Hisni ljubljencek
Pozdravljeni!
Imam hcero ki je stara 11 let in je izrazila zeljo da bi rada imela majhnega hisnega ljubljencka kot je npr. Papiga,hrcek,zelva… pes ali macka pa na zalost ne pridejo v postev zaradi tega ker se moz ne strinja s psom ali macko sicer pa dovoli kaksno manjso zival. Sedaj pa me zanima katera izmed manjsih zivalih je najbolj primerna za otroka da ni ponoci glasna pa taksne stvari…
Za odgovore se Vam ze v naprej zahvaljujem
Xysd
Od nastetih je zelva najbolj tiha in najbolj nezahtevna.
Hrcki in prasicki so nocne zivalice, razbijajo po kletkah, so pa bolj fluffy in interaktivni ljubljencki. Zelvice so bolj za gledat, glodavci se pustijo nosit po rokah. Ampak tudi grizejo in se znajo hitro zameriti otroku, pa tudi vonjave so kar mocne (tudi ob rednem ciscenju kletke).
Papige znajo biti kar nadlezne, ker mecejo pesek in semena iz kletke, krakajo cel dan.
Sama svojega otroka najbolje poznas – ce ne bo izgubila interesa po pol ure, bo vsakega ljubljencka lahko naucila par trikov. Ce hitro izgubi interes, ji raje kupite akvarij in kaksno ribico (ni vrag, da ne bo vsaj en od vas vrgel par kosmicev hrane notri vsak dan).
Kot otrok sem domov privlekla cel zivalski vrt, od veveric do kobilic, zelvic, rib, zajckov, hrckov, cincile, itd.
In ceprav je tvoj moz proti, mi je macek se vedno najboljsi ljubljencek. Ta se ne pusti zanemarjat, pride in te gnjavi dokler ne dobi zeljenega. Z njimi je res malo dela. Ljubezen pa vraca kot kuza.
ima papigo. Ta ptiček (je senegalska papiga) je ljubljenček vseh. Jaz mu pravim mali puhek, mala pernata kepica sreče. Kako je to pametna živalca res. Toliko veselja da.
Je prav zabavno – danes sva se igrala družabno igro, je bil spuščen (kakor je tudi veliko čez dan) in on prileti prvo k nečakcu na rame iz ramen na mizo in po mizi okoli do igralne plošče, s kljunčkom vzame mojo igralno figurico in odleti z njo na kletko. Sva se smejala z nečakdem – prav zabavno je gledati te živalce, kako so pametne.
Res je cartek, vsi ga imamo zelo radi, nečak pa ga tako lepo carta.
Jaz sem vedno za papigo, tudi midve s sestro sva imeli nimfo in smo jo imeli vsi radi.
Pa ptiček se zvečer lepo umiri – oni ga zvečer vedno ven spustijo – ima dve mesti, kjer je najraje – eno leseno njegovo stojalo z igrali, kjer počiva in lahko tudi zaspi, ali pa odleti na en podboj v hodniku, in se tam zabubi, postavi na eno nogico, glavico obrne in zaspi. Ponoči je čisto tiho, ker spi, pravzaprav se že okoli osme zvečer ali še prej (zdaj ko je tema prej) umiri in prav vidiš, kako se postavi na eno nogico in ima majhne očke, ker je zaspan.
če mene vprašaš sem za papigo. če kupite kakšnega večjega lahko da bo celo govoril, če je take vrste, da so bolj govoreči.
Vsekakor so pa meni papige in ptički nasploh zelo ljube živalce in bi se zanje odločila.
Pa navežeš se ful hitro na to malo sladko bitje, vsaj jaz se, čeprav ni ta moj, ampak se kljub temu.
papige so na splošno zelo družabne živali. rabijo pozornost in veliko ukvarjanja.
Tale pri sorodnikih ne govori zaenkrat nič (najverjetneje tudi ne bo), ampak ponavlja pa zvoke – zvok ljubčkanja takoj ponovi za tabo, se je naučil, ker smo mu od malega delali to. Ponovi tudi zvok grrrrr…
pride k tebi na ramo in te gleda v usta če kaj ješ, če mu daš ljubčka, ti ga da nazaj s kljunčkom na usta…
veliko se res pogovarjajo z njim, tudi jaz kadar sem tam. In se pozna tudi papiga se naveže- jaz včasih še na wc ne morem, ker kar leti za mano.
je res, da vse papige ne govorijo, družabne so pa bolj kot ne vse in zahtevajo veliko pozornosti in ukvarjanja. Tudi sicer v kletki, da imajo kaj za početi – igral dovolj… ta njihov je pravi akrobat kaj dela po kletki. če jim je dolgčas in do zanemarjane v smislu pozornosti, se znajo sami sebe skljuvati perje do golega in tudi do krvi. Toliko potrebujejo družbo. Tako da mogoče govorijo res ne vse, ampak družabne pa so in zahtevajo pozornost in ukvarjanje (četudi ne znajo govoriti).
https://www.mrpet.si/papagaji-ki-se-z-nami-pogovarjajo-p-15930.aspx
naši nimfi je bilo ime Roki in je znal reči Roki in Roki priden – pa nimfe niso znane kot govorke sicer.
