Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika grami-mililitri

grami-mililitri

mi kdo zna to pretvorit.

koliko ml je 100 gr.sladke smetane?

se ne sladka smetana prodaja v mililitrih?

sicer pa… natoči v merico in odčitaj. enostavnega pretvornika verjetno ni

Tukaj imaš tabelice – ampak za prvo silo bo tako, da je 100 g tudi približno 100 mL – verjetno nimaš tako natančnega merilnega valja, da bi z njim res lahko odmerjala volumen tako natančno…

http://hypertextbook.com/facts/2002/AliciaNoelleJones.shtml

Smetana je veliko bolj gosta od vode, torej bo 100g veliko manj kot 100ml.

Ni čisto tako! Odvisno je od temperature in odstotka maščobe, vendar ima sladka smetana precej podobno gostoto/specifično težo, kot voda: Bolj mastne variante imajo celo manjšo kot voda. Če bi smetana res imela veliko večjo gostoto kot voda, potem ne bi na vrh mleka plavala, a ne?

Ampak po moje je za potrebe kuharije čisto ustrezen približek 100 ml = 100 g.

Sladka smetana (aka heavy cream) ima gostoto pri 20 °C 0.994 kg/l, torej je ocena 1g/mL zelo ustrezna!

Ni res ker je pa smetane volumensko veliko vec!!

Če poznaš specifično težo smetane ne bo težav.
Načelno se pa najbolje kuha/peče kar na uč meter!

Če poznaš specifično težo smetane ne bo težav.
Načelno se pa najbolje kuha/peče kar na uč meter!
[/quote]
Benti, saj je šele 9 let stara tema!☺☺☺

Kakšno kompliciranje v PM.

Vzemi približek za gostoto vode pa mir. 1g/ml i BASTA.

Gostota, lahko pa tudi specifični volumen za naš primer itak variirata s temperaturo.

Upam trdit, da bo pogrešek zaradi “zaokrožitve” znotraj standardne variacije k2 celega merilnega postopka. Še večja pa je verjetnost, da bo največja variacija na sami tehtnici ali pa skali kuhinjske menzure. Torej… kompliciranje na žnj decimalk NO GO!

Takim ljudem, kot tule komplicirajo, bi jaz za v kuhinjo prodajal laboratorijske tehtnice po 500EUR plus keramične etalone za sprotno kontrolo po 800EUR , ter za garancijo pogojil na 1x letno umerjanje.

To kar vi mal doma merite je itak vse čungalunga. Vage, menzure, termometri… umerjeno samo 1x, pa še to takrat, ko so en kos v fabrki mal lepo pogledal. Tule boste pa o treh, ma kaj treh, 5 decimalkah sanjal…

So razlogi, zakaj ne more bit vsak za vse. Je le treba imeti nek občutek za določene stvari.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close