Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika HČERKINO PREHRANJEVANJE

HČERKINO PREHRANJEVANJE

oj,sem memica 7 let stare hčerkice,zelo rada je,bojim se,da jo bodo vrstniki začeli zafrkavat glede njene teže.Kako naj ji dopovem naj se več giblje in manj misli na hrano???

V skrajnem primeru lahko začneš tako, da kalorične hrane (slabih sladkarij, čipsa ipd.) ne kupuješ in če se ji zahoče hrane, ji ponudiš jabolko ali kakšno nekalorično rezino iz ovsenih kosmičev (muffini iz ovsenih kosmičev in suhim sadjem so ena varianta) ali jogurt.
Sicer pa jo čimbolj zaposli, da sploh ne bo mislila na hrano. Naj se ukvarja z raznimi hobiji; lahko se skupaj sprehajata, obdelujeta vrtiček (če ga imate), kolesarita.
Sploh ni treba, da ji govoriš, kaj naj počne in kaj ne. Če bo trmarila in ne bo hotela odnehati, ji lahko namigneš, da je pač bolje, da ne je tako veliko.
Lahko kdaj povabite njeno prijateljico, da prespi pri vas in bo videla, da prijateljica ne sega po hrani tako pogosto – morda bo pomagalo.
Lahko pa narediš tako, da ti pomaga pri pripravi hrane in ji tako malo omeniš, kaj je zdravo in kaj ne…in ji razložiš, zakaj je pomembno, da jemo in koliko jemo. Morda bo odnos do hrane spremenila.
To je sedaj tako malo na hitro… Morda ima katera tukaj lastne izkušnje in ti bo lahko bolje svetovala.

najlepša hvala ZA NASVET!

lizi.. karkoli bos ze storila, nikoli ji ne reci da preveč je, ali da je predebela. tega enostavno otroku ne smes rečt.
poskusi ji raje nekako na zabaven način spravit v glavo da je nekatera hrana ‘dobra’ druga pa ‘slaba’ npr. v jabolčku so ene majhne stvarce k se jim reče vitamincki in so ful dobri ker delajo to in to in to.. v čokoladi so pa ene zlobne stvari ki nam delajo zvezdice v zobeh pa nevarne so za srcka..
pa poskusi ne dajat slabega zgleda, sprazni zaloge sladkarij, poskrbi da bo vzljubila gibanje, ne da bo sport zasovrazila

IZI LEP POZDRAV – PISAL BOM NA VELIKO , KER SEM SE RAZJEZIL ,NAD PREBRANIMI LINKI,- PRI STAROSTI TVOJE HŠČERE , JE TO NORMALEN
POJAV- ODVISNO OD VAŠE VSAKDANJE PREHRANE (mi ni znana , ),
V “JABOLČKU” JE TUD NEKAJ -BOGTEVARUJ -ali nekaj takega,
DA JI VCEPLJAŠ ,NEKAJ – NEKOMU ,KI ŠE NE VE, KAJ JE KEMIJA IN SESTAVINA
DOLOČENE JEDI.ODKRITO POVEDANO- IZ LASTNIH IZKUŠENJ ,—-
IMAŠ ŠE MINIMALNO -3-4 LETA ,DA NE SPRAVIŠ OTROKA V “ANEROKSIJO” .
NAJ JE KAR JI PAŠE- DOZIRAJ ZMERNO , NI PA SLABO , DA JO MALO
SPRAVIŠ Z RITI (po štajersko ) KOT JE OMENILA KRESNIČKA .
ZA ANOREKSIJO , ČE TE ZANIMA – SLUČAJNO , PA VPRAŠAJ-TE , OGIJA
L.P. O G I

Pri 7 letnici boš še največ dosegla z vzorom. Pojdita skupaj ven, kuhaj pa zdravo, lahko in okusno hrano. Lp