Papige so druzabne zivali, ce nimajo druzbe svoje vrste, se je potrebno z njimi izdatno ukvarjati. Zivijo dolgo, nekatere zelo dolgo. So glede na vrsto tudi razlicno zahtevne za oskrbo. Vsekakor niso vesele, ce cepijo pozabljene v kletki.
Hrcek je precej enostaven, je pa nocno aktivna zival. Zivljenjska doba je kratka.
Zelve zivijo ob pravilni oskrbi zelo dolgo, niso namenjene vlacenju po rokah, kvalitetna oskrba je zelo draga in ne enostavna.
Vsi, ki ste jih nasteli, pa so med seboj tako razlicni, da se boste morali vprasat, kaj ste pripravljeni nudit in kaj pricakujete.
Zelve niso hisni ljubljencki, in se sploh ne za otroke.
Sicer pa imas z vsem nastetim (ptic, zajec, morsko prase…) kar precej dela, ce jih hoces imeti v redu. Po drugi strani pa te zivali niso toliko druzabne in zabavne kot npr psi, tako da mi je ta nacin razmisljanja cisto tuj. Ampak ce ste se tako odlocili, potem se mi zdi se najboljsa izbira morski prasicek. Lahko je zunaj kletke in je dovolj robusten za (previdno) nosenje po rokah; nic pa mu tudi ne manjka, ce je nekaj casa zaprt v kletki.
Zelve niso hisni ljubljencki, in se sploh ne za otroke.
Sicer pa imas z vsem nastetim (ptic, zajec, morsko prase…) kar precej dela, ce jih hoces imeti v redu. Po drugi strani pa te zivali niso toliko druzabne in zabavne kot npr psi, tako da mi je ta nacin razmisljanja cisto tuj. Ampak ce ste se tako odlocili, potem se mi zdi se najboljsa izbira morski prasicek. Lahko je zunaj kletke in je dovolj robusten za (previdno) nosenje po rokah; nic pa mu tudi ne manjka, ce je nekaj casa zaprt v kletki.
[/quote]
Do vseh razlicnih vrst zivali. Ni samo bes zabavno bitje. Ce tako dojemas zivali, potem je prej tezava v tebi kot pa v drugih zivalih.
Papige so družabna bitja, srečne so samo v kolikor so v paru. Mi smo imeli dve skobčevki, samčka in samičko. Pa seveda ogromno kletko zanju, saj ju po stanovanju nismo pustili prosto preletavati zaradi mačk in psov.So zelo zanimive, srčkane, veselje jih je opazovati. Je pa tudi za papagaje potrebno vsakodnevno skrbeti. Vsak dan 2x svežo vodo in spihati olupke semen iz posodic,dodati nova. Najbolje, da imata po 2 posodici za vodi in po dve za hrano.Pa seveda redno čistiti dno kletke, katerega redno posipamo s posebnim peskom za papagaje. Občasno potrebujejo tudi dodatke k prehrani, pa saj mora vzreditelj pri katerem se jih kupi povedati o vsem potrebnem.
Potrebujejo res, vsak večer ob isti uri smo pokrili kletko z brisačo, pa sta utihnili in zaspali. Tudi zjutraj vedno ob isti uri odkriješ. Včasih tudi papige lahko zbolijo, takrat jih je potrebno zelo hitro odpeljati do veterine, sicer hitro umrejo. So občutljive, predvsem na prepih.
Papige so družabna bitja, srečne so samo v kolikor so v paru. Mi smo imeli dve skobčevki, samčka in samičko. Pa seveda ogromno kletko zanju, saj ju po stanovanju nismo pustili prosto preletavati zaradi mačk in psov.So zelo zanimive, srčkane, veselje jih je opazovati. Je pa tudi za papagaje potrebno vsakodnevno skrbeti. Vsak dan 2x svežo vodo in spihati olupke semen iz posodic,dodati nova. Najbolje, da imata po 2 posodici za vodi in po dve za hrano.Pa seveda redno čistiti dno kletke, katerega redno posipamo s posebnim peskom za papagaje. Občasno potrebujejo tudi dodatke k prehrani, pa saj mora vzreditelj pri katerem se jih kupi povedati o vsem potrebnem.
