hrana za na Hrvaško – omejitve
Jaz nesem zraven običajno eno škatlo zelenjave, ki jo naberem doma na vrtu (zaradi nje mi še živ dan niso težili, so videli tudi cariniki, da je res domača), malo mleka, Radenske in še kake drobnarije, da mi ni treba kar takoj v tgovino.
Bedasto se mi zdi, da bi že od začetka spodaj kupovala zelenjavo, ki jo imam doma na vrtu, ostalo pač kupujem.
Kaj manjšega kar v najbližji trgovini, za večji nakup pa se običajno zapeljem v Pulo v Getro, ki je bistveno cenejši od vseh ostalih trgovin, tudi Radenska in Laško pivo sta cenejša kot pri nas.
Res so manjše trgovine po kampih in turističnih naseljih relativno drage, jaz se pač držim tega, da kupujem in hodim ven jest tja, kamor hodijo tudi domačini :))
Mi res ne hodimo na hrvaško,gremo pa v ankaran-kamp.Pri nas nesemo hrano sabo za en dan,potem kupujemo tam razen pijače.Edino kar je res,hrano za hčer pa moram nesti vse sabo,ker ima strogo dieto.(kruh,testenine,moka,njeni piškoti,ker lani nam je zmankalo kruha pa sem dobila samo kruh iz riža-hči pravi sterapor in ga ne mara.)
no no…ena “evropska” izkušnja nakupovalnem centru v Poreču…V trgovini smo nekaj iskali in jaz kar zelo dobro govorim hrvaško, vendar se besede za tisto stvar nisem mogla spomnit, zato sem prodajalki pač malo opisala kaj iščemo in ji za to stvar povedala slovensko besedo, če bi kaj pomagalo.In kaj je rekla!?
jao jao, vi slovenci…(bom po slovensko napisala njen vrhunski komentar) mi hrvati, ko pridemo v Nemčijo, govorimo nemško, v Italiji italijansko in v Sloveniji slovensko :-))))
Me je kar sr** prijelo (se opravičujem za grdo govorjenje).itak da sem pustila voziček pred njenim nosom in svoj odhod pospremila z “zelo ste prijazni gospa, hvala in lep dan vam želim”…
tako da mi dol visi kaj si prepotentni Hrvati mislijo o nas. imajo pač srečo da imajo toliko morja in marsikdo si težko privošči dopust, zato pač raje ostane kak dan več in kako stvar pač vzame s sabo.
Drage male bogatašice, nismo vsi tako polni vsega, da bi lahko na dopustu samo ležali in vlekli kartice, pa če se to vam še tako zapeljivo sliši…Oziroma če se vam vse ostalo zdi patetičo in skrajno češko….
Pa brez zamere!
Če so Hrvatje tako zelo prepotentni, pač ne hodi k njim na dopust. Meni na pamet ne bi padlo iti na dopust k nekomu, ki ga ne prenašam.
In zame je dopust dopust, ne pa kuhanje in troganje tone hrane s seboj. Zato pa si privoščim teden dni dopusta na leto, takega, da se mu res lahko reče dopust. In sem daleč od “dragih malih bogatašic”. Vam pa je dopust očitno isto pucanje, pospravljanje in kuhanje kot ga imate med letom, samo da je še morje zraven za cajt med pripravljanjem zajtrka, kuhanjem kosila, malice in večerje ter pospravljanjem in pometanjem. Sem raje doma, hvala. Vi pa le.
No no…tipičen odziv na tem forumu…govorim o tem zakaj bi se obremenjevali kaj Hrvati mislijo o nas…sicer jaz ne vozim sabo celih prikolic hrane, pač pa sem se malo postavila v kožo nekaterih ki so v to primorani.
Sto ljudi sto čudi.Mam pa tudi par zelo dobrih prijateljev na Hrvaškem, tu je šlo za “kao turizem”…
Ja, kruh in pekovsko pecivo je cenejše kot pri nas, ker ni obdavčeno. Prav tako ni obdavčeno mleko (pa ni zato nič cenejše kot v SLO), sira pod 40 kun/kg težko dobiš.
Npr. Mercatorjeva voda je npr. na Hrvaškem precej dražja (enaka plastenka).
Je pa res, da v 10 – 14 dneh ne zapraviš tolk več, da bi se ti splačalo vlačit vso hrano s seboj. Enkrat na leto že “požreš”.
Rekla si, da ti dol visi, kaj prepotentni Hrvatje mislijo o tebi. Torej gre za obojestransko slabo mišljenje. Oni mislijo o tebi, da si vzvišena, ti pa o njih, da so prepotentni, torej eno in isto. Razlika je samo v tem, da niso oni prišli k tebi na obisk, pač pa ti k njim. K ljudem, o katerih na splošno misliš slabo, si prišla ti, ki si prepričana, da tudi oni o tebi mislijo slabo. Ti pa vseeno dopustuješ pri njih, kljub vsemu zgoraj povedanemu. Saj ne gre za to, ali voziš kontejnerje hrane s seboj ali ne. Samo za to gre, da hodiš k ljudem, o katerih imaš slabo mnenje. A imaš tudi drugače tako navado? Prihajaš k ljudem na obisk, ki jih za njihovim hrbtom obiraš. Saj ti kar počni to še naprej. Meni se tudi zdi dvolično, pa ne mislim delati analize tvoje osebnosti. Daleč od tega.
