti? A je morda bolje, da za prvič dodam le eno, malo bolj polno čajno žličko?

Hvala in LP.

P.S. NAjbrž ne bi bilo nič narobe, če ga naredim dan pred uporabo?

ravno to je mene begalo, a nisem “upala” vprasati!?: ) nekoc sem delala neko pecivo/ bolj kekse/ kjer je bila 1 zlicka ingverja! prevec!! vsaj za moj okus. 2 zlicki pa se mi zdi res veliko… lp petra

Hej! Jaz stresem na rahlo in ravno (ne kupcka).Moje cajne zlicke tudi niso
velike. Stasa,poskusi samo eno in bos videla.Okus po ingverju se bo cutil.
V originalnem receptu je tako napisano;vem,da bi bilo bolje,ce bi bilo v gramih.
Sicer bi jaz za prvic naredila iz polovicnih kolicin in dala v manjsi pekacek,ker morajo biti kocke visoke ene 3 cm. Ce ti ne bo vsec,ni take skode. Pa kuhano vino ponudi zraven.
Porocaj .

Jaz ga specem vedno dan prej,potem ga imam v hladilniku dobro pokritega z alufolijo. Tudi zamrznem ga po potrebi.

Zdaj vama pa nekaj izdam.Sem se prav nasmejala,ko sem prebrala vajina posta.V pecici se pece to pecivo.Cez 15 minut bo gotovo.
Me je ze mikalo,da bi naribala koreniko namesto prahu,pa me je bilo malo strah.
Enkrat bom tudi tako poskusila.Saj je ta recept podoben korenckovemu pecivu;tam je sicer olje namesto masla.

Lep pozdrav Babi

Babi, hvala za odgovor. Najprej sem mislila pecivo speči danes, ker imamo jutri novoletno kosilo pri bodoči tašči. Potem pa sem si premislila in se odločila za kokosovo/mandljevo Elino torto in Londonske rezine, ki jih bom delala prvič. Ingverjevo pecivo pa bom definitivno naredila za v četrtek, ko imamo kosilo pri mojih starših 🙂 Sicer bom sestavine nabavila že danes in če se mi bo zdelo, da sta torta in Londonske premalo, bom vseeno naredila še tvoje pecivo. Zelo me namreč mika, le ingverja se bojim 🙂 A misliš, da bi bilo OK, če bi dala noter vse začimbe, ki pridejo v Speculas kekse?

LP, Staša

Stasa,hej! Upam,da ni zate odgovor prepozen.Mislim,da ne mores zgresiti
z omenjenimi zacimbami;v moji mesanici je tudi ingver.
Ne bi te rada zavajala s tem receptom; sem ze ob njem pripomnila,da
sem pac mahnjena na ingver,kar pa ni nujno vsec vsem.
Londonskih rezin tudi jaz nisem se delala,ker so zgleda recepti razlicni;pri vsakem,ko pokusim,so rezine malo drugacne in res ne vem,kateri je pravi.Mi bos ti sporocila tvoj recept.

Lepo se imej Babi

Hojla Babi,

ni še prepozno, pravkar sem se vrnila iz trgovine. Sem sklenila, da ga anredim že danes – s polovičnimi količinami. Odločila sem se tudi, da bom polovico rozin nadomestila z narezanimi suhimi figami. Začimbe pa bom raje uporabila vse – kot za speculas. Hvala za nasvete in vsekakor poročam.

Londonske rezine pa bom delala po tem receptu:

Upam, da bodo OK. Poročilo sledi 🙂

LP, Staša

Staša, si že spekla to pecivo? Prosim, poročaj. tudi mene mika, ampak tudi mene skrbi količina ingverja.

Hojla,

ravno sem hotela napisati, kako je pecivo uspelo. No, problem je, da ga še nisem probala (razen mase ;)), tako da o okusu poročam jutri.

Naredila sem iz polovičnih sestavin, polovico rozin sem nadomestila s suhimi figami, dodala sem še ekstra beljak in malo mleka, ker se mi je zdela masa malo preveč lepljiva. Namočila sem ga z mešanico ruma, sladkorja in vode, prelila s čokolado + amslom (1:1).

Začimbe… najprej sem dodala noževo konico ingverja, nato pimenta, klinčkov, muškatnega oreščka in nato še eno bolj konkretno konico cimeta. Premalo. In spet od začetka. Še malo ingverja in tako naprej. Še vedno se mi je zdelo premalo. Dodala sem res še zelo malo ingverja ter malo več pimenta in klinčkov. Težko je opisati natančno koliko je vsega noter 🙂 Najbolje, da sproti poskušaš (kar pa tebi ne bo problem 😉

Deluje dobro, diši zelo… le probat ga je še treba 🙂 Upam, da ne bom doživela kakšnega šoka jutri 🙂

LP, Staša

P.S. čokolado sem kar grobo zmlela v multipraktiku

Sporočam še, da so Londonske rezine sicer uspele, imela pa sem probleme z razrezanjem – sneg je POKAL 🙁 Ampak je vseeno šlo in ne izgleda tako strašno. Elina torta pa je tudi že na hladnem 🙂

Hej,Stasa!
Upam,da res ne bo soka!:))
Jaz naredim vedno tocno po originalu in je OK. Biskvit je podoben korenckovemu,lepo se reze in je tudi socen. Je narasel?To je pomembno.
Kaj nisi koscka ze odrezala? Jaz vedno prvo odrezano vrsto testiram,saj itak narezem na kocke.
Daj,poskusi in porocaj prav po pravici .

Za fondue sem pogledala,recept je pravi,le sire zanj kupim vedno cez mejo,ker pri nas niso vedno zanesljivi.Jaz z ze narejeno maso nisem se delala.

