Najdi forum

grčija-samos

S fantom izbirava med last minute ponudbami za Samos. Destinacijo sva izbrala naključno, malo mogoče zaradi bližine Turčije (če bova slučajno utegnila iti še tja na izlet, kajti letos želiva obiskati čim več dežel) .. Kakšne so vaše izkušnje s Samosa? S katero agencijo ste potovali?
LP

Samos je super, upam, da sta na tisti strani otoka, kjer je Kokkari, ker so tam plaže lepše in manj piha. če sta pa kje drugje, pa priporočam najem avta in gresta okrog otoka. Kot rečeno, na strani (ne vem, a je zahodna), kjer je Kokkari, so same lepe, prekrasne plaže, kjer si čisto sam, le senčnik je nujen, ker je sonce res močno.
Morje je sicer hladno, po mojih izkušnjah: menda je tok močan in se tako dobro premeša, zato nižja temperatura.

Drugače je otok lep, zelen, prijazni ljudje so, itak Grki, in dobra hrana. Od znamenitosti se splača ogledati Herin tempelj in poglej še kakšen turis. vodnik. Uživajta!

Ja Samos je kar zanimiv, čeprav je precej ruralen. Notranjost otoka je zelo zelena, nujno morata poskusiti njihovo vino – zelo sladko. Samo otok se prevozi v enem dnevu, ni velik, plaže pa so lepe in raznolike.

Drugače pa do Turčije ni daleč. iz Pitagoriona jo itak gledaš, do Kushadasija te peljejo cca. 2 uri, tam pa izlet do Efesa in turški bazar ta pravi. Kar lušten enodneven izlet, splača se iti z grško agencijo, saj imaš tudi vodiča le v angleščini.

Mi smo bili pred dvema letoma v Pitagorionu z Intelekto.

LP

Efes je super znamenitost, se strinjam! Če greš v Turčijo, je težje do tja od katerekoli turis. destinacije (daleč namreč) kot od Samosa.

Samos je lep zelen otok s samotnimi plažami.S fantom sva našla plažo kjer sva bila čisto sama.Moraš pa najeti vespo,da lahko raziskuješ otok.Sva bila v Pitagorionu.Lepo mestece tik ob obali s številnimi lokali in dobrimi koktajli.Pogrešala sem grško glasbo,povsod vrtijo tujo,moderno glasbo.Če bosta šla na izlet v Turčijo se bosta še sigurno vrnila tja.

pred tednom dni sva se vrnila s tega otoka, sicer je res da je otoček zelo lušten ( stanovala sva v Pytagorionu) tudi celega sva prevozila z vespo in tudi je res da se najde zelo luštne plaže a midva sva imela zgleda smolo z vetrom ker je non-stop zelo zelo pihal, sicer sva bila v grčiji petič in sem navajena vetra, ampak to je blo pa prav too much, zadnje dva dni je blo sploh nemogoče bit na plaži in prav tako v morju, ker zaradi vetra tud plavat nisi mogu – upam da bosta imela vidva več sreče. Malo sva bila razočarana tudi nad njihovim cenam, ker recimo so na plaži kljub vetru ( na drugih otokih srečaš vsaj to, da ti ponudijo tudi neko zavetje iz bambusa) ob 17h zaračunali ležalnike 6EUR, tudi cene so se nama letos zdele enormno visoke, saj piva izpod 3EUR ni, prav tako hrana Gyros 2.50UER, v restavraciji en obrok 7.90EUR, tako visoke cene sem v Grčiji videla prvič pa kot že rečeno nisem prvič tam, tudi vodička je rekla da pač odkar se je bencin podražil gredo sorazmerno tudi cene gor. Upam da te nisem preveč prestrašila, samo pripravi se tudi na to.

Za Samos je znano, da piha, po mojem se vama je zdelo še tolk bolj vetrovno, ker sta bila na skuterju, kjer že tako piha?

Cene pa navijejo, ja, povsod na grš. otokih, je pa grdo tole z ležalniki oz. senčniki.

🙂 ja se strinjam da že tako piha, ampak dejansko je tu veter pihal res močno, ponekod so bili sunki tako močni da te je kar premaknilo, dva dneva pa sta bila res grozna in tud domačini so rekli da še nikoli ni blo takega vetra, no kakor sem že omenila, verjetno sva pač naletela na tak teden, ampak fajn je met s sabo kak klobuček, ker drugače glavobol totalni, aja tud plaže ki so drugače zelo zelo lepe so bile dejansko PRAZNE, ker je bil veter premočan ( Potami, Lividakia, Mykali) nekako se je dalo zdržat na Lemonakia beach in Tsambou , midva sva bila pa najbolj zadovoljna ( prav zaradi zaveterja) na Gangou in Psili Amos, pa še to omenjena dva dneva ni šlo. Sicer sem navdušenka Grških otokov, ampak po tej izkušnji mislim da me drugo leto Grčija ne vidi,mogoče kako leto kasneje.

