Hill`s, Eukanuba, Royal C. – katera hrana za pse?
Našemu večinoma kuham. Ko mu ne, ga hranim z nemškim Bosch Sensitive.
Kuham pa testenine, riž, kuskus, žgance, ajdovo kašo od ogljikovih hidratov, vmes pa meso. Običajno kupim večjo količino perutnine, govedine, malo drobovine, jagnjetine, minimalno svinjine. To meso s kožami in drobovino vred razrežem in zapakiram v porcije (mešano).
Ko dam kuhat npr. riž ali kašo, vržem vmes 1 paket mešanega mesa, malo peteršilja, kak padarižnik, pest zelenjave, žližko olivnega. To skuham in imam za 2 dni. Hranim v hladilniku. Pes dobi zjutraj in zvečer.
2 x tedensko hranim s surovim mesom (meso, kosti, kože, drobovina), občasno dobi velikansko govejo kost.
Ko nimam časa za kuhanje (obiski, na poti, izletu …), ponudim brikete, vmešam konzervo. Po novejšim smernicah, naj bi med suho hrano mešal svežo oz. vlažno.
Kar se tiče briketov – teh naštetih in onih dražjih (Orijen ipd.) – isto sranje – drugo pakovanje. Mogoče imajo nekateri večji {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} beljakovin, kar pa tudi ne paše vsem psom.
Po mojih izkušnjah ga ni čez kuhano in surovo hrano.
Danes bo dobil riž z želodčki, jetrci, srčki.
LP
Se strinjam, da je kuhano najboljše za pse, vendar nam trenutni tempo ne dopušča. Skuham mu 2-3x tedensko za par dni, vendar za enkrat še je 3-4 obroke(mladiček, 4 mesece), tako, da je vmes tudi brikete.
Dobi pa poleg naštetega tudi 1x na teden žlico ol. olja, 1x na teden rumenjak, 1x na teden skuto in 1x na teden konzervo rib.
Če mu samo kuhate ali kaj dodajate še poleg? Kakšne dodatke,vitamine..omega3 mogoče,…..? Kako veliko košče mesa lahko ponudim 4 mesečniku, manjše rasti? Hvala.
Ničesar ne dodajam. Če pes je kvalitetno meso in žitarice, zelenjavo in občasno mlečne izdelke, ne potrebuje nobenih praškov, tablet, dodatkov.
Katero pasmo imaš? Jaz bi dala košče 1×1 cm. Naj kar malo grize, da se mu utrdijo čeljusti.
Pri tej starosti mu lahko daš že govejo surovo kostiko.[/quote]
Tibetanski terier.
Za žvečit mu dajem raje sušen sv. uhelj, , ker imam doma še dojenčka, ki se plazi in da ravno tisto kri nebi prijemal. A je surovo meso/kost nujno, da dobijo psi, da ga za kaj ne prikrajšam? Hvala za pomoč, čeprav sem pol leta samo brala o psih, imam še 1 mio vprašanj.
Koliko se pa lahko kopajo taki psi? Ker naš vse vsepovsod uleže, povalja, tudi v blato in smeti in ker ga imamo not, ob enem otroku, ki plazi, se mi včasih zdi, da bi ga lahko večkrat umila, pa ne upam, zaradi dlake, kože. Kolegica, ki ima shicujko pravi, da jo kopa vsak teden. Kaj menite?
Ničesar ne dodajam. Če pes je kvalitetno meso in žitarice, zelenjavo in občasno mlečne izdelke, ne potrebuje nobenih praškov, tablet, dodatkov.
Katero pasmo imaš? Jaz bi dala košče 1×1 cm. Naj kar malo grize, da se mu utrdijo čeljusti.
Pri tej starosti mu lahko daš že govejo surovo kostiko.[/quote]
Tibetanski terier.
Za žvečit mu dajem raje sušen sv. uhelj, , ker imam doma še dojenčka, ki se plazi in da ravno tisto kri nebi prijemal. A je surovo meso/kost nujno, da dobijo psi, da ga za kaj ne prikrajšam? Hvala za pomoč, čeprav sem pol leta samo brala o psih, imam še 1 mio vprašanj.
