Idrija: Obupno mesto
Tako kot je nekdo odprl temo o Jesenicah, odpiram temo o najgrših mestih tu okoli:
https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=151&t=11149737
Na misel mi je prišla Idrija.
– čudna konfiguracija tal; seveda, spodaj so rovi rudnika; nekoč ga bo “požrlo”
– sami klanci, same stopnice
– hišice zaradi neravnega terena majhnega tlorisa
– samo vodovje, še Kolektor je zgrajen v strugi, nekoč ga bo poplavilo in Stojan Petrič bo jamral naokoli….
– jezik prebivalcev nerazumljiv, če kaj vprašaš, te butasto pogleda in zikne: “Koha?”
– ne rabi te butasto pogledati ker so že po naravi butastega izgleda; vpliv Hg in nenehen incest je naredil svoje…
– edina lepa ženska je Karmen Vidmar, pa še ta je “uvožena”. Prej se je pisala Kajtna…
Čudno konfiguracijo terena ima tudi Postojna.
Sta mi pa na tem koncu silno všeč Sežana, Trst, Devin, Gradež in Čedad*. Videm je spet nekaj brezzveznega…
Izpostavljam Čedad, saj bo kmalu Dan emigranta! Priložnost, da se
Res je. Idrija je ena luknja-sam kaj hočeš? Če se tam rodiš, ne moreš nič pomagat, dokler nisi samostojen in lahko greš kam drugam živet. Vsak pameten gre in to čimprej.
Drugače so pa ljudje čisto taki kot drugje, so še zelo malo pomešani z južnjaki. Poglejmo npr. Koper, Jesenice, Lj.! Groza! Sam JUG.
Tudi v Idrijo se že valijo trume jugovićev, ker je dela veliko in jih velike firme uvažajo. Štala!
Rovtarji niso Idrijčani. Tudi mešajo se kar, zadnji dve desetletji. Prej pa res bolj malo.
[/quote]
Morda res ne, po enih definicijah. Ma mi (Goričani) rečemo Rovte predvsem Cerkljanskemu, širše pa tudi področju ob Idrijci. Medtem ko Škofja Loka (in vas Rovte) pa za nas niso več Rovte.
V bistvu je bolj določeno z jezikovnim narečjem in geografsko nedostopnostjo ter konfiguracijo (ozke doline, planotasti hribi).
Če se pa v Idriji ne štejejo v ta sklop (argumenti?) se bom poskušala popravit.
Se bom obregnil samo v “idrijski jezik”… Moram reči, da sta mi njihova govorica in način izražanja prav simpatična, v primerjavi z gorenjščino precej drugačna, a vendarle nisem imel težav z razumevanjem. Cerkno je druga pesem… Ob prihodu v dijaški dom, ko sem se v veliki meri navadil na različna narečja, sem nekak dojel, da mi od vseh narečij res ne gresta v ušesa le prekmurščina in loški potok.
Oh ja, bo treba spet enkrat čez Govejek hvatat krivine…
Za mesto ne morem reci, da je nekaj posebnega, ker sem bil ze zelooo dolgo nazaj tam.
Poznam pa nekaj ljudi iz tam in vsaj za te lahko recem, da so najbolj srcni in dobri v Sloveniji. Pa tudi eno lustno in poskocno blondinko sem imel od tam, tako da mi je govorica zeloooo simpaticna…mmm, bi jo ozenil, ce ne bi bila 20 mlajsa…
Skratka, vsak ima svoje mnenje:)
Sem od drugod, v Idriji imam nekaj prijateljev. Staro mestno jedro je lepo urejeno, nekaj prijetnih lokalov, muzeji so vrhunski, arhitektura je lepa. Tisti hribi naokoli so sicer neprijetni za vožnjo, za sprehode so pa super, lepa, slikovita narava. Ljudje, ki sem jih spoznala, so prijazni in odprti, večinoma. Presenetljivo v redu, za tako majhen kraj.
Ja, v Idriji se praktično nič ne dogaja. Imajo dan čipke in dan žlikrofa in to je vse. Še to je bolj na silo skup spacano (včasih dajejo tak občutek). Kdo je kriv? Ljudje, občinski možje. Nikomur ne ne da.
Cerkno npr. ima neprimerno več dogajanja pa je več kot pol manjše od Idrije. Tam ljudje znajo in imajo tudi voljo.
Ja, v Idriji se praktično nič ne dogaja. Imajo dan čipke in dan žlikrofa in to je vse. Še to je bolj na silo skup spacano (včasih dajejo tak občutek). Kdo je kriv? Ljudje, občinski možje. Nikomur ne ne da.
Cerkno npr. ima neprimerno več dogajanja pa je več kot pol manjše od Idrije. Tam ljudje znajo in imajo tudi voljo.
[/quote]
“Nič se ne dogaja” – zmeraj se nasmejem, ko preberem takole izjavo.
Ja, ljuba MONa (ali MONovec), pa ja ni tvoje življenje odvisno od tega, da se v tvoji okolici “nekaj dogaja”. A v tvoji notranjosti se pa nič ne dogaja? Očitno res. Odvisna (ali odvisen) si od zunanjih dražljajev.
Drugače pa: meni je Idrija všeč. Ima “dušo”, kot rečemo. Priporočam v branje kakšno knjigo od dr. Jožeta Felca. Je bil Idrijčan.
[/quote]
Nikakor ne razumem ljudi, ki jim morajo vedno občinski možje rihtat zabavo, da jih ne pobere od dolgčasa. Si ne znate sami popestrit življenja?
Forum je zaprt za komentiranje.