grozdni sok v cisterni?
Kot že več let je mož tudi letos naredil grozdni sok. Navadno ga je segrel do vrelišča in dal vročega v vroče steklenice. Obdržal se je dokler ga nismo spili ( cca 1 leto).
Letos pa ga je naredil 50 l in ga dal prevretega, ohlajenega v novo cisterno za vino. Mislil je, da se bo ohranil enako kot vino, pa se ni. Že sedaj začenja spreminjati okus in izgleda, da se bo pokvaril.
A je tukaj kdo, ki shranjuje sok v cisterni?
Pomoč in nasvet prosim vsaj za drugo leto.
Glede hranjena v cisterni za vino ti ne znam svetovati, ker trga nisem nikoli poskušala. Imam pa izkušnje s shranjevanjem v steklenicah. Konkretno lani smo doma pridelali le 50 l mošta, kar je bilo več kot 100 % manj od preteklih let, zato je mož predlagal, da vina sploh ne bi delal in naj mošt uporabim za sok. Pogrela sem ga do cca 80 st. C, dodala nekaj sladkorja (cca 1 kg na 5 l) in ga vročega prelila v tople steklenice. Brez sprememb je uporaben še danes, ker ga nismo vsega spili.
Je pa mož letos predlagal, da kupiva sod za shranjevanje soka. Inoks sod z manumetrom, v katerega sva vlila 50 l mošta. In to je vse. Sva ga že poskušala…in zgleda krasno. Okus tudi!
Sok ne prevreti, tako se uničijo koristne sestavine, ampak le segreti do 80 % in potem še vročega vliti v cisterno, pokriti z priloženim “plavajočim” pokrovom, okrog katerega natančno in pazljivo naliješ parafinsko olje (dobiš v lekarni, za takšno količino ga potrebuješ cca 1 – 2 dcl) zato, da se dobro zapre. Tako pripravljen sok se ne bi smel pokvariti. Paziti je treba pri pripravi na dobro čistočo vse posode v kateri se pripravlja sok.
Nekateri grozdnemu soku, ki ga hranijo v cisterni dodajajo poseben konzervans, v tem primeru ni potrebno segrevanje. Konzervans se prav tako dobi v lekarni ali “vinskem laboratoriju”, zraven dobiš navodila, koliko se ga da in kako.
V cisterno sem dala prešan jabolčni sok (30 l). Sveže iztisnjenega sem prekuhala (do rahlega vretja), še vročega sem zlivala v sodček in takoj pokrila s pokrovom in zalila s parafinskim oljem. Po mojih izkušnjah je treba cisterno (sodček) zapreti takoj po končanem vkuhavanju – še vroče. Sok se pokvari v nekaj dneh, če postopek ni bil pravi. Moram reči, da je meni dobro uspel. Je odličen, brez dodanega sladkorja.
Forum je zaprt za komentiranje.