Koliko se pa lahko kopajo taki psi? Ker naš vse vsepovsod uleže, povalja, tudi v blato in smeti in ker ga imamo not, ob enem otroku, ki plazi, se mi včasih zdi, da bi ga lahko večkrat umila, pa ne upam, zaradi dlake, kože. Kolegica, ki ima shicujko pravi, da jo kopa vsak teden. Kaj menite?[/quote]
Izbrali ste zahtevno pasmo. Bodite zelo pozorni pri vzgoji. Vem za 2 TT v zadnjem času, ki sta bila zelo problematična, eden agresiven in tudi napadalen. Prevzgoja ni bila mogoča, zato je bil po nekaj ugrizih uspavan.
Surovo meso vsebuje obilo aminokislin, ki jih potrebuje pes pri svojem razvoju. S surovo kostjo mu nudite vitamine in minerale kot tudi čiščenje zob, utrjevanje čeljusti ipd.
Poglejte, včasih so živeli psi od ostankov od človeške hrane in so preživeli. Smernic prehranjevanja je toliko kot je lastnikov. Eni so samo na briketih, drugi na mesu, tretji na mešani hrani. Sami boste videli, kaj vašemu psu ustreza – da bo zdrav, lep in zadovoljen. Pa kakec mora biti čvrst. 🙂
Prepogosto kopanje škoduje, saj izpira iz kože in dlake zaščitno plast. Če ga dnevno prečešete, bo čisto v redu. Kopanje 1x mesečno se mi še zdi sprejemljivo. Če boste redno odpravljali zunanje in notranje zajedalce, bo čisto v redu.
Mogoče bo zvenelo kot provokativno vprašanje, ampak res me zanima od kod ideja, da naj bi pes potreboval toliko ogljikovih hidratov? Pasja genska zasnova je skoraj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} podobna volkovi, ti se prehranjujejo izključno z mesom. Tudi naši starši, stari starši so makarone kuhali zraven predvsem zato, ker hitro napolnijo želodec, saj bi bila pretežno mesna prehrana predraga.
Sprašujem tudi zato, ker sem pred nekaj časa mojemu psu ukinila industrijske brikete in mu začela dajat surovo hrano v zamrznjeno osušeni obliki + konzerve Renske. Pa občasno, ravno zaradi bojazni, da bo dobil česa premalo, tudi riž, testenine in kuskus. In zelenjavo. Iz tvojega teksta pa je moč sklepati, da glavnina prehrane tvojega psa sestoji iz ogljikovih hidratov?
Naš pesjanarka (Parson Rusell terierka) ne je nobenih briketov. Če ji brikete zmešam s pašteto ali konzervo, vestno z briketov vse poliže, brikete pa izpljune. Poskusili smo na desetine vzorčkov, vzorcev. Ni šans.
Je pa polento, kuskus, testenine, zajca, purana, fazana, govedino, riž, korenje, … Diši ji tudi sir. Driske še ni imela. Večina hrane je mesne (cca 85{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), ostalo zelenjava s hidrati.
Mogoče bo zvenelo kot provokativno vprašanje, ampak res me zanima od kod ideja, da naj bi pes potreboval toliko ogljikovih hidratov? Pasja genska zasnova je skoraj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} podobna volkovi, ti se prehranjujejo izključno z mesom. Tudi naši starši, stari starši so makarone kuhali zraven predvsem zato, ker hitro napolnijo želodec, saj bi bila pretežno mesna prehrana predraga.
Sprašujem tudi zato, ker sem pred nekaj časa mojemu psu ukinila industrijske brikete in mu začela dajat surovo hrano v zamrznjeno osušeni obliki + konzerve Renske. Pa občasno, ravno zaradi bojazni, da bo dobil česa premalo, tudi riž, testenine in kuskus. In zelenjavo. Iz tvojega teksta pa je moč sklepati, da glavnina prehrane tvojega psa sestoji iz ogljikovih hidratov?[/quote]
Pravilo pri kuhani hrani je 1/3 mesa, 1/3 OH, 1/3 zelenjave.
Kot pravim, vsak ima svojo teorijo. Trenutno najbolj “in” je BARF, po kateri se hrani samo s surovom mesom, kostmi, kožami, drobovino. Določeni psi se na same beljakovine slabo odzivajo.
Vsak naj najde svoj recept, da bo pes zdrav, dobrega počutja in brez težav.
