Grčija z vlakom
Pozdravljeni!
Zanima me, če je mogoče že kdo obiskal grčijo z vlakom. Kako poteka pot iz Lj do Soluna. Je treba kaj prestopati, mogoče kje dlje časa čakati.
Kako je z vlaki po Grčiji? So točni, počasni, hitri. Skratka kakeršna koli informacija je dobrodošla.
Letos namreč s fantom nameravava obiskat Grčijo z vlakom. In potem še skok na bljižne otočke.
Lani sm šel z vlakom direkt do Aten, ker so SŽ organizirale od junija do oktobra direktno povezavo. Sicer pa potem skoraj istočasno pelje grški vlak do Aten tko da razen prestopanja ne bo problema.
No ja jaz sm hotel priti samo čimprej do Aten sam ko sem potem imel vse znanje in podatke o potovanju bi si vso stvar malo drugače organiziral.
Na SŽ jih moraš spomniti da ti dajo intersiti karto ki je pol cenejša v obe smeri, ker te sami ne bojo. Ko sm jo kupil sem imel dve karti eno do Gevgelije in eno za po Grčiji ki traja tri dni. Z to intersiti karto moraš priti nazaj kadarkoli v roku enega meseca.
No ko sem čakal na postaji v Ateneh nazaj grede sem mal študiral vozne rede in si rekel da bi moral iti na ta način dol,
Štartaš ob 9h zvečer prideš v Beograd ob sedmih zjutraj. Iz Zagreba štarta ob polnoči tako da sm dobr spal ker sm bil sam v kupeju.V petkih je najbrž večja gužva. Ročke kupeja sm zvezal s špago, lohk pa zaklenš s ključavnico za bickl. Če ti sprevodnik teži rečeš sori.
Pol je opcija da v Beogradu iztopiš pustiš prtlajago, na želežniški postaji ali pa vzameš hotel še za eno noč in si ogledaš BG. Pol štartaš z srbskim vlakom ki gre zvečer recimo ob 8h in pršiba na grško mejo zjutrajob 9h. V tej varjanti moraš iztopiti v Skopju in pustiš prtljago na postaji ali vzameš pocen hotel še za eno noč in si ogledaš Skopje. Potem zvečer ob približno šestih greš na slovenski vlak in prečkaš mejo ob 9h pa še mal in prideš v Solun ob 10h pr. Da pa moraš prit v Grčijo zvečer je vzrok na karti kjer piše da intersiti dovoljuje da če štartaš po sedmi uri zvečer in potuješ ponoči se ti šteje da si koristil železnico šele naslednji dan.(na drugi karti sm imel tri dni potovanja po Grčiji)
No in ponoč pičiš do Aten in prideš ob enih šestih zjutraj. Zdej bi pustil prtlajago na postaji za dva komada sm dal 3,5 eur(ne vem ali računajo na osebo ali kos). Karto moraš met da jo pokažeš. No pol si ogledaš do 9 h Atene(ob nedeljah je skor vserazen gostiln zaprto ob sobotah pa imaš časa le do 2 kar je zagotovo premalo časa(tempirat moraš da boš pršibala tja med tednom. No in pol gre vlak ob 11h uri do Kalamate spet prespiš in prideš zjurtraj tja. Železniška postaja za Peloponez je ene dvesto metrov stran čez nadhod in ko je vroče pa maš veliko prtljage in še če si ti mudi se kar prešvicaš.(sicer bo pa tebi fant nosu)Si ogledaš na hitr Kalamato pol pa z busom pičš do Šparte prespiš greš Do Monemvazije si ogledaš in greš z busom si ogledati stare znamenitosti proti severu do Aten kjer imaš povezave do vseh otokov. Prejšnja leta je bla tut iz Monemvazije veza z Kreto in Milosom sam lan mislm da je ni blo.
No če misliš večino otokov si ogledat pol boš delala kratke razdalje in ne boš spala drugač pa se da na avijonskih sedežih lepo spat če ni džumbusa.
Nazaj grede iz Aten pa greš spet ob 11h iz Aten(lohk si jih ogledaš ker je kar nekaj za vidt lohk tut prespiš, enodnevna metro karta je tri eur) prideš ob 8 h zjutraj v s Solun si ga ogledaš lohk tut prespiš ker je tut zanimiv in pol pičiš zvečer do meje z srbskim vlakom ,če pa prespiš pa greš na blef in če ti težijo pač plačš karto do meje ki ni daleč, pol od makedonije ti pa spet velja prva karta.
