HORMONI ZA MENO
Veliko se piše na tem foorumu za KT pa me zanima če so starejše forumke kako prenašate hormone, če jih jemljete v menopavzi in katere jemljete.
Moje počutje po jemanju NOVOFERMA se je poboljšalo in jezna sem sama nase, da s tem nisem začela že prej ko mi je ginekolog svetoval. Sedaj dobro spim, nisem tečan , ni glavobolov…in seveda ni oblivanja.
LP MIMI
Saj tudi KT imajo stranske učinke. Tiste, ki jemljete ali ste prebrale listek od proizvajalca. Vprašanje kakšne težave ima tvoja mama. Jaz sem se počutila čisto brez moči in grozne glavobole sem imela. Ponoči nisem spala saj nisem bila sposobna za službo. sAJ HORMONI NISO ZATO, DA NAS UBIJEJO MAR NE.
Mimi.
Ja pa ni dosti od tega. V kt je količina hormonov nižja, kot pri hormonskih tabletah, ki jih ginekologi predpišejo ženskah v menopavzi. Tudi moja mama jih je dobila, vendar je raje malo potrpela, kot pa bi si nakopala kakšnega hudiča od raka po nepotrebnem. Sicer pa ti najbolje veš kaj je bolje zate
MIMI, brez skrbi jemlji predpisane hormone, saj kot sama vidiš ti samo koristijo. Jemala jih boš tako samo nekaj časa, da premostiš najhujše težave, ki so v začetku pri marsikateri res hude sčasoma pa se omilijo.
Tudi sama sem jih jemala in so mi bile v veliko pomoč. Važno je, da redno hodiš na preglede, posebno prsi in da živiš čimbolj zdravo. Sploh pa ti hormoni zdravi ženski bolj koristijo, kot škodijo, kot nekatere zmotno mislijo. Preprečujejo osteoporozo, srčne bolezni, posebno dobro pa vplivajo na psihično ravnovesje. Sama KT nisem nikoli jemala, ker imam proti njim pa res močne pomisleke, take kot si ti napisala. Želim ti čim manj težav, te pozdravljam!
Ivka hvala za podporo. Saj sem res že sama ugotovila, da trenutno pač brez hormonov ne morem. Preveč težav sem imela in res na splošno sem se počutila kot da sem totalno brez energije tako, da sem že mislila, da sem hudo bolana. Potem je G. ugotovil, da pač prihajam v meno in res z hormoni sem zaživela in postala taka kot prej. KT nisem nikoli jemala. G mi je povedal, da je več v bistvu stranskih učinkov pri jemanju KT , ker takrat ženska ima polno mero svojih hormonov in se b bistvu zavira deovanje jajčnikov. Samo o tem ni veliko govora ker so itak ženske ki jemljejo KT mlade in se predpostavlja, da so tudi zdrave. V medijih se piše o hormonskih zdravilih za meno in od tod toliko pomislekov. Saj ko človek prebere listek ki je priložen aspirinu se tudi lahko zgrozi. Kajti vsako zdravilo pač ima stranske učinke. Potrebno je pretehtati v določenem trenutku kaj je za človeka bolje.
LP MIMI
Barica , stara sem 46 let. Težave so se mi začele že lansko leto samo nekako nisem povezovala z meno. Mislila sem, da sem še premlada za to. Res je da nisem več imela redne M ampak sem si mislila, da sem se prehladila in podobno. Moram ppovedati, da so začetne težave v smislu počutja bile grozovite in to ne bi privoščila nobenemu. Čisto sem bila na tleh in komaj sem še funkcionirala. Veliko je še drugih simptomov vezanih za meno pri nas se žal omenja samo oblivanje. To se mi zdi še najmanj pereče. Mene je bolj prizadela nespečnost, spremembe razpoloženja- depresija. Začela sem celo hujšati. Bolečine v sklepih, grozen glavobol. Skratka lahko bi na prste ene roke preštela dneve ko sem se počutila O.K. Kakovost mojega življenja je bila na nuli in potem ni dvoma , da sem pravzaprav z veseljem sprejela pomoč v hormonih. Seadja je veliko, veliko bolje. Jemljem že več kot pol leta in hodim na redne preglede. Kako dolgo bom morala jemati še ne vem. Se pa zelo lepo pogovarjam z ginekologom, ki ima res posluha za te težave in me ne odpravi samo z receptom v roki.
LP MIMI
Draga MIMI, počutim se, kot bi opisovala moje težave pa še nekaj si jih spustila – sama sem imela hude težave z mehurjem – kar prevečkrat me je “tiščalo” in na koncu že nikamor nisem upala, ker sem samo gledala kje je kakšen WC. Grdo rečeno ampak tako je bilo. Z jemanjem hormonov sem se spet spravila na “normalo”. Tudi depresivna sem bila, žalostna in užaljena za vsako figo po pravici povedano, zeblo me je sredi najhujše vročine…Najhujše je pa bilo, da me je vsak imel za “jamračko”…
Takole razmišljam: ženske v “meni” so postale šele v 20. stoletju. Prej so imele vsekakor krajšo življenjsko dobo in večina jih v meno sploh ni utegnila priti! Me, ki pa mislimo živeti malo dlje:-))) si pa moramo pomagati, da preživimo tale zoprna leta kolikor toliko kakovostno in ne v večni depresiji in jamranju, kajne! Sama sem zagovornica kvalitetnega življenje in ne “dolgega” s trpljenjem, ki ga kakšna mlada uporabnica interneta (še) ne razume! Drži se!! Ivka
Imam srečo, da je moj mož zelo razumevajoč in sta me z ortokom zelo lepo sprejela tudi takšno. Samo jaz sem sebi sama šla zelo na živce. Nisem bila taka kot prej. Od pridne in vesele osebe sem se spremenila v kup nesreče brez energije in bila sem stalno slabe volje. Vse kar sem prej z veseljem počela mi je postala prava mora. Komaj da sem še shajala v službi. Zelo sem se tudi zapirala vase in bila najbolj srečna če me nobeden nič ne vpraša in me pustijo na m iru. Tudi v službi sem bila bolj zase. Vsi so opazili da sem se zelo spremenila. Lani nisem zdržala zaradi neznosnih vročin na morju in sem spokala in šla domov, da se vsaj naspim če sem že na dopustu. No stvari so se že zelo spremenile na bolje odkar pač jemljem hormone.
LP MIMI
Forum je zaprt za komentiranje.