Napisala sem tudi (nisi dobro brala, najbrž), da 2x tedensko dobi samo surovo meso.
Osebno raje skuham skodelico riža in pol piščanca, kot da mu dajem konzerve (a veš, kaj je not?).
Sprašujem tudi zato, ker sem pred nekaj časa mojemu psu ukinila industrijske brikete in mu začela dajat surovo hrano v zamrznjeno osušeni obliki + konzerve Renske. Pa občasno, ravno zaradi bojazni, da bo dobil česa premalo, tudi riž, testenine in kuskus. In zelenjavo. Iz tvojega teksta pa je moč sklepati, da glavnina prehrane tvojega psa sestoji iz ogljikovih hidratov?[/quote]
Jaz pa naši dogici dajem brikete natural trainner za velike pasme; vmes pa kuhano meso(goveje srce, jetra, želodčke, piščančje hrbte), zelenjavo, pest makaronov ali riža ali ovsenih kosmičev; pa tudi ajdovo kašo.Vse skupaj zalijem z vodo, v kateri se je kuhalo meso in zelenjava, tako, da se briketi malo zmehčajo.
Sem ter tja dodam malo zmletega lanenega semena(omega3), kako žličko olivnega olja.
Občasno ji dodam tudi surovo meso, kakšno jajce(pečeno), kako sardelo, pa tudi večjo govejo surovo kost.
Hrani se zjutraj po sprehodu in popoldne okrog 6-7 ure.(sedaj ko je vroče malo kasneje).
Kot pravim, vsak ima svojo teorijo. Trenutno najbolj “in” je BARF, po kateri se hrani samo s surovom mesom, kostmi, kožami, drobovino. Določeni psi se na same beljakovine slabo odzivajo.
Napisala sem tudi (nisi dobro brala, najbrž), da 2x tedensko dobi samo surovo meso.
Osebno raje skuham skodelico riža in pol piščanca, kot da mu dajem konzerve (a veš, kaj je not?).[/quote]
No, dejansko je res več teorij in po eni od njih črevesje domačega psa oziroma njegove zmogljivosti že zdavnaj niso več takšne kot pri volkovih. Večina psov ima zaradi izključno mesne prehrane same probleme. Tudi pri kakovostnih briketih se ravnajo več ali manj po zgoraj omenjenih tretjinah.
Osebno raje skuham skodelico riža in pol piščanca, kot da mu dajem konzerve (a veš, kaj je not?).[/quote]
No, dejansko je res več teorij in po eni od njih črevesje domačega psa oziroma njegove zmogljivosti že zdavnaj niso več takšne kot pri volkovih. Večina psov ima zaradi izključno mesne prehrane same probleme. Tudi pri kakovostnih briketih se ravnajo več ali manj po zgoraj omenjenih tretjinah.[/quote]
Se pravi, da je ravno industrijska hrana vzrok “manjše” zmogljivosti pasjega črevesja. Moj se na razno briketirano hrano (pa so bili briketi top ranga) ni dobro odzval, pojavile so se tudi telesne spremembe, ki jih pripisujem izključno briketom. Poleg tega mi je vzrediteljica mojega psa povedala, da toliko težav kot jih imajo danes psi z želodci ni bilo nikoli prej in tudi to bi bilo lahko precej povezano s tem, da želodci zaradi briketirane hrane niso več tako “trpežni”.
Ne vem točno kaj je v hrani Renske, oziroma vsaj za meso pač ne morem bit 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ampak zelenjava in riž se pa dobro vidijo.
Sicer sem pa dobro brala tvoj prvi post, ni treba bit pokroviteljska, ampak poudarek si imela na OH, zato sem te tudi vprašala zakaj. Odgovora na to pa nisem dobila, ker nikjer nisem zasledila, da psi potrebujejo toliko ogljikovih hidratov iz bilokakšnega razloga. To, da so briketi delani po tretjinah pač ni neka referenca. Proizvajalci se večinoma orientirajo po željah potrošnikov + faktor kako za čim manj stroškov prodati čim več in tukaj so ogljikovi hidrati še kako dobrodošlo “mašilo”. Kot sem rekla, tako so delali tudi moji starši – skleda makaronov, pa meso in je bil pes sit.
Poglej – rekla sem, da je mnogo teroij. Avtorica je pač vprašala in jaz sem povedala svojo.
