Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ilex, navadna bodika ali bozje drevesce

Ilex, navadna bodika ali bozje drevesce

Help.
Lepo prosim, ce ae katera spozna naj mi pomaga. Kupila sem omenjeno rastlinico, fuuuul lustkana, velika cca 10 ali 15 cm, ima lepe rdecee kroglice in bodicke na koncu listov.
Jaz se sele ucim z rozicami delat, pac nisem ravno vesca. Sem guglala ampak nikjer nasla po domace povedano, jaz sem hotela to imeti pac notri, ker mi je lepo… sem pa prebrala, da je to za zunaj. Ali mi bo umrla notri :(.
Saj imam zunaj veliko prostora za posadit, ampak, a tako majhno…. sedaj…. v zemljo ali je lahko v loncku zunaj?
Skratka…. hvala za vsak nasvet, bom hvalezna.

Ti govoriš o drevevesu?
To zraste kar nekaj metrov visoko. Tako, da ja, je za ven.
To ni rožica, ampak drevo.

Sicer s tako majhnim ilexom nimam izkušenj, ampak na splošno jaz s podobnimi rastlinicami ravnam takole. Notri ji bi bilo najbrž res pretoplo, na kakem nezakurjenem stopnišču ali garaži pa nima smisla da je. Lahko jo zunaj postaviš na okensko polico če jo imaš, sicer pa v zavetno lego čimbolj ob steni da dobi toploto od hiše. Preveri da ni prekoreninjena, v tem primeru jo presadi v večji lonček, in da ima odtok in drenažo. Dvigni jo od mrzlih tal, npr lahko jo postaviš na kos stiropora, lonec zavij v filc, se da to lušno naredit s kako mašno npr. Zalivaj ob dnevih ko ne zmrzuje in pazi da ne stoji v vodi.

Nikakor s sadiko ven v tem času. Take zadeve se da na kakšno verando, da je temperatura res nižja (če imate sicer v bivalnih prostorih med 15-18 stopnijami in ne več, jo lahko pa kamot daš tudi v bivalne prostore). Ko bo zrasla zadeva okrog 1 metra (bo pa fajn, da jo vsake toliko presadiš v večji lonec zaradi kroenin) in jo šele takrat, ko res oleseni in zraste okrog 1 m posadiš ven, ker je to drevo in zraste do nekje 10-13 metrov.

Ja, vem, da bo nekoc drevo. Ah, potem ne morem imeti notri, ker imamo pretoplo, tam okrog 23 ponavadi. Kaj pa na zunanjo okensko policko, spodaj v pritlicju, pod balkonom, bo malo zakrito in lahko tudi zavijem. Skoda mi je v predprostor dat…. bo zalostna tam sama :’)

Upam, da ima korenine. Vcasih samo vtaknejo vejico v zemljo, jo nalicijo z vsem mogocim in nekaj casa lepo izgleda, nato pa zalostno propade.
Ce so jo imeli v trgovini, jo nekaj casa privajaj na mraz v prostoru, kjer je hladneje kot v stanovanju in topleje kot zunaj. Nato jo imej v neogrevanem, a svetlem prostoru do pomladi. Spomladi presadi v vecji loncek in imej zunaj. Ne zalivaj prevec, zemlja naj bo raje bolj suha kot premokra. To je vse. Rastlina je drugace popolnoma nezahtevna.

Zaradi odebeljenega teksta v citatu tudi bolje, da je zadeva v predprostoru (gre za drevo, ki je brez problema samo oz. kot sadika ima raje samoto in veliko svetlobe). Balkon in druge zadeve (direkt zunaj) raje ne do pomladi.

Ahhhhj, a res? To pa nisem vedela, da takole šmuglajo s temilemi dreveščki z vtikovanjem vej v lonce.

To je mladiček” – mlada rastllinica – in nikakor še neven z njo, sedaj na mraz. Komot jo imaš lahko sedaj notri za okras ob tem času ( ne na prevročem), potem pa ven, najbolje, ko je nekje visoka 40cm. Zdaj je pa to baby rastlinca.

