Hči ne skrbi za osnovno higieno
Pozdravljeni,
prosim, brez grdih in žaljivih komentarjev. Enkrat sem že pisala o tem, pa ne najdem teme, zato odpiram novo.
Namreč: hči je stara 16 let. Noče se umivat. Tušira se enkrat tedensko. Učila sem enako eno in drugo hči, druga je starejša, obvezno enkrat dnevno pod tušem, zelo skrbna za higieno zob, telesa. Nikoli ni od nje neprijetnega vonja, kar pa za mlajšo, žal, ne morem reči. Ne posluša me, pravi, da ji je popolnoma vseeno, če se je bodo sošolci izogibali. Meša se mi. Trenutno ima menzes, takoj, ko je stopila v stanovanje, sem zavohala neprijeten vonj. Noče se it umit. Razmišljam, da bi jo ZVLEKLA pod tuš, a kaj, ko bo cel blok poslušal najino kreganje. Ne pomaga nič.
Kupila sem ji pregrešno drage šampone, mila, vse, da bi jo pritegnilo. Ne.
Kupila sem super zobno ščetko, ker nosi fiksni aparat, bi morala še toliko bolj skrbeti za ustno higieno. Ne pomaga, da sem ji povedala, da bo ortodont prekinil zdravljenje in da bomo morali plačati zdravljenje.
Sploh ne vem več, kaj naj.
Samo spovedat sem se hotela. Ali ima še katera mama tak problem z otrokom?
Imam tudi sama najstnika, ki mu je higiena pa še marsikaj drugega, deveta briga. A hotela sem pravzaprav napisati, kako so se higienski recimo temu standardi spremenili. Ko sem bila še mlada, kakšnih 30, 40 let nazaj, je bilo to, kar pišeš bilo čisto nekaj običajno. Ljudje smo se umivali enkrat tedensko in ja, če je imela katera menstruacijo, se jo je tudi zavohalo. A noben, vsaj večina, ni zaradi tega dobival živčnih zlomov. Človeški vonj je postal tabu, kot je v sodobnem svetu tabu smrt, starost… Kam to vodi, mi ni jasno, saj bo ob takem tempu tuširanje potrebno ne le enkrat na dan, ampak na vsako uro.
Poskrbi za dober deodorant, intimne robčke in bombažna oblačila. Vprašaj jo, če potrebuje še kaj od kozmetike (raje uporabljaj to besedo kot besedo higiena). Kupi obema hčerkama kakšen parfum in ju pohvali, kako lepo dišita. Poskusi ji pomagati na pozitiven način, ne z obtožbami in zgražanjem. Če boš ravnala na silo bo dobila samo še večji odpor.
čekdisout, 25.11.2021 ob 16:00
ponavadi je slaba osebna higiena signal, da je z osebo nekaj hudo narobe. eni otroci se na tak način upirajo spolni zlorabi, pri drugih je to simptom depresije.
ti bi se rada lotila samo simptomov, vzrok za tako obnašanje te pa ne zanima. ne bo šlo tak
???
Obupana mama najstnice, 25.11.2021 ob 15:40
Pozdravljeni,
prosim, brez grdih in žaljivih komentarjev. Enkrat sem že pisala o tem, pa ne najdem teme, zato odpiram novo.
Namreč: hči je stara 16 let. Noče se umivat. Tušira se enkrat tedensko. Učila sem enako eno in drugo hči, druga je starejša, obvezno enkrat dnevno pod tušem, zelo skrbna za higieno zob, telesa. Nikoli ni od nje neprijetnega vonja, kar pa za mlajšo, žal, ne morem reči. Ne posluša me, pravi, da ji je popolnoma vseeno, če se je bodo sošolci izogibali. Meša se mi. Trenutno ima menzes, takoj, ko je stopila v stanovanje, sem zavohala neprijeten vonj. Noče se it umit. Razmišljam, da bi jo ZVLEKLA pod tuš, a kaj, ko bo cel blok poslušal najino kreganje. Ne pomaga nič.
Kupila sem ji pregrešno drage šampone, mila, vse, da bi jo pritegnilo. Ne.
Kupila sem super zobno ščetko, ker nosi fiksni aparat, bi morala še toliko bolj skrbeti za ustno higieno. Ne pomaga, da sem ji povedala, da bo ortodont prekinil zdravljenje in da bomo morali plačati zdravljenje.
Sploh ne vem več, kaj naj.
Samo spovedat sem se hotela. Ali ima še katera mama tak problem z otrokom?
Ultimat ji daj.
Ali gre vsak dan po potrebi v kopalnico ali pa naj se preseli na Veliko planino.