Lep pozdrav Babi

Hojla Babi,

danes sem razrezala in mi je ZELOOO všeč. Sicer sem ga malo namočila, a se mi je vseeno zdel spodnji del peciva malo presuh, zato sem vsako kocko za sekundo potunkala v mleko in je sedaj OK.

Pri Londonskih pa sem (za moj okus) mimo vsekala z marmelado, ki se mi zdi preveč sladka (gozdni sadeži). Naslednjič bom delala z manjkalorično kiselkasto, recimo višnja ali pomaranča.

Kar pa se fondija tiče, sem že marsikje prebrala, da naši siri niso najboljši… Upam, da se bo našel kdo, ki bi mi znal povedati, katere sire (poimensko) naj uporabim.

LP, Staša

Babi,

sezamovo olje, o katerem sva se pogovarjali, se imenuje Sunny sesame oil – imajo ga v Sparu na polici s kitajsko hrano.

LP, Stasa

Babi,
prejšnji vikend sem naredila tole ingverjevo epcivo s čokolado po tvojem receptu. Rezultat?? Mnjam!!! Res, moram pohvalit tisto, kar si pohvalo res zasluži. Sem se malo ravnala po navodilih, ki si jih dajala staši, namreč naj sproti poskuša maso, ali je dovolj okusa po ingverju.
Vseeno, kakor je pri meni že v navadi, ni šlo brez majhnih sprememb 🙂 Tako sem zmanjšala sladkor 17 dag, namesto masla sem dala zeloooo gosto in dobro domačo kislo smetano (poslal mi jo je dedi, in če je ne bi porabila, bi iz nje naredila maslo) dala sem je pol skodelice in jo na koncu primešala stepenim rumenjakom s sladkorjem. Dodala sem 3 žlice moke več in nekaj žlic mleka, ki jih drugače ni v receptu, ampak masa je bila tako gosta, da je nisem mogla vredu premešat – so bile same grudice in vse se je stačilo v “notranjost” mreže od ročne šibe za vmešavanje…:)

Naslednje: rumenjake in beljake sem stepala posebej (ravno zaradi smetane), ingverja sem dodala 2 zvrhani mali žlički (svežega nimam), potem pa sem dodala še 1 žličko in pol cimeta in pol žličke pimenta. Okus je bil fantastičen – kot bi bil Božič, tako je dišalo :))) Aja, pa čokolade sem dala samo 100 g, ker mi je živce žrla med strganjem 🙂 Se mi je mudilo učit…..

Pečen oblat sm prerezala in ga v pekaču prelila po sredini z vanilijevo kremo in pokrila s drugim oblatom. PEcivo je bilo fantastično.
Res se priporočam še za kakšen tak recept – vzljubila sem ingver (zasluga gre tudi tebi, Babi).
Enkartt smo pri angleščini v šoli brali nek tekst o eni stari gospe…..pripravlajala se je na obisk hčere in vnuka in je rekla: “I’ll make a ginger cake.” Sem se spomnila nate, veš!? 🙂
A mogoče poznaš kakšen tak angleški ginger cake?? Verjetno je podoben temu tvojemu receptu, ampak me vseeno zanima in se priporočam za recept.

Lp, zala

Hej,Zala!
Ko same kaj pogruntate in spreminjate po svojem okusu,sem najbolj vesela!

Tista smetana pa mora biti res njami. Nona je tudi sama tolkla maslo v pinji in smetana je bila toko dobra,da o maslu ne govorim.Vedno sem cepela zraven in tudi poskusila tolci,pa sem bila res presibka.
V Angliji imajo sladko smetano v treh izvedbah:single,double,triple.Ta zadnja je tako gosta kot nasa kisla.Sele v zadnjih desetletjih k sladicam ponudijo stepeno sladko smetano,prej so dali to triple.V cajnicah jo se vedno servirajo.In v kavi je tudi tako dobra. Vcasih se pregresim,ker kave nikoli ne sladkam,je ta smetana prava balzam za duso.

Ingver je zame res magicna beseda. Ko sem o njem brala v romanih s severa,sem si vedno predstavljala,da bi bilo to meni zelo vsec.Pa se vedela nisem,kaksno je.In takrat se prave cokolade ni bilo mogoce dobiti.

Ob zadnjem obisku mi je hcerka prinesla dve cudoviti strani iz revije.
S slikami in natancnim opisom postopka sta dva recepta,ki bi ti bila zelo vsec. Saj bi napisala,pa bi ti raje poslala,da vidis;potem gre lazje.

Good housekeeping institut Triple tested recipes
Step by step guide to classic Christmas pudding and to
classic Christmas cake.

Ta zadnji je super in ti bi ga uspesno naredila;ingver in se marsikaj.Ze kupljen odisavi kuhinjo,kaj sele doma narejen.Vem,da bo pri vas za zimske praznike;sicer bo mogoce krasil vaso mizo ze po maturi in boste ob njem uzivali.Je res nekaj posebnega.Tudi pudding je OK,ampak cake je res poseben!

Ce mi zaupas svoj naslov,zase skopiram,tebi pa posljem original v vseh svojih barvah.

Moj e mail je: ulmikim@yahoo.it

Lep pozdrav na Korosko Babi

Babi, ti bom pislaa kar na email, samo kasneje, ker zdaj res nimam časa (delam za maturo – esej). Na srečo sem lahko an terasi, ker je sonček…malo vstran od mene se pa muc valja z vso svojo dolgo dlako po zemlji v vrtu. Kopanje ji ne uide…. 🙂

LP, zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close