Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek gume – oznaka 82 T ali 84 T

gume – oznaka 82 T ali 84 T

Pozdravček, zamenjati moram zimske gume.

Profil gum je po homologaciji: 185/60 R15 84T

Vse razumem, višina, širina,15 colska itd.. zanima me samo, kaj pomeni 84 T, ker pri nekaterih gumah je označeno 82 T.

Pa še mnenje: sem mestni voznik, zanimajo me vaše izkukšnje z gumami dayton in uniroyal, teh znamk namreč ne poznam. Gledala sem na AMZS njihove ocene glede testiranj, a me vseeno zanima, če jih je kdo od vas uporabljal in kako ste bili zadovoljni.
Hvala LP.

številka je nosilnost kar pomeni da je lahko 84 ali več ,črka je pa hitrost.T je 190 na uro

če imaš manjši avto za po mestu in če si ženska, je T v redu.Jaz vačasih vozim 180 ali 190, zato kupujem gume z oznako H (do 210 km/h), T je pa za mestne hitrosi ok.

Za vse gume velja, da so lahko vecje nosilnosti, kot je v homologaciji, za zimske pa se dodatno, da so lahko dva hitrostna razredna nizje kot v homologaciji (in temu primerno cenejse).

Ne moreš sam odločat o hitrostnem razredu gum.Točno piše v homologacijskem kartončku katera ozmaka mora bit.Isto kot je predpisana nosilnost in colaža in širina.Edino za zimske je dovoljeno,da daš gor za 160 ali 190.Letne pa me

Hvala za odgovore, glede oznek T mi je sedaj jasno.

Samo še povprašanje o kvaliteti gum, dayton ali uniroyal , imate z njimi kaj izkušenj.

LP

Še enkrat

Če imaš v homologaciji hitrostni razred T (190), smeš za zimske namestiti gume hitrostnega razreda S (180) ali pa R (170), ne pa Q (160).

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV11344
Pravilnik o delih in opremi vozil

16. člen
(dodatne zahteve za pnevmatike)
(1) Pnevmatike na vozilu morajo po velikosti, nosilnosti in kategoriji hitrosti ustrezati pnevmatikam, ki so v potrdilu o skladnosti vozila ali v soglasju k registraciji vpisane v rubriki »dovoljene pnevmatike« ali v drugem ustreznem dokumentu o vozilu. Uporaba drugačnih pnevmatik je mogoča le po dodatni odobritvi vozila, razen v primeru namestitve pnevmatik z večjo nosilnostjo ali kategorijo hitrosti.

http://www.motorevija.si/si/345/1621/AMZS_test_zimskih_pnevmatik_2013.aspx

Zimske pnevmatike so lahko tudi nižjega hitrostnega razreda (največ za dva hitrost­na razreda), kot je najnižji predpisani s strani proizvajalca vozila za dovoljene pnevmatike vozila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close