ima kdo činčilo???
Pozdravljeni!
Mogoce ravno ne spada sem, ampak ker imate otroke in gotovo tudi kaksnega ljubljencka doma, mi boste mogoce znali pomagat???
Zanima me, ce ima kdo tega hisnega ljubljencka doma, in kako se obnese?
Jaz ga dobim ta teden, pa me zanima kaksne izkusnje imate s to zivalco, jaz se nisem imela. Se zelo veselim, v akvariju sva uredila domek, napajalnik, posodico s peskom…..hrano nakupila…
Imate spuscenega? Rada bi ga navadila tako, da ga bom lahko tudi pocrkljala, pa se malo “igrala” z njim. Bo samcek. Kaksna imena imate?
Za odgovore se najlepse zahvaljujem in prav lepo pozdravljam!
Nejka
Pri moji sestri ga imajo – sta ga otroka dobila za novo leto. Kletko ima ogrooooooomno – je mrežasta (je akvarij primeren?). Čez dan je v kletki, večkrat ga tudi spustijo ven. Od začetka je bil boječ (je samček), zdaj pa se že približa – ampak samo domačim. Čez dan je sicer mirnejši, oživi pa zvečer in ponoči. Takrat je menda pravo razdejanje, ko dirka gor in dol. Ampak ga imajo vsi ful radi. :)))
ime – hm, pri njih ga kliče kar vsak drugače. Vsak otrok je izbral svoje ime, potem pa kakor se jim zazdi. Sicer pa je izredno zanimiv in prijeten. V kletki ima nadstropje, posodo s hrano in napajlnik – za vodo. Po tleh ima žagovino (kupijo v pet shopu), menja se, mislim da 2x na teden. Bi morala sestro vprašati.
Kaj več ti ne znam povedati. Le, da so vsi navdušeni nad njim. :)))
Tudi pri nas imamo činčilo. Je res fletkana živalca. Pri nas jo čez dan spustimo za kakšno uro, da se malo zleta. Seveda jo imamo skoz na očeh. Kletko smo naredili kar iz ene omare – dvonadstropno, saj činčile zelo rade skačejo gor in dol….toda če jo imaš namen imeti v akvariju ji bo dolgas, saj tam nima kaj počet. Obvezno mora imeti kak kos drevja, vejo od drevesa, saj mora to grizti, sicer ji sprednji zobje tako zrastejo, da potem ne more več ust zapret.
Jaz jo na tvojem mestu nebi imela v akvariju. Akvarij je za ribice.
Najboljš je, da je omara in da ima spredaj steklo. Ob krajeh pa kakšne luknjice za kroženje zraka in za večjo zračnost.
Pri nas ima poleg hrane za činčilo rada še suho sadje, obožuje pa rozine. Vedno mora imeti svežo vodo. Na dnu naj ima žagane in suho travo, pa posodo z peskom, saj uživa v kopanju.
Obvezno pa ne pozabi na kos lesa.
lp Tanja
Oj!
Ja, sva vceraj videla, da je tale akvarij absolutno premajhen za zivalco. Moj je studiral, da bi naredil kletko iz lesa, pa spredaj steklo. Tudi les ji bom dala noter, da bo glodal. Ampak ce je lesena kletka, je ne bo zgrizel? Ze komaj cakava, da ga dobiva! Kolikor sem brala na netu, so zelo inteligentne zivalce.
Kako veliko kletko pa imas? Sej ce ne bo slo drugace, bom pac kupila mrezasto, da bo imel dovolj prostora! Kaj pa hisko, imas v kletki? Sej drugace bo pa imel policko. Ali lahko gloda korenino trte? Brala sem, da lahko glodajo sadna drevesa, hrasta absolutno ne, ker vsebuje neko skodljivo snov. Kako dolgo ga pa imate?
Ali kaj skace?
Zelo bi bila vesela, ce mi lahko posljes kaksno slikico od kletke, da vidim, kako si to naredila? Zdej ne vem, ali naj pocakam se kaksen teden, da res urediva pravi domek, al nej ga dam zaenkrat tukaj notri…Za par dni. Sem tako nestrpna, da bi sla ta trenutek iskat!!!
Hvala za pomoc, pa upam, da se se lahko kaj obrnem nate?
Lp, Nejka
TUKAN CENTER-LESNINA BRDO
Cena: 8.500,00 sit- je stala okoli božiča.
Sama ČINČILA ni tako draga, amrak potem nanese še kletka (mi smo kupili veliko zaradi prostora)-okoli 26.000,00 sit in hrana, pesek,žaganje…
Vse skupaj je naneslo okoli 46.000,00sit-smo združli DEDKA MRAZA, BOŽIČKA,MIKLAVŽA.
Ampak mislim da nam ni zdaj žal.
Je res zelo živahna živalca……moraš pa vedeti da je to bolj nočna žival
Naša podnevi spi ponočii pa skače do onemoglosti.
Treba je paziti, če jo spustite po stanovanju, da vam ne zgrize kablov oz. les-obožuje :)))
lep pozdrav
Katja
Oj!
Imajo jih v skoraj vseh trgovinah z malimi zivalmi, ali pa jo dobis pri kaksnem rejcu – tam so ponavad mal cenej kot v trgovini…
Je pa res, da te dosti stane potem oprema!
