grški jogurt
Vidim, da je spodaj tema, ki obravnava grško hrano. Meni je zelo všeč njihova sladica – grški jogurt z medom. Gre za malo bol gost jogurt, ampak ne vem, kako bi ga bilo najlažje narediti ali vsaj dobro posnemati. Videla sem že, da prodajajo tak jogurt, ki ima zraven v posodici med, tudi v trgovinah, vendar bi še vseeno rada naredila to sama. Tudi količinsko je tistega jogurta zelo malo, še posebej glede na kar visoko ceno.
Aja, pa še tole! Danes sem bila v Ljubljani v kavarni Evropa. No pravzaprav sem bila tam na kosilu (manjša sprememba :)) in za posladek sem jedla skutino torto. Joj, to morate probati! Tako dobre skutine torte še nisem jedla. Je precej visoka, spodaj ima piškotno plast (vsaj jaz mislim, da so piškoti z maslom), zgoraj pa belo kremo. Ne vem točno, kaj je bilo v njej, ampak bila je odlična. Če je že kdo poizkusil, pa ugotovil, kako bi bilo najlažje narediti tako tortico, se priporočam 🙂
Moji otroci so ljubitelji te grške poslastice. Če ne uspem dobiti grškega jogurta (smo ga že kupili v Sparu, ampak zdaj ga že nekaj časa nisem videla), si pomagam z doma narejenim in sicer v navadni jogurt vmešam kislo smetano in nato postavim za nekaj časa nazaj v hladilnik (najboljše čez noč), da se malo strdi, oz. zgosti.
Drugače pa je Mercatorjev tekoči jogurt (pollitrski) nekoliko podoben grškemu, vsaj malo gostejši je.
Pozdravček!
Tatjana
Joj, jaz sem ravno prejšnji vikend najbrž petkrat prelistala Grško kuhinjo (odlična knjiga, res super, pa še slike so tako privlačne, da si kar zaželiš kuhati) in tuhtala in tuhtala, kje bi našla pravi grški jogurt – kateri koli “slovenski” nadomestek je bržkone iz kravjega mleka, pa sem si domislila, da bom poleti kak vikend šla na Tolminsko in tam povprašala… Če delajo “ricotto”, bi pa mogoče tudi kak jogurt kje našli, ali pa vsaj kak liter ovčjega mleka prodali….
Tole za grški jogurt v šparu pa prvič slišim… bo treba preveriti.
Taka majhna posodica za jogurt, zraven pa ima še tak manjši trikotniček z medom, ki ja potem zliješ v jogurt. V Interšparu v Cityparku ga imajo med mlečnimi izdelki, čisto na koncu police. Vsaj tam je bil, ko sem ga jaz kupila.
Zala, danes si v Ljubljani? Škoda, da se ne moreva dobit, si te sploh ne predstavljam, pa bi bilo prijetno spoznati še enega tako velikega skutoljubca kot sem sama 🙂
Kolikor se spomnim iz londonskih stacun, ima grski jogurt pregresno kolicino mascobe (kakih 15%) in je zato tudi tako dober. :))
Jaz bi zmesala pol litra mleka in pol litra sladke smetane in segrela na 50 stopinj, dodala pol loncka navadnega jogurta in pustila 4-6 ur na toplem. (tako sama delam jogurt, kadar se mi ravno zljubi, seveda iz navadnega mleka).
pozdravcek,
proxima
Ola !
Včeraj sem naredila približno tako dober grški jogurt kot je kupljen.
In sicer sem jogurt vlila na vlažno krpo, dobro zavezala in pustila 4 ure, da je odtekla odvečna tekočina. Nato sem dodala med in uživala.
Tak jogurtov sirček pride zelo kremast. Jaz sem ga sicer narerdila iz manj mastnega jogurta, verjetno pa je še bolj kremast iz polnomastnega jogurta.
lp, Majuška
soncek,
tudi jaz v glavnem najdem samo tisto kar ne iscem. V tus grem zelo redko, ker mi je najboljsi sosed blizje. Jogurt, ki sem ga videla, je kilogramski in je pakiran v neke vrste plasticni kanglici, (podobno kot so marmelade). Mislim da je uvoz iz grcije, brez medu, delez mascobe je 10%.
Bil je v omari (otocku) kjer je tudi maslo, jajca, skuta, kvas…
V Leclercu, pa tudi Sparu imajo manjse porcije – dober deci, je pa res da pride kar drago v primerjavi z navadnim jogurtom – lonček z medom pride 299 sit v leclercu, sam grški jogurt – približno 2 dl pa 399 sit…imajo pa tudi kg pakirane – brez medu, pa še veliko drugačnih (vsaj v Leclercu). Najdeš pa jih malo naprej od skute in kisle smetane – ponavadi na spodnji polici.
P, Maja
Žal Leclerc ne pride v poštev, samo zaradi jogurta bi bila vožnja malo neracionalna ;-)). Je pa tako, da v našem malem mestu niti v šparu nimajo tega jogurta (še česa drugega ne, če jih kaj povprašaš pa itak gledajo kot da si direkt z Lune padel).
Bom ob priliki v taveklem Tušu pogledala (tega pa mamo, ja ;-)) ).
Sončen pozdravček.
Pozdravljene!
Grški jogurt sem kupila v Intersparu, v 1kg embalaži (plastična posodica kot za marmelado), mislim, da je od nemškega proizvajalca. Imajo tudi različne sadne okuse. Grški je zelo kompakten, odprt nam je zdržal v hladilniku več dni, otroka sta bila nad njim navdušena. Cena pa je bila cca 440 sit. Imajo ga v hladilniku zraven jogurtov blagovne znamke Spar.
Dober tek in lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.