Tudi moja mama se je ukvarjala s podobnimi problemi, ko sem bila še manjša. Imela sem strašanski apetiit (imam ga še danes), bila sem debela in lena. Mama se je trudila, da bi jedla čim manj in da bi se čimveč gibala. Rezultat je bil ta, da ko nikogar ni bilo na vidiku, sem hitro odprla hladilnik in dala v usta prvo stvar, ki sem jo dosegla. Nisem želela, da bi me kdo videl, na tak način pa sem pojedla več kot če bi mi nekdo sam ponudil in rekel naj jem. Najbolj pa me je motila pripomba babice, ki je ob vsaki priliki, ko sem kaj pojedla, rekla: “To pa redi.” Zaradi tega sem včasih jedla iz kljubovanja.

Ko sem prišla v puberteto so me začeli motiti odvečni kilogrami in z izjemno voljo sem se jih znebila. Še danes se čudim sama sebi, da sem lahko bila tako vztrajna. Ampak se je izplačalo.

Želim ti povedati, da hčere ne obremenjuj s tem, saj boš dosegla nasprotni učinek. Lahko pa dosti narediš s tem, da prilagodiš jedilnike. Na mizi naj bo čimveč zelenjave, sadja, pustega mesa, izogibaj se ocvrtim jedem, sladicam… Tvoja hči pa mora sama priti do spoznanja, da ne želi vseh tistih kilogramov in ko bo to dojela, verjemi, da jih bo tudi izgubila. Sedaj pa je veliko premlada.

Draga mamica!

Lahko bi ti toliko tega napisala iz izkusenj; bodisi v druzinskem okolju ali v soli. Bili so suhci, ki jim je bila hrana zadnja stvar in nekoliko zaliti otroci, ki
bi kar naprej jedli in nezadovoljni so bili starsi obeh. Poznam primer dveh bratcev.Pri prvem morajo starsi paziti, da ne bi jedel prevec, drugi pa spada k otrokom s prenizko telesno tezo. Tezko usklajujejo in veckrat mi je hudo, ker sta v bistvu oba otroka za kaj prikrajsana in to opazimo.

Povedala bi ti rada, da so razvojne stopnje otrok zelo razlicne in kot sta
M in Ogi napisala, bom se jaz poudarila, deklici nikoli ne ocitaj debelosti.
Otroci so tako nezna bitja in nikoli ne vemo, kdaj in kako jih lahko ranimo.
Ze odrasla dopisovalka je ob priliki potozila, da ji je hudo, ko ji mama rece, kaj pece pecivo, ker vse to redi.

Sama bos najvec naredila z zdravimi jedilniki in z vzpodbujanjem telesnih dejavnosti, pa ne s prisilo. Razvoj bo opravil ostalo.
Pa se nekaj: ljudje smo razlicni po znacajih,nagnjenjih in telesnih konstitucijah.

Prepricana sem, da bos znala ubrati pravo pot in da bos vedno dala
hcerki vedeti, da je za vas vse edinstvena. Lep pozdrav Babi

udaril bom nekje vmes – BABI hvala za kompliment , kar pomeni , da me vsaj
nekdo na “linku” , jemlje resno – glede na napisano……..
LIZI-ka , dobila si nekaj dobrih nasvetov , daj se izpiši o vaši vsakodnevni
prehrani , saj te ne poznamo – radi bi pa pomagali , kajti otrok je NAŠA
RASTLINA , NA KATERO PAZIMO , BOLJ KOT “SEBE” , če si me že brala ,
vedi da rad pišem v pristodobah , ker sem omenil rastlino , ne otroka ,
– preveč -premalo vode je ???? .
PREBERI ŠE ENKRAT MOJ PRVI LINK -in omenjeno bolezen , tega ne privoščim nikomur . Glede na mladost hčere , PAZITE SAMO NA BESEDE-
BAJSI , DEBELUŠKA , GLEJ KAKŠNA SI , NE SE “BASAT” ,kar je omenjeno v prvem linku . Imam pa nekaj proti nasvetom – več zelenjave , etc.
TO JE VSTOPNICA , ZA MOJE OMENJENO .
Še enkrat , izpiši jedilnik , pa ne tako kot Janezek , v šoli , – za kosilo sem
jedel dve šefli (ZAJEMALKI) ,zrezkov in pomfrija ….
L.P. O G I