Potrebujejo res, vsak večer ob isti uri smo pokrili kletko z brisačo, pa sta utihnili in zaspali. Tudi zjutraj vedno ob isti uri odkriješ. Včasih tudi papige lahko zbolijo, takrat jih je potrebno zelo hitro odpeljati do veterine, sicer hitro umrejo. So občutljive, predvsem na prepih.
Pri nam smo tudi razmišljali kar veliko in smo se odločili najraje kar za mačko. Je zelo čista žival, mislim da ne zahteva veliko dela (pač čistit WC 1x na dan, pazit da ima hrano, vodo)
Hrčki so nočne živali kot rečeno. Imeli smo tudi skobčevko, pa se ni pustila dotikat.
Zajci se tudi ne marajo preveč božat. Ribo tudi lahko le gledaš…
Do vseh razlicnih vrst zivali. Ni samo bes zabavno bitje. Ce tako dojemas zivali, potem je prej tezava v tebi kot pa v drugih zivalih.
[/quote]
Se opravicujem, res sem nerodno napisala. Misljeno je bilo v smislu, da nekatere zivali lahko bolj kot ne samo opazujes, npr vse sorte plazilcev, rib, nekatere glodalce itd. Ker pac niso primerne za vlacenje po rokah ali jim to celo skodi. Nekatere so potencialno nevarne in je treba kar nekaj znanja in poznavanja, vsekakor vec, kot ga premore otrok.
Otrok seveda lahko bere pravljico tudi hrcku ali papigi, ampak ne bo enakega odziva kot ce bere zivalim, ki so prilagojene razumevanju cloveske govorice, kot npr psi in macke. Tudi lahko naucis podgano izvajati trikce, ampak rabis za to znanje in vztrajnost odrasle osebe. Pes pa se bo kakega preprostega trikca naucil tudi pod “mentorstvom” osnovnosolca in hkrati bo imel otrok moznost neposredno in razmeroma hitro opaziti, kaj lahko doseze z mirnim in doslednim pristopom.
Upam, da je zdaj bolj razumljivo, kaj sem mislila povedati.
Se opravicujem, res sem nerodno napisala. Misljeno je bilo v smislu, da nekatere zivali lahko bolj kot ne samo opazujes, npr vse sorte plazilcev, rib, nekatere glodalce itd. Ker pac niso primerne za vlacenje po rokah ali jim to celo skodi. Nekatere so potencialno nevarne in je treba kar nekaj znanja in poznavanja, vsekakor vec, kot ga premore otrok.
Otrok seveda lahko bere pravljico tudi hrcku ali papigi, ampak ne bo enakega odziva kot ce bere zivalim, ki so prilagojene razumevanju cloveske govorice, kot npr psi in macke. Tudi lahko naucis podgano izvajati trikce, ampak rabis za to znanje in vztrajnost odrasle osebe. Pes pa se bo kakega preprostega trikca naucil tudi pod “mentorstvom” osnovnosolca in hkrati bo imel otrok moznost neposredno in razmeroma hitro opaziti, kaj lahko doseze z mirnim in doslednim pristopom.
Upam, da je zdaj bolj razumljivo, kaj sem mislila povedati.
[/quote]
Kljub vsemu pozabljas pa, da je psa treba peljati ven. Vse zivali so skrb tudi, pes pa v tem pogledu se vecja. Bo otrok zjutraj vstajal in ga vozil na sprehode. Ali pa zvecer pred spanjem pa cez dan.
Pes ali nič. Za vse živalice je treba skrbeti, sploh za želve in papige in hrčke ipd. (ki te lahko fejst ugriznejo) če je že tako da se vama ne da, kupita zlato ribico. Najmanj stane in prva crkne. Psa vzgojiš skupaj z otrokom in je družinski član – otrok se nauči skrbeti za živo bitje in določenih odgovornosti. Drugač je res vseeno al ji kupiš kačo al zlato ribico. Vse je živo bitje in ko bo umrlo bo huda ura.
Kljub vsemu pozabljas pa, da je psa treba peljati ven. Vse zivali so skrb tudi, pes pa v tem pogledu se vecja. Bo otrok zjutraj vstajal in ga vozil na sprehode. Ali pa zvecer pred spanjem pa cez dan.
[/quote]
Nisem pozabila na to. 🙂 Otrok itak ne more prevzeti polne odgovornosti za nobeno zival. Ce nic drugega, iz cesa naj placa npr veterinarja. Lahko pomaga pri oskrbi, osnovno odgovornost pa vedno nosijo odrasli.
Pes ima se veliko drugih “pomanjkljivosti”, npr nekam ga je treba dati v casu dopusta, medtem ko lahko ptica ali hrcka tistih 10 dni oskrbuje tudi vsak kolikor toliko diht sosed.
