Grenki mandlji
Živjo!
Ne vem, kako to da me je ideja na te grenke mandlje kar naenkrat prešinila 😉 Torej, zanima me, kje bi lahko dobila esenco grenkih mandljev? Iz česa jo sploh pridobivajo – mislim, ali obstaja prav sorta grenkih mandljev ali kako?? Sama drugače mandlje obožujem, teh pa res še en poznam.
Rada bi enkrat sama spekla amarette, tu na koroškem jih nimam ravno velikokrat priložnosti jesti….do sedaj sem jih poskusila le mogoče trikrat, malo verjetno da več…pa takooooo zelo so dobri. Lepo prosim, če je kdo že videl kje eseenco teh grenkih mandljev, da mi sporoči, ker bi jo res rada imela. Nekako imam občutek, da boste to vedele bolj primorke :)) Ali pa tudi ne!?
Aja, pa še za kakšen dober preizkušen recept za amarette bi prosila…Babi??! 🙂 Mislim, da sem enkrat zasledila, da jih delaš sama doma, ali pa se morda motim?! In kam vse pašejo? Kar tako za prigrizek itak, pa verjetno h kavici…še kam?
Lep pozdrav vsem izpod Uršlje gore,
zala
Hej, Zala!
Si se koncno oddahnila, kaj? In zadovoljna si verjetno tudi. Zdaj je res konec nekega lepega obdobja in zacetek novega- mogoce se lepsega:)))
Pred leti so nam podtaknili tudi sadiko grenkega mandeljna. Dokler drevesa niso obrodila, nismo vedeli zanj. Tudi dve drevesi plodov z mehko lupino, da jo lahko s prsti stres imamo, pa nismo se okusili se nicesar , ker pticki pojejo vse, ko je se mlecno. Lupina je do konca na veji in ti mislis, da je polna, potem pa zagledas luknjico in …nic! Smo pokrivali z raznimi mrezami, vse zaman. Naj imajo vselje, saj imamo se tri drevesa ta pravih.
Nekaj grenkih plodov shranim ravno za amarette in se kam primesam enega ali dva.Saj ves, da vsebujejo tudi strup in je v vsakem receptu uporaba minimalna. Esenco pa kupim v Italiji, v Avstriji jo prav gotovo tudi dobis. Pri nas je se nisem zasledila.V lekarni pa nisem povprasala, ker se mi zdi, da tja ne spada.
Recept za amarette je preprost. Prijajo povsod, k caju, kavi, desertnemu vinu in likerjem. Jaz jih nadrobim tudi na sladoled. Vcasih uporabim tudi za kaksno na hitro narejeno pecivo. Primesala sem jih v maso za ledene kocke.
Meni so vsec pokapljani s kavo in zraven sladoled, tudi na ledeno kavo pase. Uporabim jih tudi za drobtinice za mandljevo biskvitno testo.Enako kot za orehovo( namesto moke drobtinice in mandeljni).Ti bos ze skombinirala.
To je originalen recept s Sardinije
250 g olupljenih mandeljnov, 5 gramov olupljenih grenkih mandeljnov,
250 g sladkorja, 3 beljaki in sladkor v prahu
V moznarju tolcemo skupaj mandeljne s sladkorjem. Tako dobljeno moko presejemo. Beljake stepemo v sneg in ga postopoma dodajamo moki.
Vse dobro umesamo, naredimo majhne kupcke, ki jih polagamo na z maslom namazano plosco ( ali peki papir). Narahlo jih se potresemo s sladkorjem v prahu. Preden jih damo v pecico, jih pustimo nekaj ur pocivati.
Pecemo pri 150 st. 30 d0 35 minut.
Po tem receptu so zelo dobri, se ne razlezejo( ker se med pocivanjem malo utrdijo) in na vrhu naredijo tako zancilno razpokano skorjico.
Tudi razlicna dobra kvasena testa namazejo s tem in potem je to tako dobro. Si ze pokusila velikonocno Colombo?
So se drugi podobni recepti.
Ce dodas esenco, naj bosta res 2 kapljici. Lahko tudi kombiniras nekaj poprazenih mandeljnov, nekaj neolupljenih.
Verjetno ne bos delala v moznarju. Dober bo tudi multipraktik.Ko se nisem imela mandeljnov, sem v Trstu kupila mandljevo moko.Pride zelo prav.
