Indukcijska kuh. plošča
V novi kuhinji si bom privoščila indukcijsko kuhalno ploščo in navadano steklokeramično (2+2). Nekaj malega o indukciji že vem, vendar mi manjka praktičnih izkušenj in nasvetov okoli same kuharije. Tu ste povečini prave mojstrice, ki nekatere indukc. k. pl. zagotovo že imate, pa vas lepo prosim za mnenja in nasvete, kako zgleda kuhanje? Ali lahko moč reguliraš kot na plinu? Ali je res dolžina kuhanja zelo hitra? ….(Še to: vzela sem Boschevo z robom, da mi vsaka prekipela kapljica ne steče do tal po elementu).
Sicer nisem mojstrica, ampak ti vseeno lahko povem nekaj mojih izkušenj z indukcijsko ploščo. Tudi pri nas smo se odločili za kombinacijo 2 + 2 (indukcija + običajna steklokeramična), pa moram povedati, da če bi še enkrat kupoval, bi se vsekakor odločil za 4 indukcije.
Plošča deluje precej hitreje kot običajna, tudi njen odzivni čas je hiter kot pri plinu. Običajna plošča se mora najprej zagreti, toplota se s prevajanjem prenaša s plošče na lonec. Ko ti poln lonec vode zavre na običajni plošči in jo znižaš, voda še kar nekaj časa vre (ali kipi), dokler se pač plošča ne ohladi. Precej drugače je na indukciji – tu se sama plošča ne segreje nič, segreva se le lonec, in sicer s prenosom elektromagnetnega polja. Plošča se segreje le posredno od lonca (ko se segreje tudi vsaka druga površina, če nanj položiš vroč lonec). Zato je temperaturo v loncu mogoče zmanjšati takoj, čas zmanjšanja je odvisen le od toplotne vztrajnosti lonca, ki pa je majhna.Tudi pri segrevanju hrane je indukcija neprimerno hitrejša od običajne plošče.
Je pa res, da za indukcijo potrebuješ posodo, katere dno je narejeno iz feromagnetne snovi. Sliši se učeno, a ni – preskus posode je zelo enostaven: če na na dno lonca prime magnet, je posoda dobra za indukcijo. Danes dobiš vso možno posodo, ki je primerna za indukcijo (običajno imajo te posode tudi na oznako, da so primerne za indukcijo), cene so zelo različne, od čisto poceni (emajlirana posoda je povečini primerna) do zelo drage.
Se pridružujem mnenju 1s3c. Skratka si ne predstavljam kuhanja na navadnem štedilniku.
Jaz ponavadi pred koncem kuhanja štedilnik izklopim in se hrana dokončno skuha v posodi (imam pa posodo z “debelim” dnom). Kuham pa skoraj vse na indukcijskih ploščah in zelo, zelo malo na navadnih (takrat, ko pripravljam več vrst hrane).
Forum je zaprt za komentiranje.