Ideje za hitro in poceni kosilo
Da bi lahko drug drugemu pomagali v teh kriznih časih, predlagam, da napišete kakšno hitro in poceni kosilo.
Letos bo krompir poceni, videla sem ga že po 0,30 centov, na vreče bo še cenejši, kupite ga več vreč, precej odtehta…4 hrenovke pa so 1e in imate jih za 2 kosili.
Ta juha pride okoli 0,80 centov, pa so štirje siti (tisti, ki se borijo z evrčki iz dneva v dan, tisti bodo siti s to juho, ostali pa me bodo napadli….)
Gosta juha
Olupim 8 velikih krompirjev, narežem na kose in skuham. Dodam 2 na koščke narezani hrenovki. Posebej zapražim na maščobi česen in žlico moke. Vmešam v juho in dodam še kislo smetano in peteršilj (tudi če zadnjih dveh sestavin nimaš, bo OK). Še par minutk povre in to je to. Dober tek!
krompir, zelenjavo če se le da kupi pri kmetu..tud če nanese kak cent/euro več, boš na boljšem (oni krompir v štacuni ga komot pol stran zmečeš, tistga od kmeta pa ne)
potem pa maš razne mineštre s krompirjem, fižolo, brzotami (nekakšna jota, eni ji pravijo kuhna), morda jota s kislo repo, zeljem?
potem pa krompir v kosih, pša zraven kak kos mesa (od hrenovk naprej), morda občasno krompir v pečici?
krompir z ocvirki (če je izvedljivo)
za začetek tolk od mene glede kropirja
Se ne borim z evrcki, ampak te ne bom napadla. Jaz bi v tvojo gosto juho dodala se malo zelenjave, vsaj kaksen koren in malo cvetace.
Jota je pa zakon.
Od mene pa prazen krompir s falaflom.
Falafel
2 skodelici cicerke ali fizola, lahko tudi lece
1 cebula
malo petersilja
cesen
1 -2 zlici moke
sol, poper
zacimbe po okusu
Cicerko namoci cez noc, zmiksaj z ostalimi sestavinami, oblikuj v polpetke in speci. Ce uporabis fizol ali leco ju skuhaj. Leca je kuhana hitro, fizol traja dlje.
Vcasih pa naredim h pecenemu ali prazenemu krompirju le grah v omaki z veliko preprazene cebule cebule.
Pa se eno kosilo. Na cebuli preprazim riz in ga skuham, zraven pa naredim fizolov golaz brez mesa.
super, še zlasti zaradi natrijevega glutaminata.
kaj pa za kosilo?[/quote]
Oprosti, kje je v tem primeru natrijev glutaminat in v kateri hrani se nahaja na splošno?
Vem le toliko, da je strupen za naš organizem, ne vem pa kje točno se nahaja.
Nisem poznavalka, moja stroka je ekonomija:) in bi bila vesela če mi razjasniš problem.
Hvala!
Enolončnice vseh vrst:
– ječmenka,
– jota z zeljem ali repo,
– fižolovka (pašta – fižol)
– zelenjavna mineštra (krompir + ostala zelenjava npr. korenček, peteršilj, česen, še kaj drugega),-
– testenine z maslom in nariban sir,
– polenta z ocvirki in zraven kislo mleko ali jogurt,
– tortetlini ( z zelenjavno omako, narediš doma paradižnik, paprika, bazilika, zgostiš, na koncu dodaš malo masla),
– njoki (če imaš krompir doma, jih narediš doma, zraven malo mesne omake ali maslo s prepraženimi drobtinicami)
– frtalja, zraven zelenjava z vrta (npr. solata, redič, paradižnik), tudi jajca niso draga, ki jih zraven skuhaš,
– palačinke
Nekaj sem naštela, če si boste kaj pomagali lahko s tem.
super, še zlasti zaradi natrijevega glutaminata.
kaj pa za kosilo?[/quote]
Oprosti, kje je v tem primeru natrijev glutaminat in v kateri hrani se nahaja na splošno?