Madonca ste ene babe trapaste in kvasate tukaj traparije….
Hrana je v povprečju na HR vsaj 20% dražja kot pri nas, v določenih turističnih krajih pa še več… V merkatorju V Ljubljan so celo njihovi hrvaški izdelki nekateri tudi 40% cenejši kot na hrvaškem :))) In danes zdnjih so cene na HR vsaj 100% višje kot pred 8 leti…da o cenah apartmajev in hotelskih aranžmajev sploh ne govorim.
Ena je prej trdila da so na HR že 12 let iste cene
Ja pred 12 ali 10 leti je bila hrana večinoma cenejša tam, ker ni bilo turistov tam, sploh pa v srednji in južni dalmaciji…pač z nizkimi cenami so privabljali turiste, najprej slovence in pol ostale…
Dopust si vsak sam izbire kako ga bo najbolje preživel…ene babnce ko ne znajo kuhat raje vzamejo tono kreme s seboj in se cmarijo na tistem žgočem soncu in hodijo kot kure ob določeni uri jest v hotel :)))
Take si izberejo v glavnem betonske džungle, da bi čimveč ljudi videlo “kao” kako uživa in lahko na veliko zapravlja ha-ha-haaaa
Kako taka baba uživa na dopustu, če sam poležava i gleda okrog sebe druge ljui in sam kritizira tiste, ki dopust preživljajo aktivno in drugače z vso družino in čimbolj v naravnem okolju… ene pa hočjo bit “bogatašicam” podobne in cel let stradajo in praskajo denar za tisti bogih 7 dni poležavanja na hotelski betonskih plažah… he pol pa rečejo za dopust pa ne bomo šparal enkrat na let si pa lohk privoščmo he-he-heeee
Če ti je pa to dopust, pol pa tud no…
Mi na tak način nič ne šparamo…razmišljam le takole, zakaj bi dal 100 EUR za apartma, če enakovrednega dobim tudi za 40 EUR… in smo raje za isti denar enkrat dlje na morju… zakaj bi belil glavo in že prve dni na HR letal po trgovinah in diskontih in plačeval dost dražji, če lahko pripeljem določene stvari s seboj… zakaj bi hodil v hotele jest kot kure ob določenih urah ali pa vsak dan ven jest, če pa lahko v apartmaju skuhaš in poješ kaj na hitro in je tudi veliko bolj okusno…
Mi gremo raje z družino za 3 tedne nekam v bolj umirjen kraj ali privat apartma ali kakšen manjši privatni kamp stran od mestnih plaž, vendar dovolj blizu za kakšen večerni sprehod po mestu…
Hrano kot tudi vso drugo ropotijo pa nam ni problema dati v avto, ker imamo dosti prostora…. saj če kuhaš ti ponavadi manjjka sol, olje, pa razne začimbe, sladkor in cel kup malenkosti…saj tiste ki rade in z veseljem kuhate dobro veste, kaj želim povedati. In to naj bi jaz kupoval na hrvaškem??? Kaj mi bo kg ali pol soli ali marmelada, pa začimbe, če bi prvi dan letel v trogivene vse to nabavljat, saj takih količin ne ponucaš tako hitro in bi vse ostalo. Take stvari se pač doma pripravi v manjše zaprte lončke. in je…to je cel kup malenkosti. Če do apartmaja pridemo prej kot v 12 urah vzamemo tudi nekaj mesa s seboj, pa pijačo, ki zapolnejo vse kotičke med prtljago…hmmmm pa nekaj domačega vrta nekaj krompirja in zelenjave.. tam kupimo le mleko in določene hitro pokvarljive izdelke in pač dtruge malenkosti… Skratka mi uživamo na dopustu že prvi dan, ker smo prej že vse doma pripravili, kaj potrebujemo in kaj en po spiski, ki ap spet zavisi, kam gremo. Ne , pa da že prvi dan letimo in iščemo diskonte ali mesnice, ki jih na na nekaterih otokih sploh ni.
Ven pa tud gremo občasno kaj pojest…
Bili pa smo tudi na polpenzionih pri domačinih, bili smo zmeraj zelo zelo zadovoljni, na veliko se pa izogibamo hotelov in njihove prehrane (saj meni je ogabna)
Sicer pa kakor komu paše, ane?
Če pač “apartma” sprašuje po omejitvah in kaj nesti s seboj za 5-člansko družino, potem odgovorite na vprašanje!
Ne pa, da se najprej oglasijo ene koke, ki še kuhalnice ne znajo prijet v roke in se oglašajo kakšen dopust, če moraš kuhat…sem mislil, da ste vsaj pismene in da znate brati, pa žal tudi to ne…
Forum je zaprt za komentiranje.