Ogi, deloma se strinjam s tabo, ne pa v celoti. Otrok je pri sedmih letih lahko predebel, kar vodi v kasnejše zdravstvene probleme. Imam nečaka, ki ima pri osmih 60 kg, pa sploh ni velik. Hlače nosi št. 50 in mu jih je treba po dolžini polovico odrezat. Ne mi rečt, da boš takega otroka s spremenjenimi prehranskimi navadami pripeljal v anoreksijo. Pa koliko bo tak otrok trpel, ko ga bodo vrstniki zafrkavali.
Lizi, pazi na otrokovo prehrano in ga uči pravil zdrave prehrane, brez žaljivk in kakega izrazitega hujšanja. Drugo bodo pa naredila leta in rast v višino. “Škodljivo” hrano pa je res najbolje odstraniti iz hiše, kot so ti že drugi svetovali.

jzst – tudi jaz , se deloma strinjam s tvojim – napisanim , istočastno pa sem
ogorčen , nad omenjenimi podatki . Mar mu ne zmorete kupiti “bicikla”!-
kolesa , namesto torte za rojstni dan , ne razumet kot žaljenje , ampak
vem kako se fant počuti . JZST – nisi pa povedala teže – oblik , staršev ,
potem pa še načina prehrane – za primer : oče in mati , komaj prideta v avto , sin pa kot trlica , oče in sinova – baloni , mama trlica . Naj te
potolažim , nečak ima malo možnosti za anoreksijo , kajti to kruto
“sranje” , trpijo 95 % dekleta , morda ne bi bilo slabo , če bi marsikdo
prebral – kaj je ANOREKSIJA . KOT ŽE OMENJENO -doziraj zmerno ,
rekreacija ,rekreacija … . Stem pa ne mislim , da je potrebno čez “noč”,
zamenjati meso za zelenjavo . L . P . O G I

OGI, če se že toliko razburjaš, prosim bolje preberi. Moj nečak je naveden kot primer, da je otrok pri osmih lahko predebel, čeprav ti trdiš nasprotno. Z anoreksijo pa groziš ti in ne jaz.. Zakaj je debel pa ne mislim debatirat s tabo, ker to ni moja stvar, še manj pa tvoja in tudi ne spada sem.

Pri 7 letih otrok je to, kar je doma, torej je hrano, ki jo ti kuhaš, pripravljaš(razen šolske malice) in nosiš iz trgovin. Zgledi vlečejo. Če so doma čipsi, čokolade in majoneza, je krivično pričakovati od 7 letnega otroka, da te bo prosila za korenček in jogurt. Če bi vsa družina jedla zdravo, potem bi tudi punca. Načeloma dobimo vzorec prehranjevanja doma, zato menim, da ste ji ostali družinski člani zgled. Tudi menim, da 7letnemu otroku ni kaj za dopovedovati, ampak mu je treba z zgledom pokazati(torej uživanje zdrave hrane in gibanje.) Ne moreš pričakovati, da bo sedemletnica samoinciativno jedla sam cvetačo, nakar bo rekla, sedaj pa se grem ven rekreirat. Če jo bo doma za kosilo čakala cvetačna juha, po kosilu pa bosta šli kolesarit, bo to za njo nekaj najbolj naravnega. Upam, da ji nisi kaj rekla, ker se mi zdi najbolj kruto, da bi takemu otroku rekla kaj v stilu”ne jej toliko in se več rekreiraj” Zavedati se moraš, da ima punca prehranjevalni vzorec od doma in da je to, kar je doma(upam, da ji ne dajete npr. denarja, da si v trgovini oskrbuje čokolade…) . Nekatere mamice npr. vsak teden in še pogosteje pečejo doma peciva iz bele moke…in potem se čudijo-a ni kruto od otroka pričakovati, da potem tega ne bo jedel?!…
Morda se ti zdi moj post prekrut, a menim, da bi morali pri sebi razčistiti predvsem tisti, ki so za deklico odgovorni-starši-kake so vaše prehranjevalne navade, kakšno hrano imate doma, koliko se skupaj gibljete na svežem zraku.
Morda je prvi korak k uspehu to, da npr. danes iz vaših domačih polic odstranite vso nezdravo hrano oz. hrano polno praznih kalorij.

