Imamo dovolj denarja, žena hoče v službo
Pa halloooooo človek božji, kaj se pa greste ?????
Po vašem je ona doma za nič delati dobila 1000eur plače????? hallooooo
Kdo je skrbel za 3 otroke, za hišo, kdo je kuhal, čistil, pral, lokal…in konec koncev tudi vas serviral????
Prav je da gre delati, da spremeni okolje, in da ni samo vam 24 ur na razpolago.
zakaj čemu, 03.11.2021 ob 11:19
Imam svoje podjetje. Služimo dobro. Grem ob 7:00 pridem ob 17:00/18:00.
Finance niso problem, kreditov ni, nepremičnina je nova.
Imava 3 otroke 3 leta, 5 in 7. Žena je po rojstvu prvega ostala doma. Zaposlena je kao pri meni – plačujem ji prispevke, nakazujem plačo, ki jo porablja za hrano in gospodinjstvo – na trr dobi 1000 eur nakazalila za to da je doma cel dan. Ostalo vse plačam jaz – VSE položnice, dopuste, registracije ni da ni. Če rabi denar ve kje je in vzame brez vprašanja.
Sedaj je dobila službo. Za jurja neto – se pravi toliko kot ima sedaj, ko je doma. 30km stran od doma. Od doma od 6:30, domov ob 16:00
Seveda pričakuje, da bom sedaj jaz prevzel delež pri otrocih in gospodinjstvu.
Jaz se s tem ne strinjam, ker finančno ne bo nič profitirala, družina bo trpela tako ali drugače in jaz bom delal potem 8h, kar pomeni dosti manjši prihodek.
Če skupaj potegnemo bomo finančno najbrž na slabšem.
Recimo ne morem oddelat 2eh strank v 2 dnevih, ampak lahko samo eno, ker moram kasneje začet in prej it (zaradi otrok – prej sem bil že ob 6ih/7ih na objektu in vlekel do konca).
Kako ji naj dopovem, da se ne strinjam s tem, da gre v službo?
A….ves…ko si bos nasel ljubico…zeno pa z otroci na cesto…bos pa pri delitvi pametoval; imam dokaze, da nisi nic lrispevala…nic delala….zakaj le bi ti moral odplacati polovico….ti kaj znano?
To je vedno bilo in vedno bo…
Potem bo ona ta grda….le kako si upa polovico zahtevati…verjemi mi…vem…govorim iz lastnih izkusenj…ampak jaz sem bila od vsega zacetka….ko sva ustvarjala in gradila skupen posel….od hise…do firme…in je bil uzaljen…le kako si upam kaj zahtevati
Biti v zlati kletki ni ravno tako zanimivo kot izgleda. Sem bila kar nekaj let….vedno bolj sem se počutila nevredno, da nič ne prispevam k svoji družini…. in občasni komentarji moža kadar je šlo kaj narobe so se mi zasadili globoko v zavest….in pol sem se odločila….šla sem delat…stara 41 let! Danes mi ni žal. V službi sem spoštovana, cenjena, doma so se pa tudi morali navadili.
-
Ni vse v denarju. Naj dela če želi. Verjetno ni tako neodgovorna da bo zdaj kar pozabila na otroke in stanovanje. Pa kaj pol če se ne bo stanovanje tako svetilo kot prej….če ne bo toplega obroka ob uri na mizi….če bojo otroci v podaljšanem bivanju (moji so bili v vrtcu skos slabe volje da so morali že ob 12stih domov ha ha)
Pa lep dan še naprej.
polhn kufer ima da je odvisna od tebe in da se cele dneve vse vrti okol otrok in tebe. pusti jo da se nadiha. jaz bi se ze zdavnaj locila. das ji denar za gospodinjstvo in hrano. kaj pa njene potrebe? kaj ce preprosto zeli imet denar ki ga je sama zasluzila in lahko z njem operira kot zeli? ne pa da imas ti vse pod kontrolo in nadzorom. vsak euro mora verjetno opravicit. to ni zivljenje ampak suzenjstvo. v tej zgodbi nje in njenih potreb zelja sploh ni. je zgolj figura druzine ki mora opravljat stvari po regelcih. kaj ti potem pomeni nepremicnina in vse? sama verjetno nikamor ne more. cele dneve z otroci ma meni se zmesa. vsak rabi kdaj oddih. in hvala bogu da si je nasla delo da se ji dogaja se kaj drugega. ti bos pa ze prezivel ce ti je tako tezko prevzeti stvari (po napisanem sodec je sploh ne cenis ampak ti je samoumevna) pa najemi nekoga. po napisanem si zgolj pasiven oce ki nosi denar domov.
Imaš različne moške
Mnogi moški sploh si ne želijo biti 12 ali 13 ur od doma in toliko delati, po cele dneve delajo delajo tisti, ki morajo da vsaj normalno plačo zaslužijo, ali pa poleg službe še popoldansko delo.
