Grčija
Pa se zavedaš koliko je otokov?
Odvisno tudi od časa, ki ga imaš. Za prevoz na nekatere pač čakaš par dni, da do njih prideš in ravno toliko, da odideš – če ne pride kaj vmes. Tam res nimaš šanse, da srečaš soseda.
Se pravi, da ti vse destinacije, ki jih ponuja SLO in so letalsko dostopne iz Brnika zate ne pridejo v poštev.
Mi smo bili lansko leto na otoku Kosu in smo bili zelo zadovoljni. Z možem in dvema otrokoma smo vzeli skuterje in v štirinajstih dneh pregledali otok ( + vulkanski otok v bližini ).
Se mi zdi, da otok ni tako komercialen kot nekateri (Rodos,Kreta).
Jaz ga bom priporočila vsakomur, ki si želi takega dopusta kot smo si ga mi.
Lep pozdrav
med vsemi videnimi otoki se ne morem odločit kateri je najlepši ker so si tako različni. a hkrati vsi zelo zanimivi. vsak otok ima glavno mesto in tam se dogaja… med tem, ko so ostali deli lahko turistično nezapovnjeni. npr rodos. če greš v lindos je to nekaj drugege kot faliraki.
se pa ob besedi grški otoki najprej zamislim kikladske otoke.
Grčija ima ogromno otokov, od turističnih, masovno turističnih do manj turstičnih in takih kjer boš čisto sam. Seveda če hočeš udobno potovati, so čarterji iz Brnika, tudi na kakšne ne tako turistične otoke( Intelekta ima zanimivo ponudbo) ali pa lahko zbereš aranžma da si en teden v hotelu preko agencije, potem pa nadaljni teden ali već!!!! na katerem sosednjem otoku v lastni režiji. To veliko ljudi dela, ker samo čarter let stane toliko kolikor enotedenski aranžma in se ti splača to izkoristit, ko si enkrat dol se pa za drugi teden organiziraš sam. Ko so že omenjalo Kos, ki je poleg Rodosa, Krete, mIKONOSA in Krfa najbolj turističen otok Grčije 8je pa zelo lep), od tam lahko v par urah s trajektom nadaljuješ počitnice an Patmosu ( Otok Apokalipse-čudovit), na Lipsi-ju(mali biser z prekrasnim morjem) ,a Lerosu( čudovite vasi in arhitektura) v bistvu so ti otoki tako blizu da si lahko par dni na vsakemu, prenočišče razen v avgustu ko je polno italijanov pa ni problem. Z trajektom iz Benetk se ti v Egej na splača, razen če nimaš ful časa na razpolagO. So pa lepi otoki tudi v Jonskem morju pa tudi Peloponez ima svoj čar. Lepo se imej!!!
Babs, koliko pa ste dali za najem skuterjev. Jaz sem imela lestos v mislih, da bi z mojim dragi sla tud ne en grški otok ki ni preveč turističen in da imaš kaj za videt. Želela bi iti tudi v lastni režiji, tako da bi si prenočišče prav tako sama poiskala, a veš kakšne so kaj cene sob, hrane, ..???
Hvala ti lepa.
Če se lahko malo priključim :
tudi sam z družino (4) nameravam obiskati Grčijo, porabiti za to 3 tedne, bivanje v šotoru in z lastnim prevozom (osebni avto);
v mislih imam trajekt iz Benetk do Igumenice, potem pa na najbližje otočke in nadaljevati čimbolj po zunanjosti okoli vse do Korinta in strniti krog po notranjosti nazaj do Igumenice…Če za to zadostujejo trije tedni, potem bom vesel.
Rad bi v tem času videl nekaj malega znamenitosti, v glavnem pa obalo, morje, neprevečskomercializirano Grčijo, če se to v zdajšnjih česih sploh še da…..to pa bi bilo za prvi obisk dovolj.
Kakšen namig ali nasvet je več kot dobrodošel, drugače pa….. če bo koga zanimalo, povem, ko se vrnem.