P.S.: cvetača je bla sam primer, ker po mojih lastnih izkušnjah tudi sama najbolj ohranjam težo, če jem raznovrstno meso(seveda ne mastno) in zraven zelenjavo. Bela moka in beli sladkor pa sta sovražnika št.1.

na začetku si dobro ustrelila-STRELKA , tudi v mojem imenu , vendar zaključek , ni ravno ta pravi . S popravkom , ti dam malo popusta – (drugi
link) , toda tu je zaključek – neprimeren . Moj moto , je :jej kar ti “PAŠE” ,
DOZIRAJ ZMERNO . Upam da me razumete (š) , pač živimo v času , ko
si lahko vsak “strokovnjak “, pribori svoje mnenje , na račun določene
substance , ki jo zaužijemo – zato bi na tvojem mestu , kot sovražnika ,
omenil stvari , o katerih se molči :gnojila , škropiva , umazan dež ,
izpušni plini ……. zagotovo si že videla ,OB CESTI , lepo solato , zelje ….
ZA JZST – ne grozim nikomur ampak SVARIM , ne bi bilo slabo , če se ne
motim sva že bila v sličnem konfliktu , NE PIŠI ,ČE NE VEŠ O ČEM PIŠEŠ .
Žal mi je , da smo zopet zašli s teme , LIZI preberi linke in se javi ,
rad (i) bi pomagal (i) , ne pa modrovali . L . P . O G I

glede sovražnikov:gnojila… se strinjam s teboj; Večina niti nima prilike priti do zelenjave, ki bi bila pridelana brez uporabe le teh(zanimivo je, sem prebrala na sosednjem forumu mnenje zdravnika, da je še vendarle bolje jesti tako zelenjavo, kot pa je ne jesti). Hvala Bogu jaz zaenkrat to priliko še imam. Glede belaga sladkorja in bele moke sem (upam , da je bilo to razvidno) pisala o lastni izkušnji, ki zame vsekakor deluje in je dobra rešitev pri ohranjanju teže oz. pri kontroli le te. S teboj se strinjam tudi glede zmernosti-tu gre že za staro modrost. “Jej kar ti paše”(nekaterim žal “paše”, da bi 24 ur na dan tolkli po mastnih svinjskih rebrcih, pa tega ne počno…paše pa paše) -zmerno-sliši se sicer blazno preprosto, sploh ob vedenju, da smo sami gospodarji svojega telesa. A vendarle ni tako preprosto, o čemer priča vedno večje število obolelih zaradi povečane telesne teže, krvnega sladkorja, holesterola… Tudi ti ljudje vedo, da bi bila verejtno zmernost najbolj zdrava, pa vendarle se tega ne držijo(se ne zmorejo?). V takih primerih bilo se bilo po moje bolje kaki stvari (sladkor…) popolnoma odpovedati, ker se držati zmernosti taki ljudje očitno ne (z)morejo.

Kar sem dejansko želela namigniti zaskrbljeni mami deklice je, naj stvari spremeni pri sebi, ker s punčko je vse o.k.-punčka živi tako, kot vidi doma . Dejansko je problem preteče anoreksije, bulimije v razmahu, za kar je v velikem procentu krivo nesorazmerje vzorcev in posledično pričakovanj staršev doma (poleg nenehnega pritiska medije z nestvarnimi telesnimi ideali).

Spoštovana LIZI!

Naj še jaz dodam piskrček!

