GREZNICA FUČ, KUPITI BIOLŠKO?
Je kdo že nabavil tisto biološko greznico, ki naj bi se sama pucala, oziroma tisto ki je treba do leta 2017 obvezno imet.
Gledal sem po spletu, ponudb na stotine….
Kakšen predlog z vaše strani, seveda tisti ki ste si jo nabavili. Doma so dve riti, zato pretirano velika ne pride v poštev.
Hvala.
kolega jo ma in deluje BP… če češ mi piši na ZS pa kako tam rečemo
ja, če se ne boš priklopil (če ni možnosti,…) na skupno kanalizacisjko omrežje, potem rabš biološko čistilno napravo
pa mirkej, če jo boš mel… ne ji prekomerno dovajat raznoraznih dodatkov (recimo čistil za odmaševanje odtokov)… ne bo preveč vesela
…sta dve riti..
Ko smo mi kupovali MČN 6 ali 7 let nazaj sta bili na voljo 2 različici
– mehanska predelava blata – to pomeni, da se ti morajo odplake v ČN neprestano mešati in se s tem predelajo. Te pri nas dela Roto in so slovenski proizvod.
– biološke ČN, kjer se ti v odplakah same(?) zaredijo bakterije in ti predelujejo odplake. Tudi te imajo neko mešalo oz. oni rečejo “puhalo”, tako da čisto brez elektrike ne gre. Ko se vrne mož, ti povem, koliko porabi elektrike.
Mi smo se odločili za biološko, ker je poraba elektrike manjša kot pri mehanski.
Sodelavka se je odločila za mahansko, ker je proizvajalec slovenski in naj ne bi imeli težav pri morebitnih okvarah.
Sicer bi ti lahko napisala katerega proizvajalca, pa ne bom, ker je itak samo posrednik se boš za eno firmo pač sam odločil. V 6 letih nismo imeli težav, edino je treba pazit, da naenkrat ne spustiš vanjo preveč vode (to je verjetno isto tudi pri mehanskih). Jaz sem jo enkrat “poplavila” (to pomeni, da so se odplake razlile povsod po ČN, tudi v izhodno vodo), ko sem en dan prala 5 strojev cunj en za drugim.
Za počitnice smo odsotni 10 dni in ko pridemo nazaj, dela normalno (ventilator oz. “puhalo” pustimo laufat) ni težav, ker bi bakterije pocrkale zaradi pomanjkanja “hrane”.
Pri izbiri čistih dajemo prednost bolj naravnim (frosch) in zaenkrat nismo imeli težav, da bi bakterije pobili.
Ko smo jo kupovali mi, še ni bilo veliko ponudnikov in sem po netu izbrala. Je pa v tistih časih npr. komunala Novo mesto svojim uporabnikom omogočalo nakup cenejše naprave kot je bilo po netu. Mogoče vprašaš pri vaših komunalcih.
Ko ČN imaš, ti jo morajo vaši komunalci požegnat in potem plačuješ manjše okoljske dajatve za odpadne vode.
Glede firme ČN pa malo naštudiraj form pod svojo streho ali pa mon-ov forum gradimo.
VILID… opcij je več:
– imaš lahko rastlinsko ČN… ampak je glomazna
– biološko (zgleda kot en velik več in gre pod zemljo)
lahko se nanjo priklopi ena hiša, ali pa več hiš, pa si stroške razdelite
težave znajo biti, če ste na kakih kraških tleh in se napajate iz podtalnice… tuki bi znali biti problemi
vsekakor pa če češ kaj bolj natančno mi piši ti pošljem prek ZS kar te bo zanimalo
Avtor danes slaba.
Hvala za pisanje. Nisem vedel da obstajajo tudi mehanske. Jaz sem pač napisal biološko, kar mi je pač prvo padlo na pamet. Tehnika me je povozila.
Avtor Whitecow, rastlinska sigurno ne. Bom kontaktiral s tabo preko ZS.
Forum je zaprt za komentiranje.