Lepo in radi se imejte
Mi gremo letos z avtodomom v Grčijo. Vendar ne s trajektom, pač pa čez Jugoslavijo.Cena trajekta je bila pred dvema letoma za 5 oseb+avtodom 800 E/Benetke. Takrat smo šli z letalom, pa v hotel, praktično smo doplačali samo še1/3 prevoza in imeli hotel s 4*.
Kaj si bomo letos ogledali pa še ne vem (no razen Aten). Ravno to je čar, da gremo za nosom in tam, kjer je lepo ostanem kakšen dan dlje.
l.2006 smo šli preko Juge do Soluna nato do Aten, si jih malce ogledali, pa s trajektom skočili za 3 dni na Santorini, nato na kreto, po 12 dneh odpluli na Peloponez (Gythio), pa nato na zahod do Olimpije, pa vzhod do Napflia, pa preko Korinta nazaj v Atene pa še na Delfe, pa nato čez Jugo domov.
bilanca: skoraj 6000km z avtom, prek 500 s trajekti, in več kot 1.000 slik.
Plan 2007, Atene , Santorini, Kreta skupaj vsaj 3 tedne.
Priporočam ti, da gređš iz Igumenice proti Patrasu, cesta ob obali je čudovita, malo prometa, zelo lepa narava in fantastine plaže z dobrimi tavernami. O d Patrasa dol proto Olipiji so bolj peščene plaže in več avtokampov, bolj ko greš proti jugu Peloponeza manj turistov je. Vsekakor se ustavite v Olipiji potem pa na drugo stran proti Navpliju, ki je krasen, zelo lepe plaže in otočki in idealno izhodišče za ogled Epidavra in Miken. Ko se boste vračali po notranji strani iz Aten za Igumenitco računaj na gorsko ovinkasto cesto (če boste šli gledat Meteore) in vzemi si dovolj časa.
Hvala za namig.
Koliko časa pa se porabi od Korintskih vrat do Meteore – in kje je hitreje :
na Atene-po avtocesti do Larrise, nato pa na Trikalo in gor, ali
na Patre – Arta – Ioanninna – Malakassi in dol do Meteore ?
Matr je daleč ta Meteora, čist na drugem koncu naše poti. Ampak pravjo, da je vredno obiska.
Nekdo je napisal, da se da še vedno, kot pred leti, taboriti izven kampov – je to res ?
Po mojem je boljše da greste na Lariso gor in se mogoče ustavite še v Delfi. Mislim, da je po drugi strani daljše. Je kar dosti vožnje in kjer ni avtocesta se kar vleče. Vendar se splača. Ne samo zaradi Meteor. Kampiranje je možno zunaj kampov še vedno, vendar v sezoni znajo kje koplicirat. Jaz sem bla septembra in oktobra letos in ni bilo problema.
ALEŠ, mi smo bili letos 3 tedne s šotorom po Ionskih otokih – Krf, Lefkas, Kefalonija in Zakintos.
Znamenitosti ni bogve kaj, nekaj je, plaže so pa lepe. Šli smo s trajektom iz Benetk do Krfa, nazaj pa potem iz Patrasa v Benetke.
Trajekt je bil precej drag, ker smo imeli kabino (otrok star 2,5 let in jaz 6 mesecev noseča), če si palubni potnik ni tako zelo drago. Med otoki so bili pa trajekti cca. 35 EUR.
Za kampe smo v povprečju dajali 18 EUR na noč (šotor + avto + elektrika + 2 odrasla + otrok)
Živa, dobra si, da se upaš s trebuščkom tako daleč ! Boš lahko otročku, ko bo večji povedala, da je bil že v Grčiji, hehehe…
Kje ste se pa potikali in koliko ste kilometrov naredili – a avto ste meli svoj, ker menda je najem za več dni (beri tri tedne) kar drag. Sem malo preračunal recimo let z avionom do Aten, pa potem rentanje avta, pustili bi ga pa nazaj grede v Igumenici (mastno doplačilo), kjer bi šli na trajekt pa domov, ampak pride precej dražje, kot trajekt do Igumenice in nazaj do Benetk, po Grčiji pa svojim avtom okol.