Večina moških si želijo da je tud žena zaposlena, že zaradi financ.
Z ženo se ne najbolje razumeš, zato si želiš v službi po 12 ur, ker jo nimaš rad ne želiš da tudi ona dela.
Da bi mogli razumeti dinamiko življenja moderne “gospodinje”, bi ga bilo treba vsaj od daleč poznati, oz. zmožnosti predstave, kako zadeve zgledajo v resnici. Pri treh otrocih je dela precej, o tem ni dvoma. A je to delo tudi dokaj enakomerno razporejeno, še posebej, če vzamemo v ozir vrtce, kasneje šolo, itd. Tudi stanje za šporgetom ni v današnjih časih nek ravno velik napor, saj otroci in mož jedo za časa odsotnosti v vrtcih, šolah, službah,… in gre praviloma za en skupni obed v celem dnevu. Praviloma nekje pozno popoldan, tako da lahko govorimo že o večerji, ki že po naravi ni ravno nek kraljevski obed, razen ob kakih posebnih priložnostih.
Moderna gospodinja se torej ne ukvarja 8 ur s skrbjo za otroke in moža, kot se je morala ženska na začetku 19 stl. Mikrovalovka, pralni, sušilni in pomivalni stroj, robotski sesalnik za prah,… Edino, kar je še ostalo časovno potratnega je likanje, vse do danes. Moderna gospodinja se ukvarja s prostovoljstvom in delovanjem v dobrobit skupnosti, z raznimi interesnimi dejavnostmi in krožki. V času odsotnosti moža in otrok ima morda v povprečju dve do tri ure dela na dan, ki ga enako opravi tudi vsaka druga ženska, ki hodi v službo.
V skupnem času pa se delo porazdeli podobno, kot se porazdeli pri parih, kjer hodita oba v službo. Tu ni nekih večjih razlik. Ne zgledajo stvari tako, da pride gospodar ob peti, šesti, sedmi uri domov in ga doma čaka sključena ženica, ki mu streže spredaj in zadaj, medtem, ko se on svaljka po kavču. To predstavo imate povsem zgrešeno.
Poglavitno vprašanje, ki se tu slej kot prej zastavi moškemu je: “Kaj imam jaz od vsega tega?”. Torej, za razliko od gospodarja iz pripovedk, je moderni obrtnik vpet v mnogo več obveznosti, ki jih narekujejo moderni trendi, kot je bil njegov predhodnik. In z modernimi smernicami je tudi deležen veliko manj pozornosti in ugodnosti.
Če torej moški priskrbi dovolj sredstev za preskrbo petčlanske družine, verjetno ni ravno šel v službo počivat, saj to narekuje precej visoke zaslužke, sploh od predpostavki, da je soproga ob tem polno zavarovana. Kot sem zapisal, mi je ta matematika iz lastne izkušnje dobro znana in pod sedemdeset evrskih tisočakov razpoložljivih prihodkov je (bi bilo) vse skupaj bolj revščina. Za primerjavo: to so prihodki na ravni plače predsednika republike (ki tarna, da ni ravno neka bogatija in da se ne bi branil večje).
Tema, kot ste jo zastavili v večini, je povsem brezpredmetna. Tukaj ne gre zato, da bi danes bila ženska prikrajšana zaradi tega, ker je doma. Vprašanje je izključno, ali je moški deležen dovolj varnosti, užitka in neposrednih koristi v takšni zvezi. In ponavadi je tako, da ni. Zgoraj se kolega najbrž ravno zaradi tega pritožuje… Že do sedaj ni bil deležen naklonjenosti ženske, sedaj pa bo zaradi njene odsotnosti deležen še manj, čeprav bo na vsak njen evro prispeval dva za osnovno preživetje (poleg tega še vedno v celoti sam financiral nadstandard) in za povrhu bo moral prevzeti še kako novo obveznost na račun psevdo-enakopravnosti. 🙂
Seveda naj gre delat. Ker če pride kriza pri tebi, bo njena plača poflikala luknjo. Drugo, bolj pomembno, ker ko se bo tebi dignil na 20 let mlajšo, bo žena imela življenje bistveno bolj sestavljeno kot ločitev od moža, bajte in službe hkrati. Mislim, da se ne počuti varno ob tebi. Moj mož je kupil stanovanje, ki je moje in ni del delitvene bilance, zato ker sem s selitvijo svojo kariero podredila njegovi. Ves najem je moj dodatni prihodek. Sem polovični lastnik skupne nepremičnine, edino podjetje, ki je druzinsko, ostane njihovo. Ampak jaz službo imam, nisem na plačilni listi, tako da prihodnost imam varno.