Tam se ji ne bo treba umivat. Skupaj s kravami bo uživala prostost.
novi časi, 25.11.2021 ob 15:52
Imam tudi sama najstnika, ki mu je higiena pa še marsikaj drugega, deveta briga. A hotela sem pravzaprav napisati, kako so se higienski recimo temu standardi spremenili. Ko sem bila še mlada, kakšnih 30, 40 let nazaj, je bilo to, kar pišeš bilo čisto nekaj običajno. Ljudje smo se umivali enkrat tedensko in ja, če je imela katera menstruacijo, se jo je tudi zavohalo. A noben, vsaj večina, ni zaradi tega dobival živčnih zlomov. Človeški vonj je postal tabu, kot je v sodobnem svetu tabu smrt, starost… Kam to vodi, mi ni jasno, saj bo ob takem tempu tuširanje potrebno ne le enkrat na dan, ampak na vsako uro.
Ni res. Pred 50. leti mi doma še nismo imeli kopalnice. Umivala sem se vsak dan, pa v škafu. Nikoli nisem hodila okoli umazana. In še to: mene ni nihče preganjal, da se moram umiti. Mama je celo kričala name, da kaj se kar naprej “floskam” .
Čez nekaj let, ko smo naredili kopalnico, pa sem se stuširala vsak dan (no pozimi se kakšen dan lahko izpusti).
Kaj narediti z dekletom? Se usesti in pogovoriti, da je čistoča nujna in da zaudarja in je to zelo grdo!
lunca zadnji krajec, 26.11.2021 ob 21:44
Ni res. Pred 50. leti mi doma še nismo imeli kopalnice. Umivala sem se vsak dan, pa v škafu. Nikoli nisem hodila okoli umazana. In še to: mene ni nihče preganjal, da se moram umiti. Mama je celo kričala name, da kaj se kar naprej “floskam” .
Čez nekaj let, ko smo naredili kopalnico, pa sem se stuširala vsak dan (no pozimi se kakšen dan lahko izpusti).
Kaj narediti z dekletom? Se usesti in pogovoriti, da je čistoča nujna in da zaudarja in je to zelo grdo!
O pa je! Tudi mi in prijateljice smo se kopali v škafu 1 x na teden. Tudi meni bi mama rekla kaj se kar naprej floskam če bi se umivala vsak dan.
Zdaj pa jaz včasih zavoham 14 letnega vnuka in ga opozorim na umivanje. Se mu tudi ne da.
JZ pa vem kaj nared.
Kaj recimo ne mara npr pd hrane.
Recva kisle kumarce.
Tisto vodo daj v sprico in jo naspricaj da bo joj.
In po laseh in povsod.
Ce sovrazi rdeco peso.
Ji sok razmaz po laseh.
En vonj ki ga ne mara. S tistim jo zalij.
Enako postelnino in cote umazane.
Ubistvu bo ze cist ok.
Ce pustis da se mleko skisa pa jo posprici.
No ko bo cista ji povej, da je to sele zacetek.
Recem ti. Ce jo vsak dan s kisanim mlekom zalijes, ne bo vec problem cez kak teden.
Pa ne poslusi zgrazanja nad to idejo.
Iz smrklo se pogovori ko bo dobre volje. Vprasi jo ce jo kdo spolno nadleguje ali jo je
Da se zdaj noce umivat da se ji neb spet zgodil.
A je v soli vse ok.
Ma prijateljce.
Ji gre sola.
Kako se razume doma, s sestro. To jim je zelo vazno.
Ce se pocut deprasto.
Za vso femilij nabavi d vitemine b12
In magnezij in lepo vsi to jejte. Bos vidla kak hitr vam bo boljse.
Nic bat ne bo ti zamerila da si jo zalila .potem ko odrase.
Zdej bo pa jezna to pa.
Ampak lej, ti si vsak dan in jezna in zalostna in v sramoti.
Očitno ima punca resne psihične težave in svojo stisko izraža na tak način. Kotvje nekdo že napisal – nehigiena je samo simptom. Ko boš našla vzrok in ga bosta rešili se bo tudi higiena uredila. Kakršnakoli prisila jo bo potisnila samo še globlje in samo še bolj se bo upirala.
Kako pa ji gre v šoli? Ima družbo, prijatelje? Mogoče si jo skoz primerjala s starejšo in ima tega dovolj?
Na srečo je še premlada, da bi se je sošolci izogibali zaradi samo enkratnega tuširanja tedensko, ker se to da pri teh letih še nekako prikriti s parfumom, vendar z neumivanjem izziva gljivične okužbe stopal, da o mednožju raje ne govorim. Ali si vsaj nogavice menja in sezuva čevlje, ko pride domov?
Tole moram komentirat! Pa kje si ti živela pred 30, 40 leti? V jami? Res, da so se takrat starejši ljudje bili navajeni kopati (tušev ponavadi niso imeli) 1x tedensko, ampak dnevno umivanje je bilo pa obvezno. Da bi koga z menzesom zavohala, se mi v življenju ni zgodilo, pa sem 65 let stara. Kot otrok se nisem vsak dan tuširala, sem si pa vsak večer obvezno (hočeš nočeš) umila: obraz, zobe, roke, rit in noge. In moje prijateljice tudi. Ko sem pa prišla v najstniška leta pa tuš vsak dan!
