Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ingverjevi in sojini piškoti

Ingverjevi in sojini piškoti

Spodaj pri anketi je Sonce vprašala, kakšne piškote sem ji “podtaknila” in če so recepti tukaj. Odpiram nov post, saj jih kasneje pod Anketa nikoli ne bomo našli.
Ravno prejšnji dan sem pekla svoje “pasje” piškote, kot rečejo moji doma. Imela sem čas, zato sem namesto običajnega hitrega recepta z ovsenimi kosmiči pobrskala še po drugih in poskusila dvoje nove. No, tudi jaz jih moram pohvaliti, oboje. Pri ingverju sem bila skeptična glede količine, mislila sem, da bo premočno, pa ni. Pri sojini moki sploh nisem vedela, kaj naj pričakujem, ker sem jo prvič uporabila, po vonju sem samo sumila, da bo premočno in da bo prevladala. Pa je ok.
Recepte sem seveda dobila tukaj, linkov ne vem, zato kopiram.

Ingverjevi piškoti
Varianta:
 10 dag gladko zmletih ovsenih kosmičev
 12 dag grobo mletih ovsenih kosmičev
 15 dag polnozrnate moke
 30 dag bele moke
 1 pecilni prašek
 5 g sode bikarbone (½ zavitka)
 20 dag rjavega sladkorja
 4 žlice tekočega medu
 4 žličke mletega ingverja
 1 žlička pimenta
 2 žlički posušene pomarančne, limonine lupinice
 1-2 žlički cimeta
 1 žlička mletih klinčkov
 25 dag (sojine) smetane
 1,5-2 dl mleka
Zmešaj vse vrste mok s pecilnim praškom in sodo. Segrej mleko do vročega in mu dodaj vse začimbe, med in sladkor ter premešaj, da se vse raztopi, da bo brez grudic. Še vroče, vendar ne vrelo, polij čez moko. Dobro premešaj in nato zraven vlij cel majhen tetrapak sojine smetane in spet dobro premešaj. Masa je kar mehka in pada z žlice v bolj težkih gmotah.
Na peki papir polagaj kupčke, ki jih zajemaš z žličko, ni potrebno posebej narazen. Peci 10-13 minut na 250°C.
Zelo prijajo k mleku in kakavu, tudi h kavi. Mogoče bodo prišli prav tudi vsem tistim, ki ste na dieti, saj niso preveč mastni, s sojino smetano tudi brez holesterola.
Varianta z oreški: orehi, lešniki, rozine….

Naredila sem skoraj točno po receptu. Piment izpustila, namesto sojine smetane navadna sladka smetana, navadna limonina lupinica, pekla 15 minut na 180st. Prišlo jih je za 4 pekače, kar sta dve rundi v ventilatorski pečici. Piškoti res niso mastni, bolj so podobni medenjakom, fino “pikajo” zaradi ingverja.

In potem še skrivnost sojinih. Vzela sem Babin recept za Piškote iz petih žitaric :-)) Kopiram njen tekst.

Pred casom sem kupila v Italiji neke “froline” (piskotki) zelo priznane dieteticne tovarne. Napisane so bile vse sestavine, od takrat jih pečem sama. Vcasih so bolj, vcasih manj krhki. Najprej sem jih delala z maslom, zdaj s soncnicnim oljem, ker se bojim, da bi olivno olje dalo premocan pecat.
 ½ kg mešanice mok in kosmičev
 1 pecilni ali soda bikarbona
 15 dag mascobe (olja)
 15 dag trsnega sladkorja
 malo riževega ali drugega slada
 2 jajci
 (1/8 l sladke ali kisle smetane)
 (mleti orehi, limonina lupinica)
Mešanica mok in zmletih kosmičev: integralna in bela psenicna moka, malo moke iz bele koruze, pirina moka; ovseni, jecmenovi, rizevi kosmici.
Iz dela mesanice mok in vsega ostalega, razen mascobe, ugnetem grobo kaso, potem dodam se mascobo in preostalo moko. Hitro ugnetem in dam malo v hladilnik. Ce se mi lepo ugnete brez smetane, je sploh ne dodam. Vcasih pa ne dam jajck, samo mascobo in smetano. Potem razvaljam ali naredim kar okrogel svaljek in rezem tanjse rezine. Pecem priblizno 10 minut pri 180°C. Moji jih cenijo za zajtrk in h kavi.