iDESI603, 03.11.2021 ob 20:11
Da bi mogli razumeti dinamiko življenja moderne “gospodinje”, bi ga bilo treba vsaj od daleč poznati, oz. zmožnosti predstave, kako zadeve zgledajo v resnici. Pri treh otrocih je dela precej, o tem ni dvoma. A je to delo tudi dokaj enakomerno razporejeno, še posebej, če vzamemo v ozir vrtce, kasneje šolo, itd. Tudi stanje za šporgetom ni v današnjih časih nek ravno velik napor, saj otroci in mož jedo za časa odsotnosti v vrtcih, šolah, službah,… in gre praviloma za en skupni obed v celem dnevu. Praviloma nekje pozno popoldan, tako da lahko govorimo že o večerji, ki že po naravi ni ravno nek kraljevski obed, razen ob kakih posebnih priložnostih.
Moderna gospodinja se torej ne ukvarja 8 ur s skrbjo za otroke in moža, kot se je morala ženska na začetku 19 stl. Mikrovalovka, pralni, sušilni in pomivalni stroj, robotski sesalnik za prah,… Edino, kar je še ostalo časovno potratnega je likanje, vse do danes. Moderna gospodinja se ukvarja s prostovoljstvom in delovanjem v dobrobit skupnosti, z raznimi interesnimi dejavnostmi in krožki. V času odsotnosti moža in otrok ima morda v povprečju dve do tri ure dela na dan, ki ga enako opravi tudi vsaka druga ženska, ki hodi v službo.
V skupnem času pa se delo porazdeli podobno, kot se porazdeli pri parih, kjer hodita oba v službo. Tu ni nekih večjih razlik. Ne zgledajo stvari tako, da pride gospodar ob peti, šesti, sedmi uri domov in ga doma čaka sključena ženica, ki mu streže spredaj in zadaj, medtem, ko se on svaljka po kavču. To predstavo imate povsem zgrešeno.
Poglavitno vprašanje, ki se tu slej kot prej zastavi moškemu je: “Kaj imam jaz od vsega tega?”. Torej, za razliko od gospodarja iz pripovedk, je moderni obrtnik vpet v mnogo več obveznosti, ki jih narekujejo moderni trendi, kot je bil njegov predhodnik. In z modernimi smernicami je tudi deležen veliko manj pozornosti in ugodnosti.
Če torej moški priskrbi dovolj sredstev za preskrbo petčlanske družine, verjetno ni ravno šel v službo počivat, saj to narekuje precej visoke zaslužke, sploh od predpostavki, da je soproga ob tem polno zavarovana. Kot sem zapisal, mi je ta matematika iz lastne izkušnje dobro znana in pod sedemdeset evrskih tisočakov razpoložljivih prihodkov je (bi bilo) vse skupaj bolj revščina. Za primerjavo: to so prihodki na ravni plače predsednika republike (ki tarna, da ni ravno neka bogatija in da se ne bi branil večje).
Tema, kot ste jo zastavili v večini, je povsem brezpredmetna. Tukaj ne gre zato, da bi danes bila ženska prikrajšana zaradi tega, ker je doma. Vprašanje je izključno, ali je moški deležen dovolj varnosti, užitka in neposrednih koristi v takšni zvezi. In ponavadi je tako, da ni. Zgoraj se kolega najbrž ravno zaradi tega pritožuje… Že do sedaj ni bil deležen naklonjenosti ženske, sedaj pa bo zaradi njene odsotnosti deležen še manj, čeprav bo na vsak njen evro prispeval dva za osnovno preživetje (poleg tega še vedno v celoti sam financiral nadstandard) in za povrhu bo moral prevzeti še kako novo obveznost na račun psevdo-enakopravnosti. 🙂
Bi bilo prelepo, če bi ti res spregledal. Itak nisi. Eh ja, lastna nečimrnost te je usekala…ne zadnjič zgleda.
Pri treh otrocih doma, ji je verjetno lažje iti v službo. Postavi se malo v njeno kožo.. 8 ur na dan v službi ali 24/7 doma, kjer mora bit na voljo vsem željam treh otrok, povrh četrtega odraslega otroka – beri tebe. V 21. stoletju smo, to da je žena doma z otroci ni več samoumevno in tak je prav. To če se sama odloči lepo in prav. Ampak zato ker se je teb težko par urc na dan posvetit lastnim otrokom – no go. Otroci so toliko tvoji, koker so njeni. 50/50. Če imaš ti priložnost delat na svoji karieri, naj jo ima tudi ona. Sej ni čudno da ji je dopizdilo da je doma za vse sama. Delo s tremi otroci je veliko boj zahtevno kot pa marsikatero delo v službi..
