INDIJA
Indija je prav gotovo varna dežela. Treba je paziti predvsem v prometu, ki je kaotičen. Vozijo po levi strani, zato je treba paziti, pri prečkanju ulice ali ceste, da prvo pogledaš desno in potem levo – ravno obratno kot pri nas!
Javni prevoz je na dolge relacije – vlak in za krajše avtobus. Treba je paziti na prtljago. Nekateri si na vlaku nahrbtnike z vrižicami in ključavnicami privežejo k nogi in podobno. Tam so kraje bolj mogoče, čeprav pa niti slučajno običajne. Če vam bodo na avtobusu prtljago pospravili na streho, je treba malo popaziti, ko potniki na kakšni vmesni postaji ne bi “pomotoma” vzeli tvoj rukzak! Sobe v hotelu je dobro zakleniti še s svojo dodatno ključavnico, kar je v popotniških hotelih že na vratih vse pripravljeno.
Na splošno pa vztrajam, da je Indija ena od bolj varnih držav za potovati (razen nekaterih predelov, ki pa niso ravno na menuju povprečnih popotnikov)!
Preden se odpraviš, bi ti priporočal, da malo spoznaš kastni sistem, kajti kljub temu, da uradno ne velja, se ljudje še vedno obnašajo po tem starem običaju. Zavedati, se moraš, da belce uvrščajo med Šatrije, drugo najvišjo kasto. Na poti pa boš srečevala ljudi ponavadi iz nižjih kast. Torej se od tebe vseeno pričakuje, da se obnašaš svoji (šatrijem) kasti primerno. Včasih (na žalost) je treba to uveljaviti, če hočeš kaj doseči in imeti malo miru!
Berači – veliko jih je! Odločiti se boš morala – komu dati in komu ne. Vsem ne moreš, ker lahko greš potrm po enem tednu domov! Daj bolnim (lepra), starcem in invalidom. Tisti starec, ki je berač ponavadi nima potomcev, ki bi ga vzdrževali na starost. Otroci berači so – biznis! Raje jim daj kakšen kemik, kot – rupis!
Če ne boš preštudirala kast, ti bodo ljudje v začetku šli malo na živce!
V Indijcih pa boš težko našla zlobo!
To so v načelu dobri ljudje.
Glede keša ti ni treba skrbet, ker je sve ful pocen. Mi smo v enemu mesecu zapravil 80 čukov, s tem da smo prepotovali južno Indijo, na severu smo si pa ogledala Taj, Pushkar in Jaipur-skratka velik smo se vozil, pa tut pri kupovanju nismo šparal.
Indijci so prijazni, pač pa se maraš navadit na njihovo fehtarjenje. Nekaterih otrok se nikakor ne morš znebit, sploh če si na vlaku in se ti obesjo na nogo. Lahko se tudi zgodi, da mu recimo ponudiš bombon, pa on hoče rupi… moraš biti pripravljena, da je veliko ljudi res na meji med živimi in mrtvimi, veliko je pohabljenih itd. Ko si nekaj časa tam, se navadiš in ugotoviš, da so ljudje nizkih kast sprijaznjeni z usodo, da so se pač rodili revežem in bodo to ostali, za njih je pač ostalo le klošarjenje.
Glede busov je res čist odvisno na kaj naletiš. Lahko so u razsulu, lahko maš na busu tudi TV z njihovimi odpičenimi filmi (smo šli tudi v kino, pa smo šli po 20 minutah ven, ker nam ni blo čist nič jasno :))
Še nekaj: že zaradi templjev se ti splača nosit hlače, ki segajo pod koleno… drgač boš še toliko bolj deležna čudnih pogledov… lah si pa tut dol kupiš kakršnekoli hlače, so pocen pa kvalitetne
LP, anka
Vajine informacije kar požiram in v bistvu komi čakam, da grem.
Pa kaj naj si prtljago privežem nase, da mi ne zmanjka? Ma kaj lahko sploh spiš ponoči na vlaku, saj lahko ukradejo še tebe:-)
A potem kot ženska moram imeti vedno hlače vsaj do pod-kolen? A
Kako pa je z pranjem cunj, a imajo te avtomatske pralnice?
Kaj pa internet dostop? A imajo dosti internet cafejev?
Ja ta Indija…..
Ja nikki lahko spis na vlakih, ce potujes sam ali v paru potem je po mojih izkusnjah najboljse da spis na stranskih lezalnikih, ker si potem lahko lepo spakiras nahrbtnik pod spodnji sedez in ga tam tudi spodobno priklenes s pripadajoco kljucavnico……
Interneta je dovolj, tako da ti glede tega ni treba skrbet!
Ce pa isces avtomatske pralnice za pranje presvicanih popotniskih cunj, potem ti pa indijo odsvetujem, ker si verjetno le se malo prezelena za taksno pot, ce postavljas taksna vprasanja! Imajo pa v hotelckih moznost pranja perila, vendar je veliko bolje ce peres sam, ker male vrecice s pralnim sredstvom so na ulicnih prodajalnicah vedno in povsod na voljo!
Pa srecno pot!
