Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika hudo napenjanje

hudo napenjanje

Razen dodajanja kumine v hrano, izogibanja hrani, ki napenja, pitja – za to težavo primernih čajev pomaga še kaj?

hvaležna bom za vsak nasvet!

Če je zelo hudo in povezano z drugimi prebavnimi težavami, pomagajo Lineks tablete (vsebujejo veliko število probiotikov).

Ce se je napenjanje pojavilo na novo, je lahko (sicer redko, ampak vendarle) znak kaksne resnejse bolezni in kaksen obisk pri zdravniku ni cisto odvec.

Sicer pa pomaga hrana s probiotiki, dodatki kumine ter izogibanje dolocenim vrstam hrane – vsak sam kaj hitro ugotovi, kaj mu povzroca napenjanje in kaj ne. V lekarnah se da brez recepta kupit SAB simplex suspenzijo in zvecljive tablete, ki tudi malo pomagajo (ucinek lahko preverite tako, da malo suspenzije kapnete v posodo s spenjeno milnico..:))

Na mojem spisku vrhunskih eksplozivov so topinambur, cicerika in seveda pregovorni fizol – se jim pa zato ne ognem, ampak malce pazim, kdaj jih jem..:)))

lp,

proxima

Joj, tudi mene je dobri 2 leti hudo napenjalo, pa nisem vedela za kaj…..in šele pred nekaj meseci sem ugotovila – očitno alergična na vsa umetna sladila, barvila in določene aditive…npr. v sadnih jogurtih (ki sem jih prej pojedla res precej, zdaj samo še navadne), skutah, kupljenih kruhih, določeni kupljeni zelenjavi, siru, piškotih,……tako da je kar težko, a gre.VEdno tudi preverim embalaže, kaj je dodano, sestavine in energ. vrednosti,….. NA srečo imamo veliiiko domače ekološko pridelane zelenjave, in na sploh nikoli ne kuhamo na pol pripravljenih jedi, uprabljamo samo najkvalitetnejša olja, domač sir, jelenje meso (ok, perutnino kupimo)….pa tudi kaj sladkega pripravimo doma 🙂 Tako da ne pogrešam praktično ničesar, edino temno čokolado in oreščke (mandlje) si rada kupim, ker pač seveda tega doma ni 😉 Ja, in balzne probleme mi npr. povzročajo hruške (surove), medtem ko s fižolom nimam nekih težav 🙂
Vsak mora zase ugotovit, kaj mu ne paše, in ravno to je tisti najtežji del.

LP

Jaz sem pa ugotovila, da se moram na daleč ogniti vsem mlečnim izdelkom, razen jogurta, ker jih izgleda ne morem več dobro prebavljati in me vedno začne tako napenjati, da je hudo.

Najhujše je po kaki pici.

Pri nas pa je problem pri pici zaradi origana.
Pozdravček Mateja

ariadne, kaj pa če si naročiš pico brez sira? LP

Pomaga tudi pitje jabolčnega kisa (1/2 dcl kisa, 1 žl.medu in 1 1/2 dcl vode). To lahko piješ zjutraj na tešče ali pa pred obroki.
Lahko pa si pomagaš tudi s kisom v obliki tablet – meni so najboljše Medexove

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close