Idrija: Obupno mesto
Dosti boljša, kot Kranj ali Jesenice, kjer je sama šiptarija. Tega v Idriji ni.
Ljudje so srčni, nezajebani, prijazni, kjub temu, da živijo v klavstrofobični pokrajini nad luknjami rudnikov. To še redkokje srečaš.
Sežana je logistično mesto, Trst ciganija. S tistih koncev so lepa edinole goriška Brda. Dežela sonca, miru, dobre hrane in odličnega vinca, Jakot=tokaj….. Za na stara leta, ko ptiči odrinejo iz gnezda.
He he … spremljam temo že od začetka in berem in se neizmerno zabavam …
Sem Idrijčanka, ta prava … Idrijčani za to poznamo izraz “stari Idrijčani”. Sicer sem že vrsto let “na tujem”, vendar sem Idrijčanka in vedno bom. Vsi Idrijčani bomo zavedno Idrijčani in na to smo ponosni. Ponosni smo tud na svojo govorico, tako da bo to razlog, da govorimo, kot pač govorimo tudi po 30 letih zdomstva.
Poznam veliko ljudi, s fakultete, iz poslovnega okolja, bivanjskega okolja in do sedaj so bili vedno in povsod najsposobnejši prav moji rojaki Idrijčani. Ko sem dobila za delat en zavožen projekt, smo ga potem slučajno z različnih strani vodili prav trije Idrijčani in iz dreka naredili piškot.
Idrijčani so bili od nekdaj iznajdljivi in marljivi ljudje. V dobrih starih časih so bili na tehniških in naravoslovnih fakultetah najbolj cenjeni prav dijaki, ki so prihajali iz tamkajšnje gimnazije Jurija Vege. Iz Idrije izhaja kar nekaj tehničnih izumiteljev, pa tudi umetnikov.
Idrijčani so veseli in vedri ljudje, več o tem pa si lahko preberete v eni top knjig na slovenskih knjižnih policah: Bam knapa vzela, bam zmeraj vesela. Smešna za crknt.
Idrijčani nikoli niso marali tujcev. Ko je včasih prišel v mesto cirkus, jih je naslednji dan po predstavi policaj pospremil iz mesta. Železnice hvala bogu ni bilo, zato tudi ni bilo Južnjakov. Baje jih je danes kar precej, vendar, kar jih jaz poznam vsi govorijo perfektno idrijščino in so že praktično “naši”.
Če je treba, znamo tudi Slovensko in ja, tudi sklanjati znamo, ampak samo, ko govorimo slovensko 😉
Pustimo ob strani lokalne zdrahe in lokalna “družinska” podjetja. To pač pride s tem, ko je kraj majhen in so vsi nekako požlahtani. Ampak firme dobro laufajo in uspevajo. Dobro se živi v Idriji in vedno se bo.
Dragi moji Idrijčani, rada vas imam. Ponosna sem, da sem ena izmed vas. Idrija je lepo mesto, skrit kotiček sredi bujnih gozdov in skrivnostne zelene reke. Se vidimo kmalu spet.
Simpatično mestece za obisk, prijetni ljudje, zanimiva govorica, odlična hrana. Živela pa tam ne bi, ker bi se počutila utesnjeno, tudi cesta se mi zdi skoraj kot čez Vršič. Je pa zanimivo, da so bili vsi Idrijčani, ki sem jih srečala tekom let, bistri in iznajdljivi, hitrega in praktičnega mišljenja. Tudi drugače fajn ljudje, skromni in za hece.
Zakaj pa mora biti vsak kraj turističen?
Da je kraj živ, mora imeti delovna mesta in ostalo infrastrukturo, ki jo potrebujejo DOMAČINI oziroma tam stalno živeči prebivalci – trgovine (in ne samo kafičev), šole, urade …
[/quote]
V krajih kot Idrija (rudnik, čipkarstvo) je prisotna tudi turistična ponudba. Mesto deluje, ima šolo, srednjo šolo, trgovine , kinodvorano (za občasne kino predstave), tudi delovna mesta so. Za turizem je premalo interesa.
V krajih kot Idrija (rudnik, čipkarstvo) je prisotna tudi turistična ponudba. Mesto deluje, ima šolo, srednjo šolo, trgovine , kinodvorano (za občasne kino predstave), tudi delovna mesta so. Za turizem je premalo interesa.
[/quote]
In kaj potem, če je premalo interesa? Super je, da niso vsi kraji turistični.
Turizem ne proizvaja delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.
Ja, v Idriji se praktično nič ne dogaja. Imajo dan čipke in dan žlikrofa in to je vse. Še to je bolj na silo skup spacano (včasih dajejo tak občutek). Kdo je kriv? Ljudje, občinski možje. Nikomur ne ne da.
Cerkno npr. ima neprimerno več dogajanja pa je več kot pol manjše od Idrije. Tam ljudje znajo in imajo tudi voljo.
[/quote]
Cerkno ima več dogajanja?
Sem rojena Cerkljanka. Edino dogajanje ‘naredi’ bar Gabrijel, s svojimi jazz in alternativnimi koncerti. Pa če ga žuraš, ga lahko do zjutraj, če ti zapaše.. ne tako kot ponekod, ko se zaprejo gostilne 24h in to je to.
Drugače pa je v Cerknem gospodarstvo dosti slabše kot v Idriji, Skoraj vsi mladi izobraženi se izselijo s trebuhom za kruhom.
Cerkno ima več dogajanja?
Sem rojena Cerkljanka. Edino dogajanje ‘naredi’ bar Gabrijel, s svojimi jazz in alternativnimi koncerti. Pa če ga žuraš, ga lahko do zjutraj, če ti zapaše.. ne tako kot ponekod, ko se zaprejo gostilne 24h in to je to.
Drugače pa je v Cerknem gospodarstvo dosti slabše kot v Idriji, Skoraj vsi mladi izobraženi se izselijo s trebuhom za kruhom.
[/quote]
Veliko stvari je: laufarija, jazz cerkno, pohod Porezen, partizanske smučine, kup stvari na smučišču pozimi, februarja so neki glasbeni večeri (3-4x), festival cmakajne, reily (svoje čase je bil),…..
Te stvari so mi tako na hitro padle na pamet. Pa je še kar nekaj, cerkljani bodo več vedeli.
Forum je zaprt za komentiranje.