Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice hrana za na Hrvaško – omejitve

hrana za na Hrvaško – omejitve

Gremo na morje na Hrvaško. Ker smo 5-članska družina, bomo potrebovali kar nekaj hrane, ki pa je baje na Hrvaškem zelo draga.Ali mi kdo lahko svetuje, kaj nesti od tukaj??? Ali se česa ne sme nesti oziroma ali so kakšne omejitve v količini?

Načeloma se hrane in pijače ne sme nesti na Hrvaško. Mi smo šli za praznike in so bili Hrvatje (verjetno zaradi Janše) zelo zoprni in so morali ljudje odpirati prtljažnike. Nam sicer ni bilo treba, ker so par avtov pred nami ustavili ene in so jih detajlno pregledovali.

Ne vem pa, zakaj nosite hrano čez mejo. Mi vse tam kupimo. Imajo iste centre kot pri nas. Vse se dobi. Meni se ne zdi dražje.

Cena hrane je na Hrvaškem zelo podobna kot pri nas.

HALO? Cena hrane je na Hrvaškem bistveno dražja kot pri nas. Zato mi že 12 let vso hrano peljemo s sabo. Tam kupimo kruh, sladolede in kakšno malenkost.

Mi vse nesemo s sabo, saj gremo na jadrnico. Nekoč je carinik le pripomnil, če nimajo niti vode. In ravno tisto leto nam jo je zmanjkalo in smo jo iskali po Hvaru, našli pa le 5 litrsko kantico. Na otokih so tako slabo založeni, da včasih še kruha ne dobiš, kaj šele kaj drugega. Če pa greste na celino, pa po moje ni problema, jaz bi kupila tam.
Seveda pa kar nekaj denarja za hrano pustimo hrvatom – gremo vsak drugi dan ven jest, ribe pri njih kupujemo, prav tako hitro pokvarljive izdelke. Meni se zdi hrana enako dobra in cene primerljive (kruh in mleko sta bistveno cenejša kot pri nas). Sadje (posebno na otokih) pa pregrešno drago.

Gremo v Zaton pri Zadru…Domnevam, da je v bližini kakšen tržni center…Le s cenami so me vstrašili…

Mi smo bili par km pred Zadrom. Dvakrat smo šli v nabavo v Mercator center v Zadru. In so cene bistveno višje kot pri nas. Navadna voda je ca 30-40 % dražja, tako njihova Jana kot tudi Mercatorjeva blagovna znamka. Da ne govorim o sadju in zelenjavi in sokovih. Mercatorjevi sokovi so po 8 kun.

Predlani, ko smo bili nazadnje na Hrvaškem na Braču je bila cena hrane cenejša oz. enaka. Še nikoli nisem zasledila, da bi bila cena hrane dražja. Niti na kraj pameti mi ne bi padlo, da bi vlekla nakup iz Mercatorja na Hrvaško, če pa je tam kup enakih Mercatorjevih centrov. Pa ne samo to, v majhnih zasebnih mesnicah najdeš še celo veliko bolj kvalitetno meso. Kaj vas ni nič strah voziti, hrane v tem vročem vremenu?

lp,

N.

Joj, v Zadru pa imaš cel kup centrov, cene pa enake……

lp,

N.

Tvoji informatorji zelo pretiravajo

cene v trgovini na Rabu v kunah (prepisujem z računov prejšnjega tedna):
4,75 pivo karlovačko v steklenici (za steklenico je še kavcija, ki jo dobiš nazaj ko vrneš steklenico)
7,39 sok jabolčni 1l
2,55 navaden jogurt
9,99 voda 5l
3,89 mleko trajno 1l
9,10 maslo 259 gr
6,69 sladkor 1kg
4,79 testenine 500 gr

Pekarna:
5,00 rogljiček z marmelado
8,50 kruh 500 gr

Tržnica
10-12 paradižnik
18 paprika
25 marelice
8 lubenica

Mi smo ravno iz dopusta in nas niso nič pregledovali. Seboj smo imeli veliko hrane, ker imamo male otroke in nam ne potegne, da bi prve dni hodili v nabavo – je dosti drugega za počet.
Moj seznam za en teden za 4 čl. družino je takle:
-10 plastenk vode, 10l soka, 30kom mali sokovi za na plažo
-čaj, kava,sladkor, začimbe (od doma), kakav, 1/2kg moke
-7l mleka, 2xtopljeni sir, 50dg gaude
-4x testenine, 4x pelati, 1kg riža, gres, 2kg krompirja
-čebula, česen, petršilj
-marmelada, nutela, mali med, 3x piškoti, smokiji, grisini
-1 suha salama, 6x pašteta, 4x tune, olive
-toal. papir, servetki, robčki

Mi veliko jemo zunaj, tu in tam skuhamo kakšne špagete, rižoto, ml. riž ali gres ali palačinke. Dokupovali smo vodo, kruh, jogurte, sadje in zelenjavo, svežo salamo, sladoled, jajca.

Mi vzamemo s sabo nekaj litrov mleka, nekaj makaronov in kakšno omakco za makarone. Gremo kampirat, tako, da kakšne pokvarljive hrane niti ne moremo vzeti. No, pa kakšen čokolino in vodo. Vzamemo le toliko, da nam ni treba že prvi dan v trgovino.

Sicer kupujemo tam. Cene? V bistvu jih niti ne gledam – kupimo tisto, kar bomo jedli in to je to.

LP

---------------------------------------- Nisem volila teh volov!

Tudi mi kupujemo samo sladoled, kruh in sadje,pa če glih kaj zmanjka, ostalo pa pripeljemo v hladilni torbi. Jana z okusom jagode je v Mercatorju Novigrad okoli 350SIT/1.5 litra. Sem preračunavala na tolarje. Zame je dol dražje, pri mesu pa zaupam bolj slovenskim proizvajalcem, ker sem enkrat kupila ribjo konzervo direkt za v smeti, pa še to za v kontejnar, ker so tako smrdele.

