Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Hrenovke

Hrenovke

Odpiram temo, za katero se mi zdi, da bo veliko nasprotujočih si mnenj. Torej, vsakič, ko otrokom ponudim hrenovko, imam slabo vest. Zato, ker večkrat poslušam o tem, kakšna svinjarija da je v njih ipd. Po drugi strani pa si mislim, pa kdo za vraga bi pustil, da bi res svinjarijo prodajali. potem spet ena kolegica, ki je slišala od druge kolegice, katera mama je delala v takšni industriji in jih niti slučajno ne je,…ipd. Ne rečem…najbrž je res veliko maščobe v njih, ampak kakšna druga svinjarija??? Potem sem gledala eno oddajo, kjer je rekla, da je tudi odvisno, katere hrenovke kupiš in tiste dražje so boljše. Katere so to?

Otroci imajo radi hrenovke, to je dejstvo, nam je pa fajn, ker se tako hitro pripravijo. Ne za vsak dan, za 1x tedensko pa…kaj pravite???

Hvala za vaša mnenja.

Jah no, jaz sem slišala, da dobijo meso-zmrznjene kocke..in potem delajo hrenovke..tudi kako bivolsko meso…itd..

Hrenovk se pa jaz res izogibam in tud otroku jih ne dajem…imamo jih v hladilniku, pa jih nikoli ne skuham…

Eni pravijo,da je notri fuj,eni,da je taboljše meso…
Jaz jih jem,otroci tudi.

Kaj pa potem delate z njimi? Imaš jih v hladilniku.

Mi kupujemo konjske ali telečje.

Recimo enkrat na 14 dni. Še vsi živi, zdravi in primerno hranjeni.

Jst jih kupim 1x mesečno v delikatesi od Celjskih mesnin in te so res dobre ob kakšni solatki ali pa jih naredim v testu. Tamala jih imata srednje rada.

Glede hitrosti pa se ne morem strinat s teboj, velko bolj zdrave večerje, pa prav tako hitro kuhane so tudi:
-Polenata&mleko ali jogurt
-pečena polenta s paradižnikom, rokolo in parmezanom
-mlečni gres/riž
-Testenine čez pa sir in malo smetance, petršilj in solata
-Testenine na drobtincah, solata
-rižev narastek
-pečen krompir in zelenjava iz pečice
-namaz in sardel in popečen kruh, paradižnik
-popečen file osliča, solata
-riž z zelenjavo, solata
-zelenjavna mineštra,..ok, tu imaš z rezanjem mal več dela
-carski praženec
-palačinke s sadnje,…ok, tudi tu maš 15 minut več dela, ampak to itak pomagajo tamali

15 let nazaj sem bila v neki tovarni perutninskih izdelkov. Nepozabno…. Razkosane kure so metali v neko res močno mašino za mletje, kjer je zmeta zadeva prihajala ven iz dveh cevi. Iz ene grobo zmleto (kljuni, kremplji itn), to je bilo za pasjo hrano. Iz druge fino mleto, za pašteto in hrenovke.
Na tej podlagi močno močno dvomim, da je v hrenovkah elitno lepo meso. Po mojem ni. A po drugi strani če je to meso naših kur, brez kemičnih fejk dodatkov, raznih regulatorjev okusov in drugih izumov iz ZDA, zakaj pa ne. Pa četudi so zmleti hrustanci notri. Če so fino zmleti………škodijo že ne :-)))

Doma jemo hrenovke cca 2x mesečno. Katere so najboljše, tudi mene zanima. Jemo namreč tiste od PP.

Slišala sem tudi jaz, da je notri vsa svinjarije, ki ostane od predelave drugih kvalitetnejših stvari. To je sicer: rekla kazala, znanka mi je povedala, da njen stric hrenovk ne pokusi odkar je na lastne oči videl kako in kaj se to dela.
Pri nas ni nihče ljubitelj hrenovk, tako da jih kupim res dobesedno parkrat na leto.