Ampak jaz se vseeno veselim, jutri greva z mojim na lov za vecjo kletko, tale akvarij je res za ribice al pa hrcka 🙂
Lp, Nejka
Slikco ti lahko pošljem na mail. Naša non-stop skače. Sploh ponoči ima vaje.
Ja kletka iz lesa in spredaj steklo je idealna rešitev zanjo. Ob strani pa ji naredita še luknjice v les, za večjo zračnost. Midva jih sicer nimava imava pa šipo tako, da je vmes prostor in ni čisto zaprta. Kletka sva naredila iz neke omare, res pa je, da je moj želel narediti novo, saj bi on rad še zajčka in je ta premajhna za vse. Enkrat bo…
Mrežasto ne priporočam, saj mrežo pregloda razen če ni res močna…
Naša je sedaj stara že ene 7 let.
Mislim, da če jo želiš imeti v akvariju za nekaj časa jo imaš lahko. Toda vedi, da če ne boš imela nič čez akvarij ti bo takoj skočila ven. Vedeti pa moraš, kaj boš dala čez akvari, saj rabi veliko zraka.
Če te še kaj zanima, mi lahko pišeš na mail..
lp Tanja
Zdravo Tanja
Prosimmmmmmmmmm te za slikicoooooooooooo.
Zlata si!
Piši mi na mail : pomlad2001@lycos.com
100x hvala ti in se še bereva
Lep večer
Doroteja
Pozdrav, tudi mi imamo doma enega sladkega malega činčileka. Naše izkušnje z njimi so čudovite.
Prvič: činčila nikakor ni za v akvarij, kar si že sama ugotovila. Kletka naj bi bila velika vsaj 130x60x60. Tako sem prebrala na netu, kjer je en kup strani o činčilah.
Drugič: žice ne pregrize! No, vsaj naš ni, pa sosedov tudi ne, pa nimamo nič kaj debelo žico. Precej tanka je.
Tretjič: Odvsetujem nakup činčile v trgovinah z živalmi, ker vem, da tam z njimi ne ravnajo tako, kot bi bilo treba. Ponavdi so tudi že precej stare (6 mesecev ali več) in takšno činčilo potem zelo težko navadiš, da se “druži” s teboj. Mi smo že 2x kupili činčilo pri rejcu in obakrat smo zelo zadovoljni. Tam smo si lahko sami izbrali, katero bomo imeli. Izbirala sem tako, da sem izbrala tisto, ki ni bila preveč “živahna”, ko sem jo prijela, ker s tisto bi imela precej več dela, da bi jo navadila na ljudi.
Četrtič: mi imamo našega spuščenega tudi po nekaj ur na dan, ponavadi zmeraj zvečer, ker si že sama ugotovila, da so to nočne živalce in podnevi potrebujejo mir. To pomeni, da v kletki potrebujejo še posebno hišico, kamor s elahko skrijejo in v miru dremuckajo. Zna se zgoditi, da bo to hišico grizel, zato mora biti iz takšnega lesa, ki činčilam ne škodi. Poleg vseh vrst lesa, ki si jih omneila, tudi ne sme biti smrekov les. Če se činčili poruši bioritem (npr. da je podnevi preveč pokonci), lahko zaradi tega tudi resno zboli ali celo umre.
Petič: Nikoli se ne daj prepričati v trgovinah, da lahko kupiš za činčilo hrano, ki je npr. za zajčke ali morske prašičke!!!!! To ti “globoko počučeni” prodajalci prodajo, ker pač ne vedo, da ta hrana niti slučajno ni primerna za činčile, saj ne vsebuje vseh vitaminov in hranilnih snovi, ki jih činčila potrebuje za svoj razvoj in normalno zdravo življenje. Pazljiva bodi tudi, ko daješ činčili priboljše. Npr. rozine – odrasla činčila lahko dobi največ eno rozino na dan!!
Šestič: činčila potrebuje tudi seno, ki ga absolutno kupi in ne jemati pri kakšnem kmetu, ker lahko vsebuje trave, zaradi katerih bi činčila umrla ali pa vsaj imela hude prebavne motnje.
Sedmič: navadi se na kakece vsepovsod, kamor činčila lahko zleze:)))) Kakc so sicer čisto suhi in jih zlahka posesaš.
Osmič: pazi, da ti ne bo mogel gristi akkšnih kablov! Naš to kar naprej poskuša in smo postali že pravi mojstri, kako napeljati kable in jih zaščititi, da naš činč ne pride do njih.
Devetič: ne pričakuj, da bo to živalca, ki jo boš cartala in vlačila po rokah in bo vsa srečna poležavala v tvojem naročju. potrebno bo veliko truda, da bo sama prišla k tebi (ko bo npr. spuščena).
Desetič: činčile potrebujejo tudi pesek, v katerem se večkrat na dan okopajo, kar pripomore k čiščenju dlake in lepšemu izgledu dlake. Mi peska nimamo v kletki, ker ko se naš činč kopa, to frči na vse strani in potem bi bilo vse prašno. Pesek imamo zunaj kletke v posebni posodi, ki jo pokrijemo s folijo, ko ga damo na kopanje. To naredimo približno 3x dnevno.
Enajstič: želim ti veliko lepih trenutkov z novim družinskim članom:)))
Če te zanima še kaj, vprašaj.
Sandra
Prilagam še povezavi na dva foruma in še eno stran o činčilah:
Forum je zaprt za komentiranje.