Vem le toliko, da je strupen za naš organizem, ne vem pa kje točno se nahaja.
Nisem poznavalka, moja stroka je ekonomija:) in bi bila vesela če mi razjasniš problem.
Hvala![/quote]
no ja, saj če delaš juho za večjo družino, potem zaradi pol kocke ne boste ravno pomrli.
kakšen karcinom na prebavilih se pa v prihodnosti le lahko pojavi…
pa še eden od mnogih linkov na to temo:
http://svet24.si/clanek/5269445ff1b09/jusne-kocke-polne-okusa-in-strupov
*
kljub zapisanemu ne verjemi vsega, tudi to je v glavnem samo čveeeek.
Če imate doma vrt, je tole zelo poceni
Ribollita (Valentina Smej Novak)
1 čebula
2 stroka česna
2 korenčka
košček zelene
listi ohrovta
blitva
šop listov rdeče pese !
1 bučka
2 paradižnika
1 pločevinka belega fižola ali domač kuhan fižol
juha za zalivanje
olivno olje
sol, poper
rezine suhega belega kruha
parmezan
Zelenjavo očistimo in narežemo: čebulo nasekljamo, korenje in bučke na kolute, česen na lističe, zeleno na kockice, paradižnik, vso listnato zelenjavo na široke trakove. V velik lonec nalijemo polovico olivnega olja, popražimo čebulo, česen, korenček in zeleno. Solimo. Dodamo bučko, zelenjad, mešamo, pražimo, vsakič solimo. Dodamo paradižnik in zalijemo s toliko vode, da je vsa zelenjava za prst pokrita. Kuhamo 1 uro, dodamo bel fižol in kuhamo še pol ure. Juha mora biti gosta, a ne tako, da bi žlica stala v njej.
Pečico segrejemo in spečemo (žar) rezine kruha.
Na krožnik damo juho, rezino kruha, ki jo pokapamo z olivnim oljem, potresemo z ostružki parmezana in popopramo.
najcenejše in najbolj zdravo kosilo je v hotelu slon, te lepo postrežejo, ti ni treba kuhat in posode pomivat in potem spizdiš, in tečeš in pokuriš kalorije, no spomin iz študentskih časov ko ni bilo bonov in prazni žepi
drugače pa
– trojka, fižol, krompir in koleraba, notranjska jed
– musaka iz krompirja in korenja
– špageti zmešani z omako narejeno iz paradnižnikovega koncentrata
– pečena jabolka
– krompir, pest fižola in pest makarov skupaj kuhanih
in prejšni teden, da nas ne boste napadli kako pri nas najbolj nezdravno jemo goveja juha iz koline, ki smo jo dobili od našega najemnika, domač krompir pečen na peki krompirju, govedina, pečeni melancani, sestavljena solata, nobena sestavina ni bila oddaljena v svojem življenju več kot 300 m od doma
Zelo lepo je govorit o poceni kosilih na bazi zelenjave. Kaj pa ko imaš doma dva najstnika v polnem telesnem razvoju.
Pri nas brezmesnega obroka skorajda ni. Po krompirjevi juhi in pečenem jabolku bodo v pol ure zopet lačni. Mora vsaj klobasa stopit notri. Narezana na tanke rezine.
še najboljši kompromis imam z piščančjo rižoto. En file je dovolj za vse. Ali pa kaj po kitajsko. Meso na drobno + zelenjava in riž ali pašta. Tako jih nekako nasitim. Pa golaži so tudi hvaležni.
pasulj , pečene krompirjeve polovičke plus skleda solate,makaronflajš, špageti, pečena poletna z ozvirki, topli sendviči in zdrobova juha, kruhov narastek in solata, pečene hrenovke, golaž z hrenovkami, šmorn in kompot, krompirjevi luleki in solata, slivovi cmoki……………………..
Samo sem pa ugotovila, da kadar je kosilo brez mesa otroci popoldne jejo vedno kakšne salame
Forum je zaprt za komentiranje.