Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika hrana in vino

hrana in vino

Mene pa zanima koliko se spoznate na vino, oziroma koliko pozornosti posvečate njegovemu ujemanju s hrano.
Prisegate na eno vrsto vina, ali malce kombinirate?
Kaj pa šampanjci, imate najljubšega?

Vina so zame nekaj posebnega in morajo se ujemat z hrano!Najboljša kombinacija je naprimer za temno meso kot so govedina in divjačina temno vino kot so teran refošk za svetlo meso pa perutnina in svinjina ter ribe lažja bela vina kot so beli pinot, savignon…vendar morajo bit lažja vina oz. polsuha vina .Sladka vina pa k sladicam!Šampanjec pijem le za novo leto,pa še takrat le kakšen požirek!!!

Silvy, hej!
Spoznam se bolj malo in prepuscam poseben izbor moskemu svetu.

Z Maribel imava podobne okuse.

Od rdecih pri hrani imam najraje refosk ( tudi cvicek mi je vsec zaradi svoje lahkotnosti).

Od belih na prvem mestu sivi pinot. Malvazija mi v kuhinji veliko pomaga in tudi na mizi je prijetna.

Desertnih vin nimam rada. Zame so premocna in ze ob prvem pozirku se mi nekako upre. Zato imam marsikatero steklenico, dobljeno v dar, se po letu dni neodprto.

Od domacih penin mi je vsec Srebrna penina. Ker nas je stric- Francoz malce razvadil s francoskimi sampanjci, je primerjava neprimerna.
Bila sem tudi v kleti :))) Lep dan Babi

Najraje imam rdeča vina, še posebej cabernet, refošk in teran. Belega moj želodec ne prenese, kar se marsikomu zdi nenavadno. Pri hrani pazim, da se okusi ujemajo, tako da včasih popijem tudi kak požirek belega, npr. sivi ali beli pinot. Pri vinih nam ni žal odšteti kak tolar več, po svoje imam tudi srečo, ker večino res odličnega briškega vina dobim od sestre, tako da sem pri kupljenih vinih zelo izbirčna. Od penečih pa je moja najljubša peneča rebula. Prisegam torej na suha vina.

Poroka vina in hrane ni čisto tako enostavna kot izgleda na prvi pogled.Preenostavno bi bilo, če bi se držali samo tega načela belo k belemu, rdeče k rdečemu.Naš jezik zaznava kot večina od vas ve:sladko,kislo,grenko in slano (pa še dva druga okusa o katerih tukaj ne bom razlagal).
Poleg suhih mesnin (salama,šunka,pršut, želodec) ponavadi jemo kruh.Kruh je sam po sebi suh, torej ni sočen, mesnine pa tudi niso kdovekaj sočne, zato bomo poleg takšne kombinacije ponudili rdeče vino, ki ima nekoliko več kisline.Kislina povzroča, da se v naši ustni votlini proizvaja več sline (pomislite na limono kako se cedi in ….) in ta slina pomaga, da bo naš grižljaj kruha laže stekel po grlu.No polega takšnega narezka lahko brez skrbi postrežemo cviček,teran,refošk-vsa tri vina imajo dovolj kisline.Napačno bi bilo poleg takšnega narezka s kruhom ponuditi rdeče vino, ki ima bogate tanine,po možnosti še surove (neuležane) tanine.Kar pomislite kako bi bilo, če bi jedli kutine,premalo zrele tepke, ali kaki in kako bi nam usta skupaj potegnilo od teh kosmatih taninov, potem bi si v usta tlačil pa še suh kruh s salamo….vse skupaj bi bila ena velika katastrofa.Upam da ste me razumeli.Poleg vin, ki so bogati s tanini postrežemo vedno nekaj sočnega, saj je vino že samo po sebi “suho”, torej bomo postregli poleg kakšen sočen na hitro pečen biftek npr.No vina s visokimi tanini so cabernet souvignon,merlot….
Torej ne moremo rečt tako zelo enostavno, da poleg temnega mesa ponudimo temno vino-se pravi rdeče.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close