Najdi forum

….kupila sem neoluščen grah…..kako pripravljate tak grah ali ga oluščite in lupine zavržete ali kako drugače…..prosim za ideje….. vsem kuharicam in kuharjem želim še naprej lep petek…..

Jaz ga uporabim za zelnjavno grahovo juhico. Ravno včeraj sem ga kupila in dones bom skuhala tako juhico. Naredim takokot normalno zelnjavno juhico, samo da je ostale zelenjave manj, ker dodam več graha. uporabim grahke in lupinice, ker dajo juhi prav posebno dober okus. Če nočeš da se te lupinice vidijo jih daj kuhiati kar takoj na začetku. Jaz jih malo pustim da da jih dodam proti koncu. Tudi grahke dodam proti koncu ker so še čisto mladi in jih ni treba dolgo kuhati.
Tudi za rižoto uporabim lupinice.
Je pa pomemno da lupinicam odstraniš tako žilasto kožico ki je na notranji strani. To narediš da polovičko stroka prelomiš na pol in potegneš ob kožici. Joj je težko povedat – je veliko lažje pokazat. Ampak ni zakomlicirano, tako da ti naj ne bi povzročalo problemov:-))

…krasno….se bom že potrudila in skuhala dobro juhico…..zmeraj sem kuhala že oluščen grah, tokrat sem se prvič soočila z lupino….hvala za idejo!

Graha pojemo ogromno, a še nikoli nisem provala uporabiti lupine. Vedno jo zavržem, pa čeprav je mlada in preverjeno neškropljena ( imam svoj grah).

Hej! Danes sem dobila v dar domaci mladi grah in bo minestrica:)
Jzst, naredi tako, kot je svetovala Pokora, je res fino.
Za v omake, minestrice uporabljam tudi mlado zelenje domacega korencka; ni za zavreci.

Lep vikend 🙂

…tole o škropljenju mi je malce dalo mislit….kaj se tudi grah zastruplja s pesticidi……zdaj, jaz sem ga kupila na trgu in se mi tudi sanja ne, kako je gor rastel :(((

Ups. Niti pomislila nisem na to, če se ga sploh škropi. Mi ga ne in jaz sem se hotela pohvalit , da imam domač grah.

Jzst, ravno zdaj se tele lupinice dala v kastrolo. Se lazje odstranis od spodnje kozice ( prozorna), ce s tankim ostrim nozickom potegnes, da gre zgornja stran proc – zelo enostavno. Polozim na desko prazen strok in potegnem:) Jaz tudi malo surovo pojem:)
Italijani pa skuhajo prazne stroke in spasirajo – lupinice ostanejo kot pri fizolu.

Zana, meni je grah tudi tako zelooo dober.

Na malo olja in masla dam kaksno rezino slanine( ali klobase, ali suhe salame, ali rezine prsuta), da se razpusti ali postekleni, takoj dodam na tanko narezan por, podusim in v to dam oluscen grah s petersiljem in cesnom. Porilijem malo vode, zacinim in pocasi dusim do mehkega.
Eno od pravil za dober grah v omaki: nikoli na vroce olje, vedno naj bo v posodi malo soka od zelenjave. Grah naj se dusi in ne pece:)

lep dan in se lepsi vikend Babi

Babi tvoja kuhinja ( kolikor te berem ) je najbrž podobna raju na zemlji….prav fajn je videt kako nekateri uživajo v kuhi…..lep vikend tudi z moje strani

No:)))

Rada in z veseljem kuham …predvsem preprosto zdravo hrano;mi je pa v posebno veselje eksperimentiranje in uporaba zelisc, zacimb in razne kombinacije – predvsem z zelenjavo. Primorke izkoristimo skoraj vse zeleno
in se ( s tresico) dobro je.

Raj? Mozu je:))) Komu drugemu bi bil pa