Stara sem 51.
Kopalnica je doma, tudi topla voda, odkar pomnim, nikoli se nisem umivala v čebru.
Je pa res, da smo se kopali in prali lase 1x tedensko.
Ampak smo se dnevno umivali, vsaj obraz, vrat, roke, noge, mednožje.
Prav v spominu imam, kako sedim na robu kadi (imeli smo kad in ne tuša) in si umivam noge in mednožje. Slednjega tudi večkrat na dan, kadar sem imela menstruacijo, uporabljala pa sem vložke.
Šnelca_783, 27.11.2021 ob 19:08
Sozalje.
Jaz bi bruhala s tako. Meni se nehigiena upira.
Ce je psihicno bolna, jo pelji na psihiatrijo, naj jo tam porihtajo.
Ce se pa noce umivat, pa naj gre zivet k pujsom, prepoved v hiso.
Nimam dobrega nasveta, vem. Ker imam zero toleranco za te zadeve.
Šnelaaaa. kadar vidim tvoje zmazke , ugotavljam da si TI RES NORA! Punco naj po tvojem zapre na psihiatrijo!? Jaz vidim tebe tam. Ne piši več gluposti. Šnela zaletela!
Anonimnica457, 02.12.2021 ob 16:41
Kakšni butasti komentarji na butasto objavo zmešane matere. Kot da se vsi ljudje na svetu vsak dan tuširajo… kot da boste preminili, če se ne boste tuširali vsak dan ampak 1x tedensko… nor svet
Mi ne bomo preminili, drugi, ki nas bodo vohali, pa bodo, ja.
Saj vem, da vas je na tem forumu kup pujsev, ki ste sveto prepričani, da je umivanje 1x na teden čisto dovolj. Še čez masko vas potem voham po trgovinah in mi je slabo od teh vonjav. Kaj vas tako ovira pri tem, da bi 1x dnevno stopili pod tuš, ne vem.
Avtorica, tebi pa ne znam svetovati. Najprej človek res pomisli na kakšne težave – morda jo res kdo nadleguje, pa raje smrdi, da mu ni privlačna? Tudi takšne zgodbe so. Če si pa prepričana, da je sicer vse v redu in gre samo za lenobo, bi ji vzela nekaj, kar ji veliko pomeni (telefon?), če se ne bo vsak dan umila – tuš in zobje. Pri osnovni higieni ni pardona, jaz tukaj ne bi popuščala. Imam eno hči, ki je glede teh stvari zelo urejena, in drugo, ki je zelo na izi in bi tudi kar puščala umazane cunje po sobi, redkokdaj jih da prat, zobe si “pozabi” umiti itd., ampak ji težim in najedam in sva se že kar dobro zmenili, kaj in kako. So ene stvari, pri katerih najstnike pustim na miru, ampak potem so pa neke osnovne življenjske navade, ki pa morajo priti od nas staršev – čiščenje in pospravljanje doma, osnovna kuha, higiena, organizacija časa itd. Kar ne popuščaj!
Morag, 02.12.2021 ob 10:13
Tole moram komentirat! Pa kje si ti živela pred 30, 40 leti? V jami? Res, da so se takrat starejši ljudje bili navajeni kopati (tušev ponavadi niso imeli) 1x tedensko, ampak dnevno umivanje je bilo pa obvezno. Da bi koga z menzesom zavohala, se mi v življenju ni zgodilo, pa sem 65 let stara. Kot otrok se nisem vsak dan tuširala, sem si pa vsak večer obvezno (hočeš nočeš) umila: obraz, zobe, roke, rit in noge. In moje prijateljice tudi. Ko sem pa prišla v najstniška leta pa tuš vsak dan!
Kar komentiraj, očitno še nisi videla celega sveta, vsaj ne Slovenije 🙂 Kopalnico smo dobili šele v času moje srednje šole, zdaj jih imam pa 50+. Resda sem bila med sošolci najbrž ena redkih takih primerov, a tudi ostali s kopalnicami so se enkrat tedensko kopali. Umivali smo se sicer v škafu, ne pa celega telesa vsak dan in zato mi je še danes lažje umivanje po delih kot pa tuširanje. Morda je to ta razlika, ki je tako moteča in dandanes malodane bogokletna.
Moj najstnik je imel podobno obdobje. Kot da nimamo vode, celo nekaj dni je nosil ista oblačila. Tako kot se je zacelo, se je po priblizno 2 letih končalo. Kar naenkrat je zjutraj in zvecer pod tusem dokler ne sprazni bojlerja. Velik preobrat. Gel za britje, deo sprej in zobna pasta se trošijo 3x dnevno če je treba. Preoblaci se tudi do 3x. Skoraj nemorem verjet, da je pred nekaj leti hodil naokoli kot dihur.
Forum je zaprt za komentiranje.