Hong Kong – Kunming
Zdravo… obstaja vec moznosti, odvisno od tega, koliko denarja in casa si pripravljen zrtvovati. Najenostavneje in najdrazje je, da letis z eno od linij (Dragon air direktno iz HK) ali pa da gres v najblizji Shenzen, kjer je ceneje (cca 700 yuanov, kar je okoli 17000 SIT – Yunnan airlines, Southern China Air… etc…).
2- gres z busom, ki stane cca. 10 USD direkt od HK do Guangzhou, kjer imas direkten vlak do Kunminga. Voznja traja pribl. en dan in pol, soft sleeper pride okoli 500 yuanov ali 10000 SIT, kar je prakticno prvi razred. Ostalo je mnogo ceneje in manj udobno. No, na postaji ni skoraj nihce vedel angleski, zato je potrebno malo iznajdljivosti in si cimprej nabaviti kak slovarcek.
3- gres do Kowloona z busom, presedes na subway in gres v Shenzen oz. Guangzhou… Iz Guangzhou do Kunming pa spet vlak.Te moznosti nisem probala zaradi casa.
Za voznjo z vlakom priporocam, da vzames zamaske za usesa, ker zvocnik nabija pribl. od sestih zjutraj do devetih zvecer in se ga ne da izklopiti.
Srecno!
Tnx za odgovor, imam pa spet nekaj vprašanj.
Kaj let iz HK ali Shenzena si moram prej rezervirati (npr. v SLO) ali se da dobit kar tam karto.
Glede na to, da nameravamo potem prepotovati velik z vlakom po JZ Kitajski, kaj bi mi lahko priporočila ti. Verjetno bomo že pol meli vlakov vrh glave. Pa tudi v ceni ni velike razlike. Aja, kaj v letalski karti je všteta taksa.
Tnx še enkrat
Helou!
Za Dragon air se da rezervirat preko neta, ampak je precej drazje… sploh pa ni smiselno dati skoraj enkrat vec za let iz HK, ki je mednarodni… gres v Shenzen, na letalske agencije in si tam zrihtas… lahko letis ze naslednji dan. Jaz sem od tam sla z vlakom do Kunminga, ko sem se pa vracala nazaj, pa sem raje letela. Sicer pa niti v agencijah v Kunmingu ni znal nihce angleski, na sreco pa sem znala vsaj toliko kitajscine, da sem si lahko karto kupila in letela na zeljeni dan. No, taksa je bila vsteta, vendar na letaliscih ponavadi se placas dodatnih 100 yuanov (pribl 2500 sit) za odhod. Pa ponavadi imajo omejitev prtljage 20 kg na osebo.
Hm… na precej krajev pa vlak vendarle ne vozi. Dobra alternativa so busi spalniki, ki pa imajo bolj ozke postelje in na tak nacin prisparas kak juan za prenocisce. Karto ponavadi kupis isti dan na busni, ni bilo treba vnaprej. Za vlak pa je odvisno, kako je gužva (v času kitajskega novega leta npr, je vse razprodano). V glavnem- kombiniras bus-vlak, kombi… prenocisca na Kitajskem pa so drazja od laoskih, medtem ko je pri ceni prevoza obratno. Koliko casa pa nameravate potovati? Razdalje so res ogromne…ne vem, ce lahko kaj priporocam, saj sem sama 4 mesce bila v Kunmingu in sla vcasih kaj okoli, za kaj vec pa mi je ze viza pretekla, hehe. Lijiang in Dali sta sicer prijetni mesti, vendar turisticno oblegani. Kar se tiče narave tam okoli, je pa zelo lepo. Ji Zu shan in Shi bao shan (nekje med Dali- Lijiang) sta dve gori, kjer mi je bilo precej vsec, ker je bilo bolj malo ljudi. Shilin, kamniti gozd blizu Kunminga je tudi zanimiv za kak izlet, ceprav je dosti ljudi. Sam Kunming ni nic ekstra… od stare arhitekture je bore malo ostalo, vse so ze skoraj problekli v steklo in keramicne ploscice… muslimanska ulica v blizini flower-brid marketa je recimo primer take stare arhitekture. In muslimanski kruh je super, mjam… no, v Kunmingu pozimi lahko pricakujes podobno podnebje kot pri nas, le nekoliko topleje. Januarja je šel celo sneg, pa nikjer ne kurijo in bunda ni bila nič odveč.
Upam, da bo kaj pomagalo…
Tnx še enkrat za informacije. Kot pribito pa drži, da nikoli ne zmanjka vprašanj.
Ker se zavedava, da so razdalje zelo velike, sva se s punco odločila potovati predvsem po jugu Kitajske. Potepala naj bi se cel december … potem pa (odvisno kje bova počakala Novo leto) dalje v Laos…
Vsaka nadaljna informacija ali nasvet bo zelo dobrodošel.
Ker pa je vprašanj še pa še bi te prosil če lahko kontaktirava tudi prek maila.
Ja, kar javi(ta) se: an12@email.si je mail, na katerega mi lahko pises. Z veseljem kaj pomagam, ce lahko:)
Forum je zaprt za komentiranje.