Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Hokaido buče

Hokaido buče

Kljub prvi neuspešni posaditvi semen, nam je uspelo pridelat čez 13 hokaido buč, zdaj pa vprašanje : Kdaj so dovolj zrele, da jih pobereš ? ‘Kocen’ med rastlino in bučo je še zelo svež, nič posušen.
Naše buče so bile sredi 6 meseca še seme.

Hranimo jih pa kot ozimnico npr. krompir, ali ne ?

Jaz jih poberem pred prvo slano, nato jih dam v hladen prostor, malo vlažen, kot za krompir. Sem pa lani eno manjšo dala za okras na stopnišče, ki je hladno in je ostala čisto lepa do meseca aprila, ko smo jo “predelali” v juho. Mislim, da je pomembno, da jih večkrat pogledaš in mogoče malo premakneš. Meni letos žal niso uspele, ampak za pogledat so bile vseeno lepe. Imela sem zelo veliko cvetov, pa nič plodov. Ali katera ve zakaj? Nekdo mi je razlagal nekaj moških neplodnih cvetovih.

Pri nas so razstavljene po stopnicah. Ko jih potrebujemo za juho, jih pač porabimo recimo polovico, kar ostane, gre pa v hladilnik. So pa odlične…ravno včeraj smo spet jedli to juho.

Kako se pripravi ta juha?
LP,Maša

Bučo olupiš, razrežeš na koščke in pokuhaš v slani vodi (lahko z malo kocke). Ko je dovolj mehka (oz. ko so koščki dovolj mehki), jih pretlačiš; lahko s paličnim mešalnikom. To gosto maso potem zliješ na maslo, malo popražiš in dodaš vodo, če je pregosto. Dodaš začimbe pač kar ti je všeč; razen soli inp opra tudi česen (lahko v prahu), peteršilj, lahko tudi luštrek.
Na koincu lahko v juho zakuhaš še jajček in kislo oz. sladko smetano (po okusu).

To je najbolj preprost način. Juha je pa super!

Zelo dobra je ta juha tudi tako:
Na maslu malo prepražiš por (čebula ima premočan okus), dodaš na kocke zrezano bučo in kuhaš da je mehka. Nato vse zmiksaš s paličnim mešalnikom in zaliješ z mlekom. Ultimativna začimba (za nas) pa je nato svež drobnjak, nasekljan direktno na krožnik. Sicer pa paše zraven tudi malo muškatnega oreščka.
lep pozdrav
Andreja

Kolegica mi je pripovedovala, da med drugim naredi tudi pire. Najpej bučo dodaš h krompirju in ga narediš normalno, ko se privadiš okusa buče, krompir postopoma opustiš in narediš pire kot k. pire le iz buče.

Tudi jaz delam pire iz buč oz. kombinacije buč in krompirja in otroci so nad njim navdušeni.

Bučna juha je odlična, če koščke buče prepražiš na olivnem olju, dodaš nariban ingver in zaliješ z zelenjavno juho ali kar navadno vodo in skuhaš do mehkega. Nato pa spasiraš s paličnim. Zelo dobro paše h bučam tudi mleta kumina, mleti koriander in precej soli, da se razvije okus. Ingver je pa zame najboljša kombinacija.

Buča je odlična tudi pečena. Malo večje koščke najprej na hitro prevremo, nato pa damo v namaščen pekač in potresemo z začimbami (mleto kumino ali koriandrom, čilijem, soljo) in pečemo do mehkega in jemo kot prilogo. Lahko dodamo tudi kuhano čičeriko in dobimo nasitno glavno jed.
Jesen je sezona buč in se že veselim. lp. m

Hej!

Ne vem, ce je buca, ki jo prvic letos s pridom uporabljam( tudi pitulice, njoki), – hokaido. Sem pa vceraj naredila minestro po spominu – kuhala jo je nona.
Del buce sem naribala na rezance in posolila.Po eni uri odcedila in ji prilila malce jebolcnega kisa( res malo). Ko sem to malo pojedla kar surovo, je bilo zelo okusno.

Na olivnem olju in poru sem dusila nakrhljan krompir, dodala rezance buce, petersilj, kumino, ingver, muskatni orescek, poper. Zalila z vrelo vodo.Ko je bilo kuhano, nisem nic miksala.Na kroznik sem dala malo na olivnem olju (lahko maslo) popecenih kruhovih kock, nasekljan drobnjak in parmezan.
Cez vlila juho. Lahko zlica kisle smetane. Bilo je okusno. Lp Babi

Letošnje leto zaradi vremenskih razmer (prehladno) ni bilo najbolj ugodno za rast buč, mnogi so imeli težave, še celo Ruth Podgornik Reš, vem da je “jamrala” zaradi buč špagetaric. Upajmo na boljše prihodnje leto.

Najlepša hvala vsem za zelo uporabne recepte. Pri nas doma nikoli ne uživamo buč, pred kratkim pa sem jo dobila in jo bom z veseljem porabila.

Zdravo!

V nedeljo sem prvič pripravila bučno juho – zarumenila malo pora, dodala 2 krompirčka in bučo. Potem sem prepasirala ter dodala skoraj pest začimb – od timijana, šetraja, peteršilja..Dodala sem tudi kislo smetano.

Fantje so jo za spremembo pohvalili. Ko pa sem jih vprašala, če želijo vedeti, kaj so jedli, so vsi v en glas odgovorili, da raje ne..

LP

V bučno juho paše kot glavna in prevladujoča začimba curry. Žlička za 4 osebe oziroma odvisno od vrste curryja, da juha ni prepekoča.
Poizkusite.

Pozdravljene!
Ali ste kdaj poskusile na krožnik bučne juhe dati žličko bučnega olja? Meni se zdi nadvse dobro.

LP, Astra.l

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close