Glede zanimivosti je pa tko : v Olimpiji se po moje večina stvari vidi, več pa itak ni potrebe. Mamo raje lepote narave,…pa moram priznat, da me matra Meteora !
OK. bomo že kaj spacal luštnega skupaj.
papa in hvala
Živjo.
Kolk pa stane avtocesta, a je to drago, ker jo je kar neki, če jo seveda uporabiš čimveč ?
In jaz bi jo, vsaj tam, kjer bi obalo preskočil, pa potem iz Aten do Larisse. Vse se pač ne bo dal ogledat. Bomo lepo zmerno potovali in kolikor bo šlo bo, drugo pa drugič, a ne..drgač nimaš nč od dopusta.
Uživaj.
papa
Cena avtoceste je 2 EUR na odsek dolg med 20 in 50km. Imajo pa zanimiv pristop; na eni cestninski postaji pobirajo v eno, na drugi pa v drugo smer, tako da lahko v eno smer plačaš tud do 6€ več (relacija Solun-Atene), kot pa v drugo.
Aja, pa še to, tam kjer so v zemljevidih narisane avtoceste, jih pogosto še ni. Da ne boš iskal avtoceste na kakem polju. Jaz imam atlas, ki naj bi bil usklajen z GPS navigacijskimi kartami Evrope, pa smo ugotovili, da več kot 200km avtocest ni (na zemljevidu recimo so). Da ne govorim o tistih, ki naj bi bile odprte l.2006 in 2007. Teh pogosto še niti graditi niso začeli. Po Olimpijadi jim je zmanjkalo denarja in volje. Le kakih 100km okoli Aten je vse zgrajeno po planu, ostalo pa po grško, je kjer je in bo ko bo.
Bolj pazite na ceno goriva. Gorivo je najceneje v večjih mestih. Razlike so občutne, tudi do 20centov pri litru. Pri gorivu se lahko kar nekaj privarčuje, pri cestninah ni panike. Mi smo dali za cestnino malo več kot 50€ pa smo šli iz Makedonije do Aten in nazaj čez Peloponez preko Aten do Makedonije. V tem času smo za gorivo dali okoli 400€.
Še nekaj. Kakšne spalke so najprimernejše za kampiranje s šotorom/na prostem v obdobju junij-julij ? Teža me dosti ne zadeva, ker je ne bom nosil.
Zase, ker sem 193 cm visok in se rad med spanjem vrtim, itd.., iščem največjo spalko – največja do sedaj je 240×90 in sicer CARIBEE Mammoth Iceberg (52,54 € – to pa je tudi max. cena, ki sem jo pripravljen plačat), je pa za temp do -6 (ne vem pa od koliko + ?) – dimenzije so super, sem jo sprobal kar v trgovini, ne vem pa, kako je s trpežnostjo talnega dela in pa seveda s sušenjem, če se zmoči….e, to je info, ki me še loči od nakupa.
Skratka, ker jaz ne vem skoraj nič o tem, vi, ki berete to, pa sigurno več, mi prosim pomagajte.
Lahke in tanke… predvsem če greš avgusta, tako kot gremo mi.
Smo lani videli oblake le nad Santorinijem in v Makedoniji imeli naliv na poti domov. Drugače pa sonce, sonce in še sonce. Dnevne temp. med 30 in 40. Tudi ponoči ne pade pod 25 (morda v notranjosti, kje malce višje -Delfi ali pa Meteora).
Meteore nikakor ne smeš zamuditi, predvsem če tam še nisi bil. Mi lani nismo uspeli (splet naključij) do Meteore, gremo pa definitivno letos.
Forum je zaprt za komentiranje.