Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek HPV(human papiloma virus)

HPV(human papiloma virus)

Ga je katera že imela?Ti pri pap testu tudi pogledajo za HPV?Meni se zdi,da sem videla v kartoteki,da ga imam,pa ne vem zakaj potem moja ginekologinja čaka,da virus izzveni-to mi vseskozi pravi(imam že drugič papII).Preden sem bila z mojim zdajšnjim fantom je bilo vse ok,zdaj pa to.Kako se to zdravi?Kakšni so simptomi?Zdravijo tudi moške?

HPV si dobila od partnerja. Je pa res, da ima danes ta virus že skoraj polovica odraslih, pa nekateri niti ne vedo za to. Simptomov ni nobenih, le na pap testu maš vedno II. Ozdravit se tega ne da, ker ne gre za bolezen, ampak samo za virus, za katerega menijo, da povzroča raka materničnega vratu. Zato je dobro, če hodiš na redne preglede (pap teste), da se takoj ukrepa, če dobiš trojko ali celo štirko. Dvojka (kot jo maš ti), še ni alarmantna in jo je že verjetno imela vsaka ženska, saj je lahko posledica vnetja, bolezni,… pa tudi HPV-ja.
A si prepričana, da maš HPV? Ker jaz sem mela enkrat papII, pa mi ginekologinja ni znala povedati od česa. Me je kar malo panika, zato sem se tut pozanimala za tale papiloma virus. Potem me je naročila za ponovni odvzem brisa čez 3 mesece in takrat je bila spet enka.

Ne nisem prepričana,sem pa nekaj videla čez mizo,da piše HPV,nikoli mi pa ni rekla,da je to,samo da bomo čakali,da se samo pozdravi in kontrolirali pogosteje.Čudno se mi zdi,da to ne preverjajo pri moških,da se ne bi potem ženske nalezle naprej,ker jaz bi v tem primeru uporabljala kondom,dokler se njemu ne pozdravi.

Pred dobrim letom sem bila operirana zaradi HPV. Pred tem sem kar nekajkrat morala k ginekologinji, da mi je kontrolirala bris. Ko se je pojavila III, me je naročila za konizacijo. To je ginekološki poseg, ki ti ga opravijo pod narkozo. Izrežejo ti del materičnega vratu, na katerem so neke celične spremembe, iz katerih bi se naj razvil rak. Zato redno hodi še naprej na ginekološke preglede, da ukrepajo pravočasno, če bo potrebno.

Če te še kaj zanima, povprašaj.
Saj sama vem kako sem se takrat sama počutila.

Kako pa je zdaj,je vse ok?Je zdaj pap test enka?
Ali to moškim ne pregledujejo?Glede na to kar sem si na netu prebrala,naj bi to imelo 60-80% ljudi,kaj ni toliko možnosti,da se razvije v raka,ali zakaj so zdravniki tako ignorantski do tega,da samo gledajo ali si že dobil,ali še nisi?Ne razumem čisto…

Ja, sedaj je vse vredu. Takoj po operaciji pa te kontrolirajo na vsake tri mesece, leto dni. Ne bi rekla, da so zdravniki do tega ignorantski, vsaj jaz imam dobre izkušnje. Nikoli pa mi ni nihče rekel, da bi bilo to zaradi partnerjev. Jaz sem namreč v vezi.

Po mojem do trojke in posledično konizacije prihaja bolj zaradi vsakodnevnih stresov in načina življenja. Nisem slišal, da bi to povzročal kakšen virus ali bakterija, mogoče ve kdo kaj več… Kalmidija je pa itak druga zgodba.

Ne,ne HPV je virus,ki se prenaša spolno in z mano je bilo vse ok,dokler nisem spala z mojim zdajšnjim partnerjem.

HPV je spolno prenosljiva bolezen, lahko ga imaš v sebi več let in tega niti ne veš, saj ni nujno, da dobiš kakšne simptome. Teh virusov je ogromno, nekateri so bolj površinski, nekateri ki se razvijajo na materničnem vratu, pa lahko povzročijo tudi povečanje papa in raka na materničnem vratu.
Žal se moških ne da testirat, drugače bi bilo teh okužb GOTOVO manj.

lp

No jaz ga sigurno nisem imela prej.Moj prvi fant,tako da…Drugače pa hvala za obrazložitev!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close