Bananko, 04.11.2021 ob 07:27
Pri treh otrocih doma, ji je verjetno lažje iti v službo. Postavi se malo v njeno kožo.. 8 ur na dan v službi ali 24/7 doma, kjer mora bit na voljo vsem željam treh otrok, povrh četrtega odraslega otroka – beri tebe. V 21. stoletju smo, to da je žena doma z otroci ni več samoumevno in tak je prav. To če se sama odloči lepo in prav. Ampak zato ker se je teb težko par urc na dan posvetit lastnim otrokom – no go. Otroci so toliko tvoji, koker so njeni. 50/50. Če imaš ti priložnost delat na svoji karieri, naj jo ima tudi ona. Sej ni čudno da ji je dopizdilo da je doma za vse sama. Delo s tremi otroci je veliko boj zahtevno kot pa marsikatero delo v službi..
Zenska je dala dreku focn.
Sedaj bo 9 ur od doma od tega delala 8 ur za druge.
Financno bodo na slabsem.
Doma jo bo cakalo 80% dela ki ga je opravljala do sedaj + razštelani otroci ki bodo pogresali mamo in ji ne bodo dali dihat, ko bo prisla domov + tecen ded, ki se bo smilil sam sebi kak uboscek je, ker mora doma spilat gospodinjca.
Resi vas zanesljiva placana tetka.
Ampak ne vem, ce zena zasluzi dovolj oz ce odstejes placljivo pomoc, bo zena doprinesla caa 200/300 eur v druzinski proracun.
-
Racunaj da se vam bo sociala in vracilo dohodnine tudi spremenilo v vas manjko.
FInancno ne pije vode.
Bi pa jaz na mestu tvoje zene naredila enako.
Hej, bila v identicni situaciji kot tvoja zena. Ne gre tukaj za svoj denar, morebitno locitev itd.
v cem je fora? Otroci so odpeketali v vrtec, vsak po svojih obveznostih, ti si v sluzbi, ona pa kaj? doma opravi vsa opravila in potem caka, da bo ura tri, da gre po otroke in poslusa njihove dogodivscine, tvoje dogodivscine, ona pa lahko samo vsak dan enako pove, da se vrti v krogu vseh opravil, kar ste ze vsi vse slisali. In kar naenkrat ugotovi, da v sami biti zivi samo popoldne po vasem povratku.
bila je tukaj 100% za otroke, ko so jo potrebovali, sedaj so sli po malem na svojo pot.
pogovore, ki jih ima in socialni stiki so s samimi brezposelnimi oziroma osebki, ki so cele dneve doma. In kar naenkrat zacutis, da bi rad vec od zivljenja. Zaves se, da tupis, tupis v glavi. Vsak dan si manj informiran in vse bolj pesas na intteligencnem nivoju.
kaj mislis? Koliko casa ti bo taksna zena se zanimiva? Verjetno tudi vse tezje najdeta neke pametne teme za razgovor. Obcutila je, da boste zaceli ziveti en mimo drugega oziroma, da v kolikor ne bo nekaj spremenila na tem podrocju, bo izhod taksen, da bo ona postala zatezena gospodinja, tebe bo vse manj doma, ker se bos doma pricel izogibati, otroci jo bodo pa vse manj spostovali.
ni njena odlocitev slaba.
jaz sem odsla v sluzbo in zacvetela.
vse se uredi.
za ciscenje, ki je bilo najbolj perece, saj je higiena doma drasticno upadla, smo vzeli gospo, ki je poskrbela, da smo se vracali v cisto.
in potem smo presli na novo poglavje. Otroci so ugotovili, da se stvari ne naredijo same.priceli so sodelovati v gospodinjskih opravilih.
sedaj je 4 leta od tega dogodka.
otroci so postali izredno samostojni. Celo vec. Zjutraj celo naju pricaka zajtrk. Dela z njimi ni nobenega. Tudi oni so zacutili, da so pomemben del v druzini in da lahko doprinesejo k njej, pa naj bo to le parjenje nogavic.
torej… ne recem, da ne bo tezav, sploh zacetnih, in lovljenja z reorganizacijo doma, ampak se ti bo splacalo. Tudi seks se nama je od takrat popravil. Predvsem v kolicini in kvaliteti.
jaz ti samo lahko priporocam – go for it. Verjamem, da zena ne pricakuje, da bos sedaj sam ti vse padenal, bos pa prevzel del.
midva sva si otroke porasporedila. Zjutraj so bili njegovi – popoldne je bil prevzem moj, ker je on zelel obdrzati podaljsan delavbik.
jn ves kako je danes? Njegov odnos z otroci se je poboljsal – v smislu – vec casa si zeli preziveti z njimi – in ja – tudi oni z njim.
nasli so neke skupne fore in aktovnosti, ki jim jaz kot mati nikoli ne bi mogla dati.
zelim vama se naprej srecno zivljenje in pohvale zeni, da ni izbrala lazjo pot
Forum je zaprt za komentiranje.