Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek imam povišan holesterol

imam povišan holesterol

Zadnjič sem na rednem službenem pregledu izvedela, da imam rahlo povišan holesterol. Stara sem 35 in imam cca.5kg preveč, z vadbo se ukvarjam cca. dvakrat tedensko. Jem precej nezdravo, zelo redko si skuham kosilo, največkrat le kako juho iz vrečke in kavo. Rada jem tudi kruh z maslom in pijem navadno mleko. Zanima me, kaj jeste tiste, ki imate holesterol v mejah normale in kaj tiste, ki ste ga uspele znižati s pomočjo prehrane. Aja, stresu sem izpostavljena občasno.

Z holesterolom je nekako tako kot z krvnim pritiskom in le ta varira. Vkolikor je ta vrednost v mejah normale, tako tudi živi in ne delaj drastičnih sprememb.

S tvojo prehrano maš dobre šanse za sladkorno…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Kot prvo: vsa hrana, ki je živalskega izvora (ne le meso!) vsebuje holesterol.

2. Stres poviša hol.

3. Genetika je pomembna – če se v družini pojavlja povišan holesterol, je več možnosti, da ga imaš tudi sam

Splošno pravilo: zdrava in uravnotežena prehrana, veliko sadja in zelenjave, izogibanje hrani živalskega izvora (meso, salame, smetana, mastno mleko, maslo, mast, rumenjak,…), veliko gibanja, sprostitvene tehnike.

Saj verjetno veš, da moraš znižati nevarni LDL in hkrati zvišati varovalni HDL. Izogibati se moraš visokonasičenih maščob in jih nadomestiti z olivnim oljem. Priporoča se fižol, ovseni kosmiči, losos in druge morske ribe, česen in čebula (po možnosti surova), sadje (predvsem jagode, pomaranče in jabolka), zelenjava (korenje, brokoli). Ugodno naj bi vplival tudi zeleni in črni čaj. Upoštevaj, da je vpliv stresa mogoče še bolj pomemben kot hrana.

Ne delam rad reklame, samo mojima staršema so pomagale tablete Cholestrone.

Tudi z neredno in neuravnoteženo hrano dobiš holesterol. Pri teh letih ti pameten zdravnik ne bo dal zdravil. Najprej moraš uredit prehranjevanje in življenje. Zajtrk, sadje, normalno kosilo, lahka večerja. Jaz sem holewsterola imela veliko (7,02), stres, preveč hrane ob nepravem času dneva, praktično nič rekreacije, tudi 12kg preveč.

V enem letu mi ga je uspelo spravit z malce več reda v življenju za 1,2 dol. Ampak mi še vedno manjka 1,0, da pridem do zgornje meje. Se trudim, upam da bo šlo. Imam pa trenutno HDL holesterola veliko, tako da upam, da v prihodnjem letu prilezem na mejo.

Jaz sedaj popijem ves jabolčni kis iz solate, uporabljam olivno olje že več kot 10let, jem česnove tablete, ker ne prenesem svežega česna, zelenjavo imam itak zelo rada, črtala sem kislo smetano, sirčke, z alkoholom nisem nikoli pretiravala, spijem pa kdaj kakšen refošk……Še vedno pa jem pohano piško, dvakrat na mesec kotlete, suho dalamo, kakšno slanino…

Uredi si prehrano. Danes ima že ena tretjina petletnikov povišan holesterol. Izogibaj se svinjini, paštetam, konzervam, salamam,margarini, raznim namazom. V prehrano daj več zelenjave, sadja, mleko, jogurti manj mastni. Po pol leta bi se rezultati že morali videti. Prav tako črtaj sirove, kremne omake. Sire kupuj tiste z 25-35{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} maščobe, najmanjo jo ima Šmarski Rok.

Tudi jaz sem iz 7,4 visokega znižala na 5,8 v 1 mesecu.
Začela sem na tešče piti domač jabolčni kis pomešan z radensko, ker ne prenesem drugačne kombinacije na tešče. Uživati sem začela tudi Danacol in tudi, če že moram, si kruh namažem z Benecol-om.
Tako sem si v mesecu popravila tudi trigliceride, sicer še ni ok. je pa bolje, s tem, da na žalost nimam dobrih prehranjevalnih navad in sem kar malo razpuščena kar se tiče rednega uživanja obrokov bolj kot pa vrste hrane. Res pa je tudi, da je povišanje zaradi hrane vpliva le v 20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} celotnih vrednosti. urediti je potrebno tudi ostale sestavine/gibanje, manj stresa, osebno zadovoljstvo in seveda teža- pri menije indeks tm pa hej, hej visok- žal /.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close