Lepo se imej in uzivaj pocitnice. Babi
Babi, hvala ti za vse napotke. Moram naredit te amarette!, samo do arome moram prit še prej. Tole me še zanima, ko si napisala da morajo pred peko še nekaj ur počivati…..kako dolgo jih ti pustiš?
In še to: “…..Po tem receptu so zelo dobri, se ne razlezejo( ker se med pocivanjem malo utrdijo) in na vrhu naredijo tako zancilno razpokano skorjico.
Tudi razlicna dobra kvasena testa namazejo s tem in potem je to tako dobro. Si ze pokusila velikonocno Colombo?…..”
Zanima me, s čim premažejo kvašena testa? A s to maso za amarette? Sicer Colombe še nisem jedla (sem jo že videla v mercatorju in vem kako izgleda), sem pa jedla enkrat Bauli kolač, ki je bil s tem premazan in je bilo res božansko…čez pa mandlji ističih in potem smo res najraje to dol luščili :)) Kupila sem jih v Italji, ko so bili pri nas japončki in smo šli v benetke, za naše doma za božične praznike in poetm hop pod smrekico na božično jutro 🙂 so jih bili zelooo veseli.
Tu ti moram še nekaj povedatm, kaj mi je ati danes zjutraj rekel – naj mu še spečem ta panettone, ker mu je najljubši izmed vseh sladic, poleg Sacher torte(ne boš verjela, da sem mu enkrat 2 ali celo 3 dni tovorila eno iz Dunaja, ko smo bili na ne ki izmenjavi dijakov :))….Tako da zelooo obožuje tvouj recept za panettone! Hvala!!
Za panettone smo pri nas navajeni govoriti “Mota kolač”, ker je včasih oči iz Italije nosil te kolače firme “Motta”, in potem se jih je prijelo kar to ime, ne glede ali jemo kolač od Baulija ali katerega drugega 🙂
In vedno, ko gremo v Italijo, jih nakupimo kar precej…tudi iz Rima smo jih že prevažali 🙂
Babi, je tebi všeč Colomba? Upam da, in da še nimaš recepta, da se ti lahko vsaj tako oddolžim za vse dobrote, ki si jih posredovala :)…namreč enkrat sem naletela na en recept, ki bo zgleda kar pravi za pripravo Colombe…..
In tukaj je:
Nisem ga še preizkusila, ampka ga vsekarok še bom. Upam, da ti bo pišel kdaj prav. Imaš mogoče idejo, kje dobiti ustrezen model?
Lep pozdrav na obalo, tudi jaz žekomaj čakam morje v četrtek!:)
Zala
Hej, Zala!
Pa sem res vesela, da sem napisala tisti recpt za Panettone:)))
V mladem gospodinjstvu ni bilo prav veliko denarja. Spomnim se, da je bil vsak nakup v Italiji dobro premisljen in pred prazniki sva sla v Trst.
Povsod so bile skatle Motta z milansko katedralo. Ta panettone je bil najcenejsi. Se sedaj vidim mlade pare na vespah in vsako dekle je drzalo v roki tako skatlo. Pa sem nihala, naj kupiva? Saj bo domaca potica…ampak sva ga kupila.
Amarette pustim stati kaksni dve uri ali pa vec. Se splaca.Enkrat se mi je mudilo in sem jih dala takoj v pec, so se razlezli.Saj so bili tudi dobri, toda kupcki so lepsi.
Ja, kar s tako zmesjo namazejo, mogoce malce redkejso in potem se narezane mandeljne cez. Kaj ne, da je dobro?
Colomba spominja na panettone, razlika pa je.Mogoce manj luknjicasto in zelooo dobro. Nisem se delala in hvala za recept.
Modele imajo pred Veliko nocjo povsod na zalogi – v trgovinah s posodo.Videla sem tudi silikonskega. Sicer pa naj bi model naredili kar z veckrat prepognjeno alufolijo- kot tudi panettone.
Jeseni ti bom prinesla na srecanje nekaj grenkih mandeljnov.
Imam se lanske; toda do takrat bodo ze novi. Upam, da nas bo Primoz se kaj sklical.Ker bos v Ljubljani, ti ne bo tezko priti.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.