Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ima lahko otrok pri krstu dve botrci?

Ima lahko otrok pri krstu dve botrci?

Je kdo dal krstiti otroka in da ima dve botrci, je to možno?

(debata o tem, če se vam zdi krst ok ali ne, naj poteka v kaki drugi temi in ne tukaj, hvala za razumevanje)

načeloma navijajo župniki za to, da sta boter in botra cerkveno poročen par, ne pa neke samske frklje, ki bodo težko vzgajale otroka v primernem katoliškem duhu

imam tako sorodnico. En je bil pravi boter, vpisan in podpisan, tetka zraven je bil neuradna, njena dolžnost naj bi bila samo denarnico odpirat…

Nimam pojma, ali se to uradno da ali ne, to moraš vprašati v cerkvi. Vendar če se boš odločila za dve botrci, naj razlog ne bo finančni.

Pri nas na Primorskem je tako, jaz in sestra imava po dva, pa sva rojeni skoraj 50 let nazaj, prav tako ima dva moj sin, rojen pred nekaj več kot desetletjem. Običajno je en po mamini, drug po očetovi strani. Pri nas je bilo bolj čudno, če ima samo enega. Kako pa je sedaj ne vem.

Stara sem 51, krščena sem bila, ko sem bila stara 3 tedne.
V krstnem listu imam vpisanega botra in botro, mož on žena, nista bila cerkveno poročena in boter je imel partijsko knjižico.

Imam 2 krstna botra( zakonca)
In 2 birmanska, od tega je ena ze pokojna, njena mama pa nevredna botra. Ker je bila pogojno dana za botro, da bo izpolnila cerkveno poroko, pa je se do danes ni.
Od vseh teh boter nisem nikoli denarja dobila, ne darila.
Najbolj zalostno ne usmeritve, ne spodbude ne molitve.

Najboljsa je bila ta ki je zal pokojna. Bila je srcna oseba.

Tako da zame so nevredni botrstva. Niti ne hodijo v cerkev.
Ko se jim letno zahvalis za botrstvo in kaj kupis, speces, prineses cukasto gledajo.

Eh…naj se gredo solit.😄
Boljse met duhovnika za botra, vsaj moli zate.

Pri nas doma imamo vsi 2 krstna botra – jaz, moji bratje in sestre, tudi oče in mati. Tudi botri niso poročen par, pač pa je eden mamin sorodnik, drugi pa očetov. Kolikor vem, ni župnik nič kompliciral. Pri birmi pa imaš lahko samo enega botra.
LP

In 2 birmanska, od tega je ena ze pokojna, njena mama pa nevredna botra. Ker je bila pogojno dana za botro, da bo izpolnila cerkveno poroko, pa je se do danes ni.

Ko se jim letno zahvalis za botrstvo in kaj kupis, speces, prineses cukasto gledajo.

Eh…naj se gredo solit.😄
[/quote]

A ti imaš botre zato, da bi dobila darila?

Eh…naj se gredo solit.😄
[/quote]

Ne razumem. Pišeš, da niso vredni botrstva, da ti niso nič pomagali, te usmerili, dali – ti pa se jim zahvaljuješ za botrstvo in jim še kaj nosiš? Se pravi, da se jim zahvaljuješ za nekaj, kar sploh ne izvajajo, ne obstaja. Nekaj takega, kot če bi se jaz zahvalila sosedu, ker mi je opral avto, čeprav mi ga nikoli ni in verjetno tudi pomislil ni na to.

Sicer pa naj bi včasih veljalo, da morata biti dva botra, veren zakonski par. V praksi mislim, da tega vsaj v Lj. ni veliko.

Na Goriskem imamo v navadi 2 botra ze od nekdaj. Navadno sta to moski in zenska, eden po ocetovi in drugi po materini strani, ni pa obvezno. Lahko sta 2 zenski, 2 moska… Mislim, da ni nikjer predpisano, kako mora biti, le navade so po Sloveniji drugacne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close