A pri paštetah pa nimate teh težav?

Pa saj je za vsako stvar tko. Mož je bil v tovarni, kjer delajo majonezo. Ozdravljen te kalorične razvade.
Povsod je pridelava za naše oči, “čudna”.

Mi jemo hrenovke, jaz in otroc tudi majonezo. Ampak morda enkrat, dvakrat na mesec. Jemljem jih pa pri našemu mesarju. Mnjami!

Jem hrenavke in pašteto. Kaj je noter se ne sekiram in sprašujem, dokler mi je okus ok. Kaj pa ljudje po svetu vse požerejo, pa kljub vsemu preživijo.

Z mesom v hrenovkah načeloma ni nič narobe, problem so aditivi:

SKOPIRANO Z INTERNETA: http://web.bf.uni-lj.si/zt/meso/vaja3/hrenovka.htm:

——————————————————————————————————————————-
Hrenovka: predstavnik skupine svežih (podskupine barjenih) klobas (Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov, Ur. list SFRJ, št. 29-487/74).

Sestava: do 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vode, do 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} masti (Pravilnik).

Osnova za izdelavo barjenih klobas: toplo ali hladno mesno testo (iz govejega mesa); toplo mesno testo: iz še toplega mesa pred nastopom rigorja mortis – aktin in miozin še v disociiranem stanju (aktin in miozin – emulgatorja).

Toplo mesno testo – kvalitetnejše barjene klobase (boljša vezava dodane vode, boljši okus, tekstura).

Nadev za hrenovke: mesna emulzija (maščobne kapljice obdane z beljakovinskimi membranami in dispergirane v mesnem testu), ki med t.o. koagulira.

Izdelava hrenovk:

zmleto meso (volk) z aditivi sekljamo v kuterju ob dodajanju vode (bolje led – do 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}; preveč vode -nadev jo odpušča ). Temp. mase med sekljanjem – max. do 10C (pregreta masa – denaturacija beljakovin odpuščanje vode).

Po določenem času (gladka masa) dodamo zmleto slanino in začimbe; sekljamo do oblikovanja stabilne mesne emulzije (med to fazo temp. mase max. do 18°C). Polnjenje v ovitke in t.o. (prekajevanje pri 70 – 72 °C, barjenje pri 72 °C, hlajenje).

Aditivi: nitrit (oblikovanje barve); fosfati (izboljšajo SVV); NaCl; začimbe.

Cilj vaje: izdelati obarjeno klobaso iz mesnega testa, mastnega tkiva, aditivov in začimb.

Surovine:

· goveje (2,4 kg) in svinjsko meso (1,3 kg)

· hrbtna slanina (1,9 kg)

· led (2,4 kg)

Aditivi :

· nitritna sol – 1,7{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}

· sojin izolat SUPRO EX 32 – 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}

· mesol univerzal K (fosfati, sladkor, izoaskorbat) – 0,7{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}

· začimbna mešanica za hrenovko – 0,3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}

Primer:

SESTAVINE

RECEPTURA ({04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465})

KOLIČINE (g)

količina

8000

goveje meso

30

2400

prašičje meso

16.25

1300

hrbtna slanina

23.75

1900

led

30

2400

nitritna sol

1.7 *

136.0

sojin izolat SUPRO EX 32

2 *

160.0

mesol univerzal K

0.7*

56.0

začimbna mešanica

za hrenovko

0.3*

24.0

* {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na skupno maso osnovnih sestavin

Pomoč pri spreminjanju recepture – izracun.

