Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika gužvara za OLI

gužvara za OLI

No obljuba dela dolg. Želim ti dober tek in sporoči, če rabiš še kakšen nasvet, tudi jaz bom tvojih vesela. Silvia

GIBANICA – GUŽVARA
Sestavine:
¾-1 kg testa za gibanico (kore za gibanico naj bodo srednje debeline in so najboljše na glavni tržnici, v BTC tržnici in na tržnici Šiška – vse isti proizvajalec)
5-7 jajc
malo soli
½-3/4 kg slanega sira ali skute (jaz dostikrat uporabim mariborsko skuto, vendar je potrebno potem malo več soli)
1 kisla smetana ali ista količina dobrega kajmaka
olje
Radenska

Priprava:
V veliki skledi zmešati vse zgoraj navedene sestavine razen testa. Mineralne vode se doda toliko, da masa ni ne pregosta in ne preredka ca 2-3 dcl. Vzeti okrogli lonec (višina ca 15 cm, premera ca 26 cm,ki mora biti naoljen), položiti na dno 2 kori, tako da gleda testo ven nato pa vsako koro zmečkati (rahlo), pomočiti v maso in jo dati v lonec. Tako nadaljevati, dokler ni lonec na tričetrt poln. Na koncu tiste dele testa (kor), ki so gledale čez lonec, zviti čez vse in dati povrh še eno koro, ki jo je potrebno rahlo »zatlačiti« ob straneh. Kora se premaže z malo olja in radenske ter na nekaj mestih prebode z vilico.

Peka:
15 min na 200 stopinj in nato na 180 stopinj še 50 min. Vzeti gibanico iz pečice, malo poškropiti z mrzlo vodo in pokriti s čisto krpo, da se zgornja kora malo zmehča nato obrniti na velik krožnik ali pladenj.

Priporočilo:
Osebno zelo rada uporabljam mineralno vodo, ker da vsemu rahlost. Količine niso fiksne in jih lahko prilagodite. Vedeti morate to, da čim več je jajc in kajmaka tem boljša je (pa tudi redilna in nezdrava – holesterol pa to, ampak na vsake toliko pa tudi to ni tak greh).
Gibanica se lahko naredi tudi drugače, npr, v okroglem plehu, kjer se naredi masa bolj gosta in se vsaka kora namaže z maso ter se zvije kot štrudelj in da v pleh. Vsaka naslednja se da v pleh v krogu tako, da je na koncu oblika polža. Ta gibanica se imenuje vasilica.

Hej, Silvia!
Hvala, potrdila si mi, da delam pravilno. Tudi sama dodajam radensko. Ko sem nekoc( ko so se v soseski obstojale majhne domace trgovine) ob nakupu povedala prodajalki, kaj bom delala in kako, sta zraven kupovala malico dva mlajsa fanta- gradbinca in poslusala. Nakar je eden od njiju rekel:
Tacno ovako je radila i moja baka.

Joj,me je kar stisnilo in zmenili smo se, da bosta zvecer prisla po svoji porciji. Takrat se nisem vedela, da je to guzvara. Rekla sem kar gibanica.
Upam, da sta ob njej podozivlajla otrostvo. Lep pozdrav Babi

SILVIA, prav lepa hvala za recept. Šele sedaj sem uspela spet pokukati sem gor. Upam, da mi bo uspelo gužvaro pripraviti.
Ko jo bom pripravila, poročam. Lep vikend tebi in vsem ostalim, oli

Gužvaro sem v soboto pripravila. Kupila sem kajmak namesto smetane ter dodala malo topljene smetane. Gužvara je bila božanska. Naredila sem jo za prvič iz manjših količin, ampak ko sem jo poskusila mi je bilo že žal.
SILVIA res hvala za dober recept in pomoč.
Želim ti lep dan, vsem ostalim seveda tudi, oli

OLI

zelo sem vesela, da ti je gužvara uspela. Tudi jaz jo bo spet delala ta vikend. Drugače pa se še oglasi, če boš rabila kak majhen nasvet. Lep dan ti želim. Silvia

mene pa zanima kakšno je to testo za gibanico??? kaj je to kore

lp

Hej! Kore pravimo ploskvam vlecenega testa, ki so ze malce osusene. So razlicno debele- od zelo tankih do malce debelejsih. Uporaba: gibanice, burek, jabolcni- skutin zvitek( strudelj)….

Prodajajo jih privatniki ali jih dobis v trgovinah pod imenoom vleceno testo ( Pecjak, Zito, Mercator…). V paketkihje 6 ploskev ali vec- 300 g, 500 g.
Seveda lahko naredimo tudi sami doma:))) Lp Babi

Kore so izraz za vlečeno testo, ki se ga malo popeče, da je suho. Pri nas lahko najdeš podobno teszo v trgovinah od Žita ali Pečjaka, vendar ni v redu, ker je premalo sušeno. To testo dobiš na ljubljanskih tržnicah (vseh). Za gibanico rabiš debelejše testo, tanko je za razne štrudle, baklave ipd. Kora je izraz za list, ker je to teso po listih. LP Silvia

Hej!
Pa sem iskala izraz za …in napisala “ploskev”, tale tvoj list, Silvia je boljse:))

ta kora bi bila verjetno po nase- list,sloj,plast…tesko skorja..!? lp petra

Kora se lahko uporablja na več načinov. Npr.: kora od pomoranče – pomeni – skorja od pomoranče, kora pa lahko pomeni tudi list nečesa.( v tem primeru list testa). LP Silvia

Silvia, sicer si recept poslala Oli, ampak sem ga tudi jaz uporabila! ;-)))
Tale gužvara je res odlična, krasno je narasla in je zelo rahla. Hvala za recept!!!

Me zelo veseli, da ti je ratala. LP Silvia

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close