Niti slucajno ne “navijam” za to, da se nabavi zival, s katero se en od odraslih ne strinja. Samo razmisljanje iz osnovnega posta mi je cudno, ker imam obcutek. da bi radi otroku nabavili zivo igraco in iscejo taksno, s katero se je treba cim manj ukvarjati. Taksne zivali pa ni.
Nisem pozabila na to. 🙂 Otrok itak ne more prevzeti polne odgovornosti za nobeno zival. Ce nic drugega, iz cesa naj placa npr veterinarja. Lahko pomaga pri oskrbi, osnovno odgovornost pa vedno nosijo odrasli.
Pes ima se veliko drugih “pomanjkljivosti”, npr nekam ga je treba dati v casu dopusta, medtem ko lahko ptica ali hrcka tistih 10 dni oskrbuje tudi vsak kolikor toliko diht sosed.
Niti slucajno ne “navijam” za to, da se nabavi zival, s katero se en od odraslih ne strinja. Samo razmisljanje iz osnovnega posta mi je cudno, ker imam obcutek. da bi radi otroku nabavili zivo igraco in iscejo taksno, s katero se je treba cim manj ukvarjati. Taksne zivali pa ni.
[/quote]
Ljudje ki misljo da so psi edina žival ki se jo pelje k veterinarju je nor. Vse živali zbolijo, tut hrčki in podobno. Plazilcev jim itak ne boš kupoval, niso ravno za otroke saj jedo žuželke. Vsaka žival je odgovornost ki jo bodo imeli starši. Tako da je vseeno če ni pes ali mačka, kam boš pa hrčka dal za en teden ko boš šel na dopust. ali ribico? Jo bo moral vseeno nek drug človek prihajat hranit, drugač bo crknla. (in ne bo jim v veselje prhajat hrčka futrat) Kupi nekaj kar bi tudi sam rad imel in skrbel za le to živalico in bodo vsi srečni. Plus psa lahko pelješ s seboj na dopust če ne greš ravno na avion samo najdt morš namestitev ki to dovoli. Ali pa pač povej da niste pripravljeni za živali če ti je vse to odveč.
[/quote]
Kje najdes take o financni skrbi no. Vsivemo, da otroci po zakonu ne smejo delati. Tako da no shit, da nimajo lastnih financ.
Kaksne pisaris, da bi ostale zivali oskrboval sosed, sicer bi jih pustila ti same doma. Resno? In potem ti razlagas o skrbi za zivali. Za po.srat no, da bi nekdo res to naredil.
Smo imeli papigo in smo jo odnesli v varstvo za cas dopusta. Rabi druzbo in ne samo hrano in pijaco, rabi biti tudi spuscena, da ni zaprta cel cas.
Ti bi ji samo hrano in vodo prinesla. Res sramota no. Sama seb nasprotujes, ko na koncu govoris o ukvarjanju, pred tem pa pises, da bi zival za casa dopusta pustila samo doma, da jo oskrbuje diht sosed.
Oprosti, ti si meni zelo cudno bitje po razmisljanju in pisanju.
Kje najdes take o financni skrbi no. Vsivemo, da otroci po zakonu ne smejo delati. Tako da no shit, da nimajo lastnih financ.
Kaksne pisaris, da bi ostale zivali oskrboval sosed, sicer bi jih pustila ti same doma. Resno? In potem ti razlagas o skrbi za zivali. Za po.srat no, da bi nekdo res to naredil.
Smo imeli papigo in smo jo odnesli v varstvo za cas dopusta. Rabi druzbo in ne samo hrano in pijaco, rabi biti tudi spuscena, da ni zaprta cel cas.
Ti bi ji samo hrano in vodo prinesla. Res sramota no. Sama seb nasprotujes, ko na koncu govoris o ukvarjanju, pred tem pa pises, da bi zival za casa dopusta pustila samo doma, da jo oskrbuje diht sosed.
Oprosti, ti si meni zelo cudno bitje po razmisljanju in pisanju.
[/quote]
Ona govori ker nima vsak nekoga da jim kr poturi papigo za cel tedn ali dva. To je ful privilegij da ti jo nekdo vzame. Js sori ne bi gledala papige dva tedna če ni moja.
Ona govori ker nima vsak nekoga da jim kr poturi papigo za cel tedn ali dva. To je ful privilegij da ti jo nekdo vzame. Js sori ne bi gledala papige dva tedna če ni moja.
[/quote]
Nic se ne sekirat, marsikdo tebe tud eno uro ne more gledat, kaj sele kaj vec. Se kar strinjam na zalost je vsaki papigi bolje doma sami kot pa pet minut s teboj in tebi podobnimi. Tebe bi rerseva papiga se tezko gledala, da bi jih samo hrano dala. Bi jo prevec vznemirila.
Forum je zaprt za komentiranje.