Že od malih nog sem bolj debelušna in tudi sedaj imam nekaj kg preveč. Svetujem ti, da hčerki ne govoriš, da je debela, da ta hrana redi,… Kajti to je bilo pri nas doma. In kot je že Babi rekla, meni naša mami vedno, ko kaj pečem reče, da kaj to pečem, saj ne smeš jest – saj sem itak predebela. No mogoče včasih ne prijavi nič. Vendar pa imam to vedno v zavesti. In boli.

Vsakič, ko kaj hočem peči imam slabo vest. In vsakič ko dam kaj “prepovedanega” v usta me skrbi kaj si bo kdo mislil. Pa čeprav nihče sploh ne premišljuje o tem! Ko vedno s strahom pojem malce tatarske, pico,… Strah me je pred fantom, da mi bo kaj očital, pred pogledi sodelavcev,… Pa se nobeden ne obremenjuje s tem. Vse je v moji podzavesti ostalo še iz mladosti.

No, saj sem še vedno bl mada (26 let), zato vem, kako je. Kot so ti že druge svetovale, naj bo hrana čimbolj zdrava in da sama dajej zgled. Mogoče bi bilo dobro pogledati, koliko obrokov ima tvoja hči. Kajti pri nas doma nismo nikoli imeli čokolad, čipsov v izobilju. Mene je neslo to, da sem se zvečer napokala (kakšni sendviči), zjutraj pa bolj malo. Danes imam 5 obrokov na dan in to mi ustreza.

Poleg tega bi pa tudi o rekreaciji razmislila, mogoče kakšen sprehod, plavanje, rolanje, kolesarjenje, hribi. Vendar pa moraš otroku stvar narediti zanimivo in zanj privlačno (primer hribi: naj on hod prvi, kajti s tem ima neko vodilno vlogo in se mu zdi zlo dobr,…)

Se opravičujem, če se bila predolga, ampak je to tema, ki jo še predobro razumem in ne želim, da bi ti delala napake, kot jih moja mami (ko še danes ne more biti tiho 🙁 )

Veliko sreče in uspehov vama želim

Petra

moje mnenje je zelo blizu streklinemu in backovemu. otrok dobi vzorec doma. domaci nacin prehranjevanja mu postane celo vsec – bodisi,ker pac drugega ne “pozna”,bodisi ker vidi,da je tudi mami vsec in seveda obratno.
predvsem kuhaj raznoliko hrano, crtaj razne cipse,smokije,cokolade,tudi mlecne grese itd. otrok naj je veckrat na dan. po moznosti jejte skupaj-kuhano raznoliko hrano /videlabo,da je tudi vam vsec…/.
nikakor pa ji ne govori,da je debela in da ne sme jesti !!
pa seveda gibanje. hodite skupaj; ce imas moznost jo pelji vsaj 2x tedensko na plavanje. plavanje je cudovito -razgiba vse misice.
lp petra

Tako.

lizi – LIZI – LIZI , POGLEJ KAKŠNO DEBATO IMAMO O TVOJI HČERI .
Vsi bi radi pomagali , ti pa nam ne daš osnovnih podatkov , omenjenih
v zg. navedenih linkih , kot sem omenil – te ne poznamo , osebno …
lahko pa pomagaš hčeri in nam , da ti damo kakšen dober nasvet ,
poglej , iz tvoje osnove , smo se verjetno javili – tisti , ki vemo kakšen
je tvoj – upam še NEPROBLEM . JAVI SE , MI SE BOMO TUDI . L . P .O G I

hvala vsem za izčrpne odgovore!
vse je res-ne pazim sama kaj kopujem,tudi jaz zelo rada sežem po sledkarijah,če bi pazila kaj dam v nakupovalni voziček se mi nebi bilo treba z tem obremenjevat.
od DANES naprej bom pazila kaj dam v voz!
Nebi prenesla če bi se gdo norčeval iz hčerke,vem kako je to,tudi v našem razredu smo imeli BAJSO….
HVALA OGIJU in vsem ostalim!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close