Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ingverjev zele

Ingverjev zele

Hej! Ker sem nekaj pripisala k marm.iz kakijev,sem pomislila,da bi za decemberske praznike mogoce komu prisel prav ta zele za razno pecivo.
Naredila sem ga te dni.Ker imam specificni okus ingverja rada,je meni zelo vsec.Mogoce bo se komu,ker ni tezka priprava.

150g (stehtamo ze ociscene) ingverjevih korenin ostrgam ali olupim,narezem na koscke in stresem v kozico.

2 do 3 velike pomarance operem in osusim.Ena od teh naj bi bila neskropljena.Zato eno se skrbneje operem,zdrgnem(ce kaj pomaga) in
zelo na tanko olupim(brez bele kozice).To lupino dam k ingverju.

Ingver in lupino(lahko lupino spustis) zalijem z 800ml vode in zavrem v pokriti posodi(pazi,da para ne uhaja).Vre naj 30 minut.Nato vsebino ohladim in stresem na cisto napeto krpo,da iztece vsa vsebina.

Iztisnem pomarancni sok,zalijem k precejeni tekocini in zmerim vso dobljeno tekocino,da se lahko ravnam za dodan sladkor.

Tekocini dodam sladkor.V receptu je za 1l tekocine 1kg sladkorja.
Jaz dam polovico(zato dobim manj zeleja).
Sladkor malo pogrejem,da se prej stopi.

Kuham do zeljene gostote.Poskusam s kapljico na paprinato servieto.Ko se kapljica ne razleze,je gotovo.

Jaz dam v zele v kozrcke tudi koscke ingverja in lupinice pomaranc.Se lepo vidi in se rada to pojem.Tudi kak list melise ali mete prija.Koscek oranzne pasionke pa sploh.

Se vroc zele dam v kozarce(jaz manjse) in zapremo s celofanom,ki ga potegnem po zganju (na kroznicku).Pravo trdoto bo zele dobil v nekaj dneh. Ce pri uporabi zelimo bolj maziv zele,ga samo malo razredcimo s
toplo vodo in zele je lepo maziv.V pretoplem prostoru se mocno strdi.
Lahko zapremo tudi s pokrovckom na navoj.V tem primeru kozarcek poveznemo za 5 minut na glavo.

To je samo za tiste,ki imajo radi ingver(malo popika) in rahlo trpkost. Za razne bozicne piskotke ali kolacke je zelo dober.
Lp Babi

Najlepša hvala za idejo; se bo prileglo za te zimske dni, pa še kakiji ne bodo osamljeni …ha,ha …

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close