Sem tudi kupila takega palčka nekaj let nazaj . Imela sem ga na kuhinjski polici zunaj, sem ga pa jaz že naslednjo pomlad presadila ven, kjer uspešno raste. In bila presenečena, ko sem šele takrat ugotovila, da so rdeče bunkice umetne in prilepljene 😄. Ker sicer za proizvodnjo bunkic potrebuješ dve rastlini: moško in žensko.

Kaj lahko narediš, so ti povedali že drugi. Ker pa se šele učiš delati z rožami, si za v prihodnje zapomni, da se vedno najprej preveri, kaj rastlina rabi, kako se vzgaja, šele potem se jo kupi. Zaradi tebe lahko živo bitje umre, ker se ti je pač zdela “fuuuul lustkana”.

Kaj lahko narediš, so ti povedali že drugi. Ker pa se šele učiš delati z rožami, si za v prihodnje zapomni, da se vedno najprej preveri, kaj rastlina rabi, kako se vzgaja, šele potem se jo kupi. Zaradi tebe lahko živo bitje umre, ker se ti je pač zdela “fuuuul lustkana”.
[/quote]

Ja, saj zato pa sprasujem, ker si jo zelim vzgojiti v lepo mocno drevo, pac ja, videla sem jo in lepa mi je bila….
Sem ze veliko prebrala, se trudim…

Ne, ni res – ne potrebuješ dveh rastlin, pomembno je, da imaš žensko rastlino, ki je opraševalna – pomembni so samo opraševalci 🙂

imam samo žensko rastlino doma, je že drevo v 10ih letih postala. Pa eno leto ima bunkice, pa potem spet eno leto nič….

https://zelenisvet.com/bodika-bozje-drevce-ilex/

Ne, ni res – ne potrebuješ dveh rastlin, pomembno je, da imaš žensko rastlino, ki je opraševalna – pomembni so samo opraševalci 🙂

imam samo žensko rastlino doma, je že drevo v 10ih letih postala. Pa eno leto ima bunkice, pa potem spet eno leto nič….

https://zelenisvet.com/bodika-bozje-drevce-ilex/
[/quote]

Bodi zelooo pozorna, če imaš otroke ali pa kakšne živali, da slučajno ne pojedo teh rdečih bunkic, ker so zelo strupene:

Bodika spada med strupene rastline. Rdeči koščičasti plodovi so strupeni, povzročajo bruhanje in močno drisko, v večjih količinah pa tudi smrt.

http://revijazeleniraj.si/clanek/nepogresljive/56028ef953804/bodika-zimski-okras-vrta

Bodi zelooo pozorna, če imaš otroke ali pa kakšne živali, da slučajno ne pojedo teh rdečih bunkic, ker so zelo strupene:

Bodika spada med strupene rastline. Rdeči koščičasti plodovi so strupeni, povzročajo bruhanje in močno drisko, v večjih količinah pa tudi smrt.

http://revijazeleniraj.si/clanek/nepogresljive/56028ef953804/bodika-zimski-okras-vrta
[/quote]

Na naših drevesih vse jagode pojedo kosi. Trenutno je nekaj bunkic samo na spodnjih vejah.

Na naših drevesih vse jagode pojedo kosi. Trenutno je nekaj bunkic samo na spodnjih vejah.
[/quote]

Ko pomrznejo, niso več strupene – ptički že vedo – zato jih pa veselo pozobajo.

Pretiravat pa tudi ni treba no. Saj jo imam doma posajeno, cca 2 metra je visoka, ne pa 10 – 13 metrov. Pa je stara že več kot 40 let, tako da je definitivno zrasla že do maksimalne višine. To je malce večji grm, ne pa drevo.

Pretiravat pa tudi ni treba no. Saj jo imam doma posajeno, cca 2 metra je visoka, ne pa 10 – 13 metrov. Pa je stara že več kot 40 let, tako da je definitivno zrasla že do maksimalne višine. To je malce večji grm, ne pa drevo.
[/quote]

Seveda ne bo rasla, če jo pustiš v premalem loncu in je ne presadiš ven. Tudi pri nas smo imeli čisto normalno smreko, ki jo je oče iz gozda prinesel veliko ca 40 cm, v loncu, premalem. Dosegla je en meter, več ni rasla. Ker se enostavno prilagodi. Ampak to za rastlino ni bilo v redu, tako kot tudi za tvojo ni, ker to ni grm, ampak drevo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close