Postopek:

· meso očisti grobega vezivnega tkiva, hrustancev in slanine

· izmeri pH mesa

· meso in slanino posebej zmelji v volku skozi luknjačo premera 3 mm

· mleto meso skupaj z aditivi sekljaj v kuterju pri nižji hitrosti približno 1 minuto

· postopoma dodaj tretjino ledu in nadaljuj s sekljanjem pri nižjii hitrosti do 0°C in nato pri večji hitrosti do temperature 6°C

· izmeri pH mesnega testa

· dodaj ohlajeno slanino in začimbno mešanico

· sekljaj pri nižji hitrosti do temperature 12°C, nato pri večji hitrosti do temperature 14°C

· postopno med sekljanjem dodaj led (2 – 3x) do končne temperature nadeva 12 – 14°C

· nadev napolni v ovitke premera 21 – 23 mm in oblikuj enako (približno 15 cm) dolge hrenovke

· termična obdelava: stabiliziranje – odcejanje – osuševanje 30 min

prekajevanje 70°C – 72°C 30 min

barjenje 72°C 20 min

hlajenje pod tekočo vodo do sobne temperature

Dokler v hrenovki ne najdem kosa kljuna ali perja, se ne bom sekiral. Zastrupljen še nisem bil z njimi, okus mi je ok, torej jih jem.
Me zanima, če vsi vi nasprotniki hrenovk jeste jajca kupljena v trgovini? Ste kdaj videli, s čim vse hranijo kokoši in v kakšnih razmerah 😉 Kaj vse neki pride v ta jajca, če je v hrenovkah toliko svinjarije?

Hrenovke so industrijski zmazek!

Ljudje bi morali malo več razuma vnesti v svoje prehranjevalne navade. Doma je njihov pes bog, brez težav pa gredo v trgovino, kjer kupijo zmleto kuro, ki se v življenju niti obrniti ni mogla v kletki. Res lepo!

Kljub temu, da ne jem mesa, nisem zagovornik vegetarijanstva. Menim, da je človek vsejed. Ampak dajte malo pomislit, kako pride ta hrana do vas! Če se vam že živali ne smilijo, pa pomislite, kako kvalitetno mora biti meso teh živali, ki jih samo filajo v kletkah in potem ubijejo.
Če že jeste meso, dajte vsaj jest tiste živali, ki so kdaj v življenju hodile po travniku!

Ne gnjavi!

Poznaš kakšno hrenovko iz živali, ki so se prosto pasle?

O kakovosti hrenovk si lahko prebereš v testu zps.
V hrenovkah je vse – razen mesa. Preveč maščob, soli in ostalih dodatkov, da bi jih bilo zdavo jesti denimo vsak dan.
Le mesa je malo v njih. Cena pa – previsoka za tako mešanico.
Sicer pa je v testu zps navedn tudi pravilnik po katerem se izdelujejo.

Jaz kupujem domače, pri mesarju, ki jih sam dela doma. Na lastne oči sem videla, kaj daje v njih – res najboljše meso … cena pa malenkost višja kot v trgovini.

v hrenovke gre takšno meso kot v sveže salame ( posebna, ljubljanska, tirolska,…) samo obdelava je malo drugačna.
hrenovk in svežih salam se pri nas največ proda.
pa si vi predstavljate, kolko bi moralao biti odpadkov in podobnih zadev , da bi naredili toliko hrenovk in salam ?
pa veste kakšni so nadzori nad to proizvodnjo ?
pravega nadzora ni samo nad tistim, kar se izdeluje doma.

in ne delam v mesni industriji, da ne bi kdo mislil tako.

Zdravo življenje pa to, pa skrb za sončke…
Ma, kako lahko tako svinjarijo sploh jeste? Jaz tega še psom ne dajem, bljak.

Kaj pa vaša prefinjenost in sonček jesta?

Ne jeva industrijsko predelane hrane npr. Dost dober odgovor?

Ne… Kaj konkretno? Ajd, hrenovke, pa McDonalds vem,da sovražiš…:-)

Pa salame, pa konzerve, pa razne ribje palčke ipd. Pa saj vemo, kaj spada pod industrijsko predelano hrano, ali ne?

Ahm odvisno kokr za koga… Dobr, ribje palčke in razna konzervirana hrana (razen recimo grah, fižol itd.) je tudi meni bljak…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close