Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Imam preveč štroma

Imam preveč štroma

Zdravo, imam sončno elektrarno – net metering in me zanima kako naj cca 5-7MWh porabim? Nočem jih ponovno pustiti elektru.

Sem pripravljen investirat tudi nekaj k€ v kakšen stroj – pridobitno dejavnost… sem iz kmetije in imam kar nekaj prostora tako da prostor ni ovira.

Kakšen predlog za porabnike/dejavnost?

Ne kupuj strojev, ker bo itak kmalu konec net-meteringa! Ker je nevzdržen, ti filaš elektriko v omrežje pretežno ko je je itak preveč (poleti v opoldanskem času) in je njena cena nič ali celo negativna, porabljaš pa jo pretežno pozimi, ko je draga.

Mi vsi pa to orgijo (zaenkrat) plačujemo skozi dodatne postavke na elektro položnicah.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 6301, 09.09.2025 ob 11:55

Ne kupuj strojev, ker bo itak kmalu konec net-meteringa! Ker je nevzdržen, ti filaš elektriko v omrežje pretežno ko je je itak preveč (poleti v opoldanskem času) in je njena cena nič ali celo negativna, porabljaš pa jo pretežno pozimi, ko je draga.

Mi vsi pa to orgijo (zaenkrat) plačujemo skozi dodatne postavke na elektro položnicah.

Neumnost je od nekdaj draga in se ne bo pocenila.

Trava rabi velik elektrike.

Ima kdo kakšen boljši predlog? Trenutno je pač ta opcija in treba jo pokoristiti…

7 megawatov je za en spodoben stroj za en mesec, kaj boš pa potem ?

Kupoval kot vsi ostali ?

Sam porabim tudi do 9 megawatov na mesec, pri katerem operaterju pa si, morda lahko prodaš viške direkt na trgu..

7MWh je kar nekaj el. energije na mesec, verjetno gre za večjo proizvodnjo kakšno pridobitno dejavnost (sp)…

Sam lahko vložim v nekaj da porabim ta višek in seveda da nekaj malega tudi zaslužim in nič več.

Sem na območju elektro Celje in Gen-I. Ne mislim pa spremeniti pogodbe z trgovalnimi ker so te stare net metering pogodbe boljše.

Ima še kdo kakšen predlog?

Prodaj. Preveri najprej če zadeva še funkcionira – a mislim da imata SunCotract in Ngen še vedno možnost tržnice ali pa prenosa na drugo merilno mesto. Včasih si lahko direktno prodal – a je odvisno od časa kdaj (in to do minute). Ker ko je v omrežju presežek, je cena negativna.

Obstaja pa tudi možnost prenosa na drugo merilno mesto. Torej se dogovoriš z nekom , ki je pri istem dobavitelju in mu prodaš. Bosta pa oba plačala omrežnino.

Električne avte že imate?

Odgovor na objavo uporabnika
avto360, 10.09.2025 ob 10:29

Električne avte že imate?

še kakšen drug predlog razen nerentabilnih in pokvarljivih el. nepremičnin?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close