Jaz sem vzela 10 dag koruzne moke, 5 dag bele, 15 dag polnozrnate, 7 dag zmletih ovsenih kosmičev, 13 dag sojine moke. S sojino moko sem dopolnila, kar mi je zmanjkalo pri kosmičih, drugače bi je dala manj. Za slad nisem vedela, kaj naj vzamem, pa sem dala kar žlico medu. Kakšen deci sladke smetane je bil potreben, da se je lepo ugnetlo. Prišlo jih je ravno za 3 pekače, kar je ena runda v ventilatorski pečici.

No, to je vse. Sonce, kar loti se. Nekaj takih piškotov uspešno odžene lakoto, v pisarni in povsod drugje, recimo na zdrav način. Podložijo, da jutranja kava ne pade v prazen želodec. Gredo v vsak nahrbtnik ali potovalno škatlo, nič se ne topijo, lepijo, drobijo… Če dodate lešnike, orehe, rozine ipd, so bolj okusni tudi za bolj razvajene in otroke, vračajo energijo. V škatli stojijo več tednov, če je treba. No, vse to velja za vsake ovsene in podobne piškotke :-))

LP Mimi

Mimi hvala ti za tole, ze printam :-))))))))))).

Pekla pa bom (kolikor se poznam) sele pozimi. Ingverja je ravno prav – tako prijetno “popika” po jeziku, da vsaj ves da je notri :-)))))))))

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Mimi, samo na hitro –

Saj te bodo Italijani in severnjaki tozili, ker nimas licence:)))) Hudo dobra recepta. Te frolline poznam in ingverjevi piskotki so pa zame ena najboljsih stvari:)

Lep pozdrav Babi

Hehe, recept za tiste zgornje ingverjeve piškotke sem npisala jaz, že pred kar nekaj časa….Mislim da sem objvila recept pod temo “Ingverjevi piškoti”, tako da jih bo lahko kdo tudi pod tistim linkom poiskal in še mogoče kak uporaben nasvet našel……Mimi, me zelo veseli da so ti všeč! In res je da se super podajo h kavi, mleku, kakavu, pa tudi k jogurtu!
Ingver jim da res super okus, pa tudi oreščki!
Če bi namesto smetane uporabili maslo, bi bili piškoti še bolj hrustljavi, tako da če pogrešate hrustljavost, lahko smetano nadomestite s primerno količino masla…ampak potem ne bojo več brez holesterola 🙂

LP, zala

Spet ena dobra ideja. Sama včasih naredim nekaj podobnega, s tem, da uporabim samo koruzno in sojino moko (1/1), ampak tole bo pa še mnogo boljše!

Super, torej Babi in Zala. Za ingverjeve nisem vedela, katera je napisala recept, linkov pa jaz ne najdem. Za to imamo Sonce :-))

Ja, maslo za smetano je prava ideja za hrustljavost. Meni so sicer tudi tako všeč, kakšni pa morajo biti drugačni. Spominjajo na medenjake, tudi priprava.

Babi in Zala, vidita, kako se potem recepti vrtijo… Po tem veš, da so dobri.
LP Mimi

:-)))))))))))) Link praviš. Ni blema:

evo, še sem v formi :-)))))))))))))))))

Pozdravček vsem!

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Meni pa so všeč eni drugi ingverjevi ki sem doibla recept na kulinariki, tist pa kar jem, sedaj sem že na gorenjkini ingverjevi čokoladi, ker mi je okus taaaaakooo dober…
Ingverjevi piškotki
12,5 dag masla, 12,5 dag sladkorja, 12,5 dag meda,nastrgana limonina lupinica, 1 caj.zlicko zmletega (na drobno nastrganega) ingverja, polovico caj.zlicke natrona stopljenega v 1 jed.zlicki kave in 30 dag moke.