Shanti
kar se cepljenja v italiji v gorici tice: sigurno je ceneje kot pri nas, nas je prislo po 4.000,00 sit na enega z vsemi stroski, sam je fajn met koga, ki govori italijansko, ker nihce od njih v ambulanti ne zna slovensko, sploh pa ne anglsko..mi smo bli stirje in se nam je splacal it cepit, ce si pa sama, je pa bolje, da se pri nas..
kar se pa varnosti v indiji tice: varna je tulk, kulk se pocutis varno..mi smo bli en mesec in nismo zaklepal z dodatnimi kljucavnicami sob, nismo rukzakov zaklepal na vlaku..sam to se pa ne pomeni, da lahk kr pustis stvari in gres..le mej pa skoz na oceh rukzak, v katerem imas dokumente in denar, najbolje je, da mas stvari v malem rukzaku, katerega lahko das pod glavo, ko spis na vlaku..sam brez panike..se mors pa naucit, da se jim ne pustis, ker moja izkusnja je, da indijci ne vzamejo, so pa tako dobri trgovci, da te tako okrog prenesejo, da jim sam das :)) kr mal sm ti favs, da gres, bi jst tud sla!!!!
Drži, da je Indija med relativno varnimi državami.
Samo tistole o denarju in dokumentih v malem nahrbtniku pa tudi, če je ta pod glavo, ni ravno najprimernejše. Na resnejšem potovanju jih imej raje v posebnem pasu pod obleko. Preventiva je najboljša zaščita. Saj nevarnost, da bi te okradli, je v Indiji res veliko manjša kot kje drugje, vendar, če bi do tega prišlo, bi bil mali nahrbtnik veliko prej na udaru kot tisti pas skrit pod obleko.
Pred enim tednom sem se vrnila iz Indije in bi takoj šla nazaj…take gostoljubnosti še nisem doživela, ti prav zavidam, če te še kaj zanima vprašaj. Šle smo 3 prijateljice in nismo imele nobenih problemov, spale smo parkrat pri prijateljih/znancih, drugače pa v preprostih hotelčkih, zapravle smo vsaka 50.000 SIT v slabem mesecu (to je za hrano, prenočišča, vstopnine, vlake, taxije…).
Priletele smo v Chennai, od tam smo šle po V obali (posledice cunamija so vidne v popolnoma izravnanih plažah, polno je refugee kampov, pa morsko hrano je težko dobit) do Kovallama, kjer smo mal počivale, potem pa naprej do Cochina, od koder smo letele v Bombay- totalno kaotično, promet je obupen, rabile smo 3h da smo prišle do centra mesta, ki je bil od nas oddaljen 15km. Iz Bombaya (kjer smo se ustavile zato ker smo tam nekoga poznale in smo ga morale obiskat) smo potem letele v Varanasi in v zadnjem tednu pogledale še Khajuraho, Agro, Fatehpur Sikri, Jaipur in Delhi, od koder smo letele domov. Zadnji teden je bil malo naporen ker smo imele bolj malo časa, ampak je šlo.
Drugače pa moram povedat, vsaj po mojem mnenju je južna Indija veliko bolj urejena, kar se tiče čistoče (vsaj ta del, kjer smo bile me), pa tudi beračev je manj, predvsem pa NI TURISTOV (kar je tudi razlog da so ljudje še bolj prijazni, odprti in te ne nadlegujejo). Na severu je bilo prav grozno, povsod sami japonci pa nemci. Tako da, jaz osebno se bom na jug sigurno vrnila in šla še malo v hribe v Kerali, pa še enkrat v Backwaters – tukaj je res čudovita narava in pokrajina, tisti severni del je pa tako…videla sem vse znamenitosti (in se je seveda splačalo, ampak enkrat je zame dovolj), zdej vem kako zgleda in verjetno je to to. Na jugu pa res lahko uživaš v naravi, ki te vedno znova preseneti, pa vse tiste barve sarijev med riževimi polji..na jugu je vse nekako bolj barvito..no ja verjetno v Rajastanu tudi, samo me naprej od Jaipurja nismo šle.
V glavnem želim ti da uživaš kokr se le da, lp
katja
Adapterjev ne potrebuješ, ker imajo enako napetost in vtičnice kot mi. Večinoma so v vsaki sobi, le kdaj pa kdaj se zgodi, da ti oni to kratkomalo izklopijo…še posebno, če pustiš prižgan ventilator al pa kej… ponekod tudi izklapljajo ob določenih urah, tko da se je fajn prej pozanimat o urniku. Drugače pa ni problemov, tudi mobiteli mislim, da večinoma lovijo… drugače pa v Indiji ni problemov z internetno povezavo, tko da je vprašanje, če si ti mobitel sploh splača jemat s sabo.
LP, anka
Signal je povsod…problem je v tem, da se neprestano menjajo operaterji. Osebno sem na Mobitelu in sem vedno imela omrežje, kolegica (na Simobilu) pa je je parkrat (po več dni) imela signal ampak ni bila dosegljiva (samo sos klici). Je že res da je internet dostopen skoraj povsod, ampak še vedno je praktično s sabo vzet mobitel, sploh če vas gre več pa se kdaj zgubite, oziroma greste malo vsak po svoje..da se potem lažje najdete, lp
Forum je zaprt za komentiranje.