Če slučajno letos poleti ne bo direktne veze iz Ljubljane imajo Grki istočasno vlake(probaj najt na internetu) kot je bil slovenski tko da razen mal hitrejšega srčnega utripa in malenkost zmedenosti ne bo problem.
Ja že dolg nism tolk nalagol, zdej pa se s temi podatki ki sem ti jih dal pozanimaj še na železnici in ti potrdijo da me ne boš šla tožit. Drugač pa na železnici zgleda da moraš kar mal bit vztrajen ker ti sicer oni ne bodo predstavili najcenjše opcije.
Ja karta na osebo pride 120 eur, če boste pa trije ali štirje bo pa ene 90 eur
By
Hoj,
tudi midva s fantom sva šla lani v Grčijo z vlakom. Najprej v Atene na nekaj tekem OI nato pa na otoke. Po tem potovanju sva sklenila, da se bova tako dolgih potovanj z vlakom v bodoče raje izogibala. Glede same poti ti je že Lovrenc vse napisal tako da se nebi ponavljala. Mindva se na poti nisva nič ustavljala. Iz LJ sva štartala v sredo okoli 10 in prišla v Atene v petek okoli 6. Kar mi je bilo najhuje je, da vlak ni imel vagona restavracije, tako da tudi kave ne moreš spiti,kaj šele da bi kaj pojedel. hvala bogu sva to izvedela pred odhodom, tako da sva imela zaloge seboj. Druga slaba stran vlaka pa je, da je izredno umazan, kar se voznega reda tiče pa niti približno niso točni (med potjo smo imeli skoraj 2 uri zamude, vendar smo potem do Aten zadnjo noč tako pospešili, da smo prispeli skoraj po voznem redu.
Glede na mojo izkušnjo bi vama rekla, da raje najdita prevoz, ki vaju bo kar najhitreje pripeljal na cilj (tudi pot je zelo enolična, sploh čez Srbijo se vožnja zelo vleče) in potem uživajtna na grških otokih, ki so res vredni obiska. Midva sva lenarila na santoriniju in naxosu več časa pa ni bilo tudi zato, ker sva skoraj 4 dni izgubila pri vožnji z vlakom.
premislita in prijetno potovanje vama želim!
Meni je blo pa prou frajersko. Tut jaz sm šou v enem zamahu, kar se hrane in pijače tiče je res ampak drugač je pa dvakrat en prišel prodajat, če sta pa dva pa lohk en zašiba na postajo kej kupt.
Drgač so pa Srbi zelo komunikativni al sm pa slučajno v obe strani naletu na take. Kar se pa higiene tiče morjo pa vsake državne železnice predati vlak čist v naslednjo državo. Je pa res da včasih tud kadijo kar v kupejih. Drugač pa se mi zdi da lohk vzameš tut spalnik.
No zdaj pa bistveno kar se alternative tiče. Včasih avion sploh ni letel iz Ljubljane ampak si moral v Graz Dunaj ali Muenchen. In če si enkrat na Dunaju je tko kot če si že v BG. Drgač pa najbrž ni zlo pocen, pa še točni rok povratka imaš. V primerjavi z ladjo je pa bistveno bolj optimalno z vlakom, saj moraš prit do Benetk, ladja gre zjutraj, potuješ enako dolgo s tem da moraš še prit do Aten. Torej če ne računaš noči zgubiš z vlakom le ne dan z ladjo pa tri v eno smer. Sicer pa je treba vse sprobat.
By
Najlepša hvala obema za te izčrpne informacije.
Z vlakom bova sigurno šla saj sva do sedaj šla že 2x z ladijo in si želiva malo spremembe. Pa tudi tako kot pravi lovrenc izgubiš precej manj časa. Sva se tudi pozanimala za karte in bova vzela eurodomino, ki pride približno 29 tisoč na osebo, tja in nazaj + 3 dni po grčiji.
Glede čistoče … tudi na ladijo ni ravno čisto, če ti ostane samo prostor pred WCji. Vseeno nekega luksuza na vlaku ne pričakujem 24ur bom že zdržala potem bo pa vse pozabljeno. :)))
Zanimivo, da imava namen obiskati ravno otoke, ki sta jih omenjala Milos, Naxos in Santorini. No Milos je malce uprašljiv, ker so povezave (vsaj po tej zmedi na internetnih straneh ladijskih prevoznikov, ki jo doživljam) precej slabe.
Forum je zaprt za komentiranje.