je treba naredit kako pavzo vmes, ja:), js se Samosa spomnim predvsem po močnem soncu, tudi vetru, ampak sta mela – kot si rekla – najbrž tak teden:/. Plaže so bile že pred 4 leti, ko sem bla js, prazne, zgleda da ta otok še vedno ni tolk turističen …

Pravkar sem se vrnil s Samosa (julij 2009).
Najprej prebereš vse po vseh forumih in si totalno zmeden. Eni Samos hvalijo, drugi grajajo, vsake oči imajo pač svojega malarja. Moje izkušnje:
Samos me je očaral! Samos te ne fascinira od začetka – Samos ti počasi zleze pod kožo.
Res je – na severni obali piha, kar pa ni moteče. V poletni vročini je bolj moteče, ko ne piha. Valovi so na severu veliki, na vzhodu (proti Turčiji) pa je morje hladno; toda vse to je Samos in nič od tega me ni motilo.
Definitivno je Samos otok za preživljanje mirnih počitnic. Na njem je nekaj Nemcev, ni pa trum pijanih Angležev (Jonski otoki!). Domačini so prijazni, hrana dobra, cene pa povprečno grške. Za veliko pivo (Mythos, Amstel) plačaš od 2 evra (gorska vasica) naprej. Povprečno – 2,5 evra. Kava je grško draga – ledena, razni šejki – od 2 do 3 evre. Tudi cene v ostali Grčiji so podobne in če koga to moti naj rajši ne hodi v Grčijo.
Tudi cene hrane so grško povprečne. In še: dobra giros pita v Kokkariju – 2 evra. Pač pa je poceni rentanje avta – Yaris je bil 30 evrov, kar je, po mojih izkušnjah, relativno malo.
Midva z ženo sva bila v Kokkariju, na severni obali.To je prekrasna, skoraj idilična ribiška vasica. V pristanišču so prekrasni pejsaži in malo reklame – kavarna Wave, ki jo vodi zelo prijazni Grk, ki govori dobro hrvaški – je poročen z Dalmatinko. Pozna Slovenijo, pravi, da sta ga dva starčka iz okolice Kopra hotela posvojiti. Tam se počutiš res domačega. Dobra kava, prekrasen razgled na morje, umirjena glasba – samo čas si je potrebno vzeti. Možakar izgleda kakor, da je pravkar prišel iz hipijevske komune – dvajset let pozneje.
Kaj si ogledati? Tri gorske vasice: Ampelos, Manolates in Vourilotes. Dostop do Manolatesa je po gozdu – sijajno. Zgoraj so tavernice – priporačam jo v Ampelosu – zelo prijazni. V Ampelosu najdete tudi vodnjak, kjer lokalni posebnež, ki dobro govori angleško hladi vino, ki ga lahko poskusite.
Na severni strani se zapeljite naprej do Potamija in še malo naprej in si oglejte slap, je dobro označen. Dostop do slapu je zelo prijeten po gozdu, vendar imejte kopalke, ki jih boste potrebovali za zadnji del poti.
Obvezno si zvečer omislite posedanje na vaškem trgu v mestecu Mitilini v notranjosti otoka; če vas seveda ne motijo trume starih, prijaznih Grkov.
Vreden obiska je tudi Samos in promenada, vendar pa na obalni cesti, takoj na začetku štiripasovnice (zraven je neka banka) lahko naletite na tradicionalno taverno, kjer Grk zvečer peče ribe kar zunaj, na majhnem žaru. Poskusite!
Znamenitosti si oglejte, čeprav niso bogve kaj. Do Pitagorine jame v hribih je dostop obupen – s skuterjem nemogoče, z avtom komajda, vendar tam ni kasko kritja (droben tisk na pogodbi!). Če se boste odločili za ogled Eupalinosovega tunela si nad njim oglejte še samostan ob in v jami.
Južna obala me ni fascinirala in tudi večje gorske vasi ne (npr. Pyrgos, Platanos).Tudi mesto Pitagorion ni nič posebnega.
Izbira hotela: če ste turist tipa all inclusive potem izberite hotele okrog Pitagoriona: če pa želite bolj raziskovalne počitnice pa hotele v Kokkariju.Mi smo bili v “Hotelu” Dina – poceni, čist in vzdržnih 200 m od obale.
Kaj mi ni bilo všeč? Intelektini izleti – obupno dragi, posebej če vidiš kaj nudijo. Na Patmosu in v Turčiji bodite pripravljeni na hudo vročino.
Grški zajtrk – tradicionalno zanič (puter in marmelada – vsak dan).
V mestih občasno ponekod dejansko smrdi – kar v hudi vročini ni presenetljivo. Najem dveh ležalnikov in marela stane 4- 5 evrov na dan, da se kopati tudi kje drugje.
Na koncu bi le poudaril: Samos je poseben in grški. Grškega ga delajo predvsem ljudje.
Lp, Drago

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close