ideja za osvežilno pijačo
Pri nas smo pa čisto po naključju odkrili zelo dobro in poceni pijačo za gašenje žeje.
In sicer nam je zadnjič, ko sem delala sorbet ostalo nekaj metinega sirupa. Pa piše v receptu, da se ga lahko shrani tudi do enega meseca v hladilniku.
Po naključju smo pred časom imeli doma preveč limon, ki sem jih iztisnila v sok in ga zamrznila v vrečkah za ledene kocke.
No. in v tej vročini se je oboje izkazalo kot nadvse uporabno.
Vam povem, da ena do dve žlici metinega sirupa, ena ali dve kocki limoninega soka v zvrhan kozarec vode osveži 100 na uro. Pa še hitro je pripravljeno.
No metin sirup sem naredila tako, da sem iz domače mete, ki se trenutno precej nenadzorovano širi po vrtu skuhala res močan čaj. Precedila in potem odmerila isto količino sladkorja, zmešala in to je to.
Letos sicer nimamo mete na vrtu, ker smo ga vsega razkopali, a vem, da bo že naslednje leto rasla vsenaokoli. Doslej nisem vedela, kaj z njo početi, razen da sem je nekaj posušila za čaj.
Jaz vseeno potrebujem številke za pravo predstavo. Recimo, v 3-4 dl vode skuhaš več pesti listov oz. jih bolj samo namočiš v vrelo vodo, ali ne? Pustiš, da se ohladi. Liste pobereš ven. Recimo, da ti ostane 3 dl močnega čaja. A potem odmeriš 3 dl sladkorja? In vsuješ v čaj, pomešaš. Potem pride 4-5 dl sirupa, ali ne?
Hvala in lp, Mimi
Tako nekako Mimi. Sveže metine liste prelijem s toliko vrele vode, da so pokriti. Potem jih malo pomučkam in počakam, da se čaj ohladi.
Nato odmerim, točno tako kot si napisala, npr. za 3 dcl čaja, 3 dcl sladkorja, zmešam in še malce segrejem, da se sladkor lažje stopi.
Samo 3 dcl čaja je že kar velika količina, ker jaz sirup potem dodajam po žličkah.
Nekaj podobnega kot je napisala eka67 pa smo tudi včasih pri nas prakticirali, samo se nekako ni obneslo, ali je pijače zmanjkalo, ali je ostala.
Tako pa je zadeva vedno pri roki in hitro pripravljena, pa naj gre za večje ali manjše količine.
Forum je zaprt za komentiranje.