Gretje ponoči v bloku
Dokler zunaj ni bilo pod nulo, so v naši stolpnici zvečer zmanjšali gretje, zdaj ko je pa konkreten mraz, so pa radiatorji vroči ves čas. Imamo pa 26 stopinj, tudi več. Dokler smo imeli še stara okna, se je poznalo, ker niso tesnila in je bilo bolj hladno, odkar imamo nova okna, ki zelo tesnijo, je nekaj stopinj topleje in noben veter se ne pozna. Z ogrevanjem sem zelo zadovoljna, pa še poceni je. Da bi živela pri 20 stopinjah si pa ne predstavljam.
Mi imamo v bloku etažno ogrevanje na plin (vsak sam kuri kadar želi in kot želi in plača svoj račun za plin). Midva imava čez dan kadar sva doma med 21 in 22 stopinj, ponoči pa ne ogrevava in pade nekje na 20 (proti jutru). Timer imam nastavljen tako, da se gretje zjutraj vklopi preden vstanem (moj vstaja kasneje). Se mi zdi nečloveško, da bi zjutraj bila v mrzlem stanovanju. Ugasne se okrog sedmih, ker moj gre ob pol osmih od doma. Potem je ob delavnikih gretje izkopljeno do večera, če ga ne vklopiva, ko prideva domov. Zdaj v tem mrazu ga popoldan seveda vklopiva.
Stanovanje se ohladi tko, da zapreš radiator, če ti je prevroče. Samo v blokih, predvsem tam, kjer ni kalorimetrov, imajo eni pri na ful radiatorjih rajši okna odprta.
Pri nas (nimamo kalorimetra) imamo v kuhinji radiator večinoma zaprt, no, te dni ga tu pa tam mal odpremo, v spalnici ga zapiramo za čez noč. Pa tudi blokovska kurjava se čez noč malce zmanjša. Zjutraj, ko vstanem, res ni toplo, da bi človek gol skakal po stanovanju, kopalnica se pa med tuširanjem čisto fajn segreje, da se na toplem oblečem in uredim.
V našem blokovskem naselju se črpalka ugasne ob 21.00 in vklopi naslednji dan ob 6.00.
Ponoči so radiatorji čisto mrzli.
Se pa čudim, ko pišete eni zgoraj, koliko stopinj imate v stanovanju.
Jaz jih imam vsaj 23, pa me zelo zebe.
Evo, ravno primer od včeraj: v stanovanju 23 °C, jaz pa oblečena v spodnji del trenirke, debele dokolenke, sp. majico, bombažen puli in dolgo jopico – pa sem imela čisto mrzle roke. :((
Bi imela še bolj toplo, pa je položnica za ogrevanje že itak zelo visoka. :((
Vsi govorite, da je nezdravo živeti pri 26-ih stopinjah. Kaj pa poleti ?
Jaz imam vodo na radiatorjih, sušim po sobah in imam rada toplo, ko zaputstim toplo posteljo….a ni to normalno.
Prej sem stanovala v bloku, kjer so bili sami upokojenci in so začeli zjutraj greti šele ob 7h, do 8h se je ravno pogrelo na eno normalno temperaturo. Zvečer so pa ugasnili ob 9h, ker so šli takrat že vsi spat. Ob 11h pred TV sem se pošteno tresla.
Šele zdaj vidim kako je življenje lepše, če si sam določiš temperaturo….pa ravno tako lahko prišparaš.
Ko bo šla komoditeta konkretno čez vsak posameznikov žep, bo tudi 20 st povsem dovolj, da se oblečeš. Živim sicer v bloku, odrasla pa sem v hiši in za mene je naravnost bebavi kretenizem, da kup “blokarjev” do 14h leta okoli vpižamah in zraven cvili, kako je mraz. Za to, da se zjutraj oblečem, rabim 5 min in tudi, če se mi shladi na 16 st, vključim kalorifer v kopalnici in smo vsi komplet (4 kom, najmlajši 2 leti) oblečeni v 10 min. Ko si oblečen, pa tudi pri 16 st ne boš zmrznil, razen če si tak lenuh, da nikoli ne zmigaš niti toliko, da bi ti vsaj kri začela krožiti.
Kdor bo pri 20 st zmrznil, naj kar – bo slaven.
Imeli smo daljinsko ogrevanje, pa smo ga odpovedali ravno zaradi tega, ker pri nas plačevanje po dejanski porabi ni možno. Še vedno plačujemo tako, da se količina, ki pride v blok, porazdeli na enote v bloku in položnice so enormne. 150 € mesečno za 20, 21 st je normalno. Pa je blok izoliran, ima novo fasado in nova okna. Ampak je tako, kot pišete: vsak čaka, da mu je prevroče in potem pač odpre okno in ne zapre radiatorja, kaj ne, saj zakaj pa bi?! Itak sosed plača še moje stroške, kaj bi se sekiral. Naredili smo lastno etažno, gretje se izklopi, ko je preseženih 21,5 st, kajti radiatorji grejejo še lep čas po izklopu kurjave in večinoma imamo med 23 in 24 st, kadar smo doma. Ko nas ni, vzdržujemo 17 st. Stroški ogrevanja so na tak način za 50% (!!!!!!!!!!) nižji od tistih, ki smo jih plačevali za daljinsko ogrevanje. Na sezono pokurimo okoli 500 l olja in 3 kubike drv – ko smo doma, kurimo na drva, ko nas ni, se vklaplja ogrevanje na olje. Kuirlna sezona nas zlepa ne stane več kot 500 €, kar pri daljinskem niti za 3 mes ni bilo, pa še zeblo nas je zraven!
Se strinjam.
Sem v bloku, pa je v stanovanju med 19.8 in 21.5 stopinj, v spalnici pa zaprt radiator in 16. Tako se da vsaj dobro in zdravo spat z dovolj svežega zraka.
Glede nezdravega življenja pozimi na 26 stopinj… gre za to, da je zelo nezdrava taka razlika v temperaturi med noter in zunaj. Telo vsakič doživi toplotni šok, ko gre iz stanovanja.
Precej čudno bi bilo, če ljudje iz takega stanovanja ne bi bili precej bolni in prehlajeni kar naprej.
Poleti je res lahko precej vroče – vendar pametni tudi takrat nimajo ogromnih temp razlik. Npr da bi bilo zunaj 30 in več, v stanovanju bi pa s klimo shladili na 20 ali manj.
Z možem sva oba živela na vasi, v hiši. Nikoli ni bilo extra vroče, ne vem koliko stopinj, ampak spomnim se, da je bilo toplo, nikoli nas ni zeblo. Smo pa imeli radiatorje na ful.
Potem sva se preselila v Fužine. Seveda sva takoj dala radiatorje na ful. Bilo je vroče (verjetno 30 stopinj) in edino tisto zimo smo vsi zboleli. Ful zboleli.
In potem smo pogruntali v čem je finta in smo po celem stanovanju zaprli vse radiatorje, noter je bilo potem krasnih 23 stopinj. In nismo več zbolevali.
mene pa to nočno ugašanje zelo moti, ker ponoči ponavadi delam. V katerem zakonu pa piše, da vsi spimo od 6-22? In če imaš majhne otroke in zgodaj vstajajo, tudi ni luštno, ko jih je treba rihtat v mrzlem stanovanju, s tem da traja 5 minut, da priteče topla voda. Bolje bi bilo, da bi greli manj, pa ves čas. Ne rabimo 25 stopinj, razlika med dnevno in nočno temperaturo je prevelika.
Forum je zaprt za komentiranje.