Mater saj ste kot čehi. A kure tud s seboj jemljete da mate frišna jajca?

Ni čudno, da nismo na Hrvaškem cenjeni, če pa ene vse vlačite s sabo. Kot Čehi, žal.

Joj ženske, pa saj greste na dopust, pa se potem obremenjujete s cenami, ki niso bistveno drugačne tam kot pri nas. Nekaj je cenejše, nekaj je dražje, ampak ni take hude razlike, da bi se vam splačalo cjaziti tja toliko hrane.

Mi nikoli ne jemljemo s sabo hrane, čeprav sama kuham na dopustu. Mogoče kakšno malenkost za prvi dan, drugače pa nič.

Kruh pa je zagotovo bistveno cenejši kot pri nas.

Čehi gor, čehi dol. Mi ne gremo na dopust samo za 7-14 dni. Mi gremo dol ohoho-krat in če bi vsakih dol vse kupila bi bila res trapasta. S seboj sicer nesemo res minimalne količine, pa ne vsega, ampak tega kar recimo dobim samo pri nas (sojino mleko od enega proizvajalca in ravno tako puding), pa piškote za sina, ki ne sme vsega, pa jih dol nimajo ipd prčkarije, ter meso. Aja pa domače vino. Kruh, pijačo, sadje, sladolede kupujem pa tam.

Če pa bi šla samo 1x na leto, pa bi zagotovo še manj od tega nesla seboj (razen nujnega)

hvala lepa za tak dopust s kuhanjem in nakupovanjem. se mi zdi da vas imajo dedci malo za norca. kaj je dopust samo za njih za vas pa ne?vzemite seboj veliko mleka za nego po sončenju,glose in šminke, lak za nohte, lahke poletne oblekce…
no če pa ni denarja pol pa en vagon čokolina in makaronov.

Tudi mi hodimo vsak teden in se ustavim v Kopru, je cenovno bolj ugodno da kupim pri nas ali dvajset km čez mejo in plačam več.

Jaz z užitkom kuham tudi na dopustu.
Največjo moro si za razliko od nekaterih drugih predstavljam kot dopust, kjer bi cele dneve samo poležavala v nekem hotelskem kompleksu in hodila na zajtrk, kosilo, večerjo……

Meni je to dolgočasno, čeprav npr. gremo za prvomajske praznike vedno v hotel za par dni, drugače pa obvezno kam drugam, največkrat kamp.

Itak pa na dopustu s hrano ni za komplicirat. Skuhaš pač tisto, kar ti takrat zapaše, mi kuhamo samo proti večeru, drugače pa pri nas čez dan (in vročino) jemo kakšno sadje, sendvič, solato, zvečer pa največkrat kaj na roštilju (ribe, čevapčiči, ražnjici…) in veliiikoooo solate.

Cene hrane so enake oziroma zelo primerljive našim. V diskontih so cene nižje kot pri nas, zato letos ne bom več nosila hrane s sabo. Dražje je le na otokih in v tistih majhnih trgovinicah v kampih in turističnih središčih. Saj vendar na hrvaški obali živijo tudi domačini in imajo manjše mesečne dohodke – tudi oni morajo kupovati hrano za preživetje.

Lani sem nesla zraven še mleko, pa mi je bilo žal, ker sem v supermarketu na obrobu mesta našla vse po nižji ceni kot pri nas, pa še sveže sem lahko kupila.
Edino cene sadja so višje, tisto pa itak ne moreš nest s sabo, ker je pokvarljivo.

Mislim, da so na Hrvaškem zelo velike razlike – odvisno kje kupuješ. V Povljani na Pagu, kjer hodimo, ni nobene posebne razlike glede na naše cene, s tem, da je kruh mnogo cenejši (imajo domačo pekarno), mleko tudi nekaj, sladoled precej (stane v eurih pribl.0,55, na Bledu 1,00 eur). Tako, da v glavnem vse tam kupimo, s seboj vzamemo samo za na pot in prvi dan malo, pa kaj takega, kar tam ne dobimo (npr.moj ne sme sladko, pa mu paše kdaj za zajtrk diabet.marmelada in to vzamem s sabo, ker je tam nimajo).
Sem bila pa letos v maju samo za en dan v Lanterni in sem tam v trgovini nekaj malenkosti kupila – no in tam je pa res noro – kar lahko rečem, da mnogo, mnogo dražje kot pri nas. Tako da, v turističnih naseljih je drago, seveda. Tudi kavice, pa pijača v bufetih.

Kot so že predhodnice povedale, je veliko odvisno od tega kje kupuješ. Tukajle je nekaj cen iz Jadranke v Nerezinah:
hruške 1 kg – 16,79 HRK
voda 1,5l – 4,98 do 5,9 HRK
Dukatela sir (za mazanje – kot Tamar) – 7,59 HRK
Kinder čokolada 50 g (ta malo pakiranje) – 5,90 HRK
čokoladni puding s smetano ( v lončku) – 3,69 HRK
navadni jogurt v lončku – 2,49 HRK
mamba bomboni – 7,49 HRK
milka čokolade – 9,90 HRK.

LP

Navadna voda v plastenki je bila na Hrvaškem lani v Poreču 3x dražja kot pri nas.V trgovini seveda.

ja, ampak ko si prinesel plastenko nazaj so ti pa vrnili koliko?

voda je spodaj na prvi pogled dražja, ker vračunajo kavcijo za plastenke.

ts ts ts ondi, me presenečaš
toliko imaš za povedat čez hrvate, potem pa se izdaš, da hodiš dol na morje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close