hladno vzhajanje
Ojla!
Hm, čez noč tega še nisem počela, neko podobno izkušnjo pa vendarle imam…
Spomladi sva bila z možem (takrat še bodočim :D) na sejmu Flora v Celju. Tam imajo predstavitve kuhinjskih aparatov Ronic. Med drugim v aparatu zamesijo testo za pico in ga potem v vrečki poklonijo tistim, ki spremljajo predstavitve… Kakorkoli, eno vrečko sva z možem odnesla s sabo. Cel dan sva jo prenašala naokrog, potem še nekaj ur prevažala v avtu. In marca ni ravno toplo.
Ob povratku v Ajdovščino, okrog desetih zvečer, sem z nezaupanjem dala testo v pečico…
Tako dobrega kruha kot takrat še nisem spekla!
Torej bo nekaj na tem hladnem vzhajanju… Še najbolje bo kar poskusit, mogoče s polovično maso?
Veliko uspeha!
LP!
Gordy
Silvy!
Seveda lahko pustiš vzhajat ćez noč. Če samo pogledaš italijanski kruh focaccia – oni pusijo prvo testo vzhajat čez noč, potem pa naslednji dan postopek nadaljujejo. Pri tem ti priporočam, da pustiš vzhajat kar zunaj na sobni temperaturi in ne v hladilniku.
Poleg tega so včasih uporabljali droži (malo testa, ki ti ostane od rženega testa), in ga pustili za naslednjo peko. Sem prakticirala že večkrat in okus je res božanski.
lp
Potico pečem tako in moram reči, da boljše še nikoli nisem spekla, pa pečem že kar veliko let. Mislim, da bi tudi s kruhom lahko to naredila, vendar pa moraš testo mesiti z hladnimi sestavinami. Kvas daj v hladno mleko. Ko boš zamesila testo, ga ovij v vlažno krpo in postavi čez noč v hladilnik. Naslednji dan ga pusti na sobni temperaturi 10 minut, potem pa ga lahko oblikuješ in daš v pečico.
Lep pozdrav
Alena še malo te bom izprašala. Torej vzameš “navaden” recept za potico, kvasca ne pustiš “vzhajati”, samo zamesiš vseskupaj in potem tudi testa nič ne hajaš predno ga daš v hladilnik? Doma imam knjigo Potice (Goljat) v kateri so recepti za dokaj nenavadne nadeve (od breskovega do pistacijinega in slanih), rada bi kakšnega sprobala a me klasični nadevi nekako ne potegnejo.
Hej, Sonce!
Lani sem Goljatove nasvete prebrala v Delu ( ali kaksni njegovi prilogi) in to omenila v postu. Sam je izjavil, da bi se babic v grobu obracale ob njegovih
revolucionarnih izsledkih v zvezi s kvasenim testom.
Lep dezeven pozdrav – saj za pocitek kar pase tudi dez,super bi bilo snezenje:)))
Nič se ne boj, naredi, boš videla, perfektno ti bo uspelo. Sama naredim tako tudi potico. Testo čisto po starem, nič ne vzhajam, takoj razvaljam, namažem, dam v model in do jutra pozabim na to :))). Potem v pečico !
Mljaska, dobro rata, ti garantiram !
Pa dober tek ob vseh dobrotah.
Dež pa tudi meni prav paše te zadnje dni :))))) !
Receptov za potico je ogromno, za to hladno potico pa imem napisan recept. Če želiš ga jutri napišem, ker ga nimam s seboj.
Moram pa povedati, da mož potic nikoli ni preveč maral, letošnjo pa je skoraj vso sam pojedel, kar je zame res pravi kompliment. (priznam, da kar se tiče kvašenih test za razne potice, krape…., je bila njegova mama res prava mojstrica , ki je ne bom nikoli čisto dohitela, z izjemo te potice )
Recept za Ledeno potico:
1/2 kg moke
20 dkg margarine ali masla
1/4 l hladnega mleka
1 kocka kvasa (40 gr.) raztopiti v malo hladnega mleka
6 rumenjakov
2 žlici sladkorja
1 vanili sladkor
malo soli
nariban limonin olupek
Nadev:
6 beljakov
18 dkg sladkorja
30 dkg mletih orehov
1 vanili sladkor
1 žl. ruma
ščepec cimeta
Testo zamesiš, ga razdeliš v tri okrogle hlebčke, zaviješ v folijo oz. pokriješ z vlažno krpo in daš čez noč v hladilnik.
Naslednji dan ga pustiš cca 10 minut na sobni temperaturi, medtem lahko narediš nadev, razvaljaš vsak hlebček posebej , namažeš, zviješ in daš v pekač. Ko narediš vse tri potice, jih vmes in po vrhu premaži z malo stopljene margarine, prepikneš z zobotrebcem in daš peči v pečico.
Pečeš v ventil.pečici na 180 st. približno 40 – 45 minut.
Pečeno pokrij z vlažno krpo in pusti, da se dobro ohladi.
Pa dober tek in prijetne novoletne praznike.
Tudi sama sem se odločila, da bom zaradi vnučke naredila drugačen nadev in sicer bom v vročem mleku malo poparila kokosovo moko, dodala sladkor, malo kakava zaradi barve, mletih albert keksov (lahko tudi mlete napolitanke), malo margarine (da ni nadev presuh). Ta nadev sem že večkrat delala v navadno potico in moram reči, da je zelo dober, skoraj boljši kot orehov. Poskusila bom dodati le še sneg iz beljakov (tega prej nikoli nisem) in mislim, da prav ta sneg naredi nadev rahel.
Si bova po praznikih poročali, kako je uspelo.
Lep pozdrav iz snežne oz. bolj mokre Koroške.
Forum je zaprt za komentiranje.