Maslo, sladkor, nastrgano lim.lupinico in med, zmesamo v peneco maso, nato dodamo ingver, stopljeni natron in moko. Vse zvaljamo v testo in razvaljamo na pol centimetra debelo. S kozarcem (ali podobnim) izrezemo piskote in jih damo na pekac premazan z maslom (ali pa pokrit s papirjem za peko) v ze segreto pecico 160°C (srednja temperatura) za 10-15 minut, ko so svetlo rumene barve.
Pozor: Piskoti se hitro obarvajo, ker imajo v sebi veliko sladkorja.

Jaz jih sicer delam iz več sestavin, sploh pa ingverja dam več kot je predpisano.

p,

ps. bomo stestirali tudi te v prihodnosti, ko pridem do ingverjeve korenine…

Aprila, ali prav vidim, da v tvojem receptu ni pecilnega praška?
Še to, kaj je “natrona”?

Ingverjevi piškoti se mi zdijo zanimivi, a moti me pecilni prašek.
Kaj menite, če bi dala namesto pecilnega praška kvas in prilagodila postopek tako, da bi ga pred peko vzhajala? Koliko kvasa bi potrebovala za gornji recept?

Res je, pecilnega ni, je pa natron v tem primeru – jaz namesto natrona uporabljam sodo, ker sem tudi bolj občutljive sorte na pecilni (jezik), zato mi je ta recept zelo dober, sicer pa sem se skoraj povsod navadila da namesto pecilnega upoabim sodo bikarbono – jo zmešam v žlici vode in pridam ostalim sestavinam – se mi zdi da je potem tudi testo rahlejše.

p,

Kar smo na forumih izbrskali o sredstvih za dvigovanje testa, je tole:

– Pecilni prašek je kombinacija, ponavadi sode bikarbone (natrijevega bikarbonata) ter drugih primesi.
– Pepelika (kalijev karbonat)
– Jelenova sol (amonijev karbonat)

V biskvitih se lahko namesto pecilnega poveča količina jajc in to dovolj rahlja testo.

V krhkem testu se včasih pecilni kar izpusti (ali ga niti recept ne predvideva), testo je bolj zbito in drobljivo.

Drugače kvas ni ravno zamenjava za pecilni, s kvasom pridejo kvašena peciva, po moje težko biskvit ali pita. Seveda pa obstajajo tudi piškoti z nekaj kvasa, ki imajo za osnovo rahlo kvašeno testo.

Toliko jaz vem o tem, izkušnje pa tisti, ki prav tako ne prenašajo pecilnega, npr. Babi.
LP Mimi

Hej!

Mimi je prav povedala;pecilni zelo cutim. Seveda kdaj naredim, a jaz skoraj ne jem.
V knjigi imam poglavje Peciva s pecilnim praskom. Ko potem primerjam z ostalimi recepti pod krhkim, biskvitnim, umesanim testom. ugotovim…
Razlika? V tistem brez pecilnega je vec jajck ali mascobe.
Ce v krho testo damo vecjo kolicino masla ( tocno po receptu), ni pecilnega.
V biskvitnem ali umesanem je pa kaksen jajcek vec.

Lep pozdrav Babi

Glede pecilnega praška, ki ga nekateri čutimo oz. prepoznamo v pecivu, sem ugotovila in raziskala dve vrsti problemov:
1. kot neprijeten priokus pecivu – v tem primeru je velika verjetnost, da je problem natrij in zamenjava s sodo bikarbono problema ne reši (to so moje ugotovitve)
2. kot pekoč občutek na jeziku oz. požgane brbončice – v tem primeru je problem v kislih dodatkih in v tem primeru je rešitev soda bikarbona.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close