Ti lahko svoje pse hraniš, kakor ti paše.
Osebno nisem zagovornica briketov in konzerv.
Dokler pes rad poje obrok, je zdrav in lep (dlaka, koža), se dobro počuti, ima kompaktno blato, potem jaz vem, da delam prav.
Tvoj pes pač je predelane žitarice in odpad (briketi, konzerve), jaz svojemu pač skuham ajdovo kašo, riž, domačo zelenjavo z biovrta ipd.
Paradižnik ni toksičen.
Za slaba živila po kinološki presoji veljajo čebula, rozine, grozdje, čokolada (kakav) ipd. ter nekaj zelišč.
Poznam par psov, ki si sami trgajo paradižnik, papriko in jagode z vrta. Še vsi so živi. ;-)))
Znaten delež OH je tudi v briketih – poglej na deklaracijo!
Poglej – rekla sem, da je mnogo teroij. Avtorica je pač vprašala in jaz sem povedala svojo.
Dokler pes rad poje obrok, je zdrav in lep (dlaka, koža), se dobro počuti, ima kompaktno blato, potem jaz vem, da delam prav.
Tvoj pes pač je predelane žitarice in odpad (briketi, konzerve), jaz svojemu pač skuham ajdovo kašo, riž, domačo zelenjavo z biovrta ipd.
Paradižnik ni toksičen.
Za slaba živila po kinološki presoji veljajo čebula, rozine, grozdje, čokolada (kakav) ipd. ter nekaj zelišč.
Poznam par psov, ki si sami trgajo paradižnik, papriko in jagode z vrta. Še vsi so živi. ;-)))
Znaten delež OH je tudi v briketih – poglej na deklaracijo![/quote]
No, tudi ti slabo bereš, oziroma očitno samo tisto kar ti paše – jaz mojemu ne dajem industrijskih briketov, ker so mu škodovali. Hrana, ki mu jo dajem ne sodi med klasične brikete, ampak je v kategoriji surove. Brez dodakov ogljikovih hidratov. In ja, moj pes sedaj ne pokaka veliko in blato je veliko trše kot takrat, ko je bil na briketih.
Jaz pa poznam par psov, ki jeseni jedo grozdje. Pa so tudi še vedno živi.
Saj vem, ful je različnih teorij, ampak blazno na živce mi pa gre, ko nekdo misli, da dela po najboljši in drugim v pokroviteljskem tonu dopoveduje kako nimajo/mo prav.
Paradižnik ni toksičen.
Znaten delež OH je tudi v briketih – poglej na deklaracijo![/quote]
No, tudi ti slabo bereš, oziroma očitno samo tisto kar ti paše – jaz mojemu ne dajem industrijskih briketov, ker so mu škodovali. Hrana, ki mu jo dajem ne sodi med klasične brikete, ampak je v kategoriji surove. Brez dodakov ogljikovih hidratov. In ja, moj pes sedaj ne pokaka veliko in blato je veliko trše kot takrat, ko je bil na briketih.
Jaz pa poznam par psov, ki jeseni jedo grozdje. Pa so tudi še vedno živi.
Saj vem, ful je različnih teorij, ampak blazno na živce mi pa gre, ko nekdo misli, da dela po najboljši in drugim v pokroviteljskem tonu dopoveduje kako nimajo/mo prav.[/quote]
Zdravo. Kot rečeno, mnogo je teorij. Daleč od tega, da bi bila moja pravilna. (Tega nisem nikjer trdila.) Se pa obnese na psih. Vsaj mojih.
Ne vem, zakaj se tako razburiš :))))
Jaz bom še dalje kuhala, tako vsaj vem, kaj jejo. 🙂
Bosch, ker ima manj soli… Jaz nimam časa kuhat, res pa je, da kadar za nas delam kaj iz piščanca ali kuham kurjo juho, tudi našemu kosmatincu privoščim kak kos mesa z rižem ali makaroni, pa kak korenček…
Vmes mu dajem tuno, pa vsake toliko kakšno pusto skuto z jajcem, ipd…
Ne kupujte hrane zato, ker je in – poiščite takšno, ki bo ustrezala psu!
Naj bo v pomoč: https://www.zazivali.si/hrana-za-pse/
LP
Forum je zaprt za komentiranje.