Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ima kdo izkušnje

ima kdo izkušnje

Tašča je v zadnji fazi demence. Nepokretna,plenice,malo pije,je skoraj nič. Zadnji teden pa večina samo še spi. Težko jo sploh še zbudimo. Zdravnik pravi, da potrebuje nego. Za pomoč se lahko obrnemo na partonažno službo,kar se tiče tekočine in hrane. Da dajo po cevki.

Kaj sploh še lahko pričakujemo, koliko časa še. Res je boga in se nam smili,ker to je ničvredno življenje. Ima kdo izkušnje. Stara je pa 87 let.

Ko nekdo samo še spi, ko ga že težko zbudiš in tudi ko ga, takoj spet zaspi nazaj, potem je vprašanje dni, zelo malo verjetno tednov, verjetno vprašanje dni. Patronažno pa le pokličite.

ja
pri nas je bilo menda 2 tedna.

Nikoli ne veš, koliko časa še. Saj sama veš, gotovo si to napsiala v trenutni stiski.
Njena duša in njena na videz odsotna zavest zaznata vsako dobro gesto in vse, kar dobrega naredite za njo.
Morda bi najeli koga za nego, da vas malo razbremeni. Uradno subvencionirano občinsko pomoč?

Pri mojem tastu je trajalo kar nekaj mesecev. Ni govoril, gledal v prazno, pojedel par žličk, naredil par požirkov in spal naprej. Popolnoma nepokreten, ni vedel zase, nobenega poznal.
Poznam žensko, staro 90 let, ki je v domu in je v takem stanju že več kot eno leto.
Sodelavkina tašča je bila v takem stanju (10 !!!) let. Letos spomladi je umrla.
Vsak primer je drugačen. Človek, ki samo leži, dejansko potrebuje zelo, zelo malo hrane in malo tekočine.
Ko pa niti tistih nekaj žličk ne more več pojesti, potem pa je konec v nekaj dnevih. Dejansko pa človek od par žličk lahko živi kar cel mesec.

Čudi me, da do danes niste poiskali pomoč. Koliko časa bo še živela bodo znali okvirno odgovoriti zdravniki oz osebje okoli nje. Moja babica je imela zdravo srce in je bila dobre 4 leta v tem zadnjem stadiju. Ko pa ni znala več požirati hrane in tekocine pa je šlo hitro navzdol. Moja mami se je v teh 4 letih ko je negovala babico postarala za 20 let in je rabila leta in leta da si je opomogla.

No pomoč smo imeli, zdravnik vsake toliko časa. Včeraj je zdravnik rekel,da ne ve kako se bo izšlo! Zato sprašujem. Da ne bi narobe razumeli. Meni je tašča ljuba oseba,z njo kontaktiram že 40 let. Spoštovanje in lep odnos sva imeli vseskozi.Nikoli pa nisva skupaj živeli in se nikoli nisva vtikali ena v drugo.
Je pa hudo,ko gledaš človeka, kako je bolan. Pa nič praktično ne moreš.

Za hranjenje po sondi se boste morali res obrniti na patronazno sestro. Za vse ostalo pa boste morali poskrbeti sami ali poiskati pomoč na domu, ker patronazna tega ne izvaja: previjanje plenic večkrat dnevno, umivanje in osebna nega, razgibavanje in obracanje … Ne pozabite na zelo pomembno stvar, če je popolnoma obležala: blazino za preprečevanje dekubitusa.

Vse to že delamo.

Demenc je več vrst in ne da obstaja univerzalno pravilo koliko časa še. Več si preberi na Psihiatrična bolnišnica Idrija Demenca. Za Alzhajmerja vem, da ni pravila. Naša soseda je v na sondi in katetru že več let. Moja mama je bila na sondi 1 mesec in brez katetra. Obe v dso, ne doma.

Štiri ure pred smrtjo (mama) je izgledala zadovoljno, umirjeno,spokojno- ne znam opisat. Meni laiku se je zdelo, da ji gre sedaj pa res na boljše in sem pomirjena odšla domov. No, sedaj vem, da je tak konec življenja. Hvala bogu si na koncu očitno pomirjen s celim svetom.
Držite se in lp

Res nekoga pokličite za posvet. Sonda ni vedno nujna … včasih se odločijo, da bodo človeku tako pustili oditi.

Zdravnik te bo vprašal ali dovoliš sondo dat svojemu svojcu. Ali boš imela pogum-oz.vest.., da boš rekla ne? Vseeno, za ali proti, pretežka in preobremenjujoča je tale odločitev.

Tudi moja dementa mama je že eno leto v domu na sondi, nič ni prisotna, večina časa prespi, stalno je v krčih, grozno je gledati človeka v takem stanju… če je možno bi odklonila hranjenje po sondi, so morda kakšne možnosti za to in ji pustiti da odide

Moja babica je bila 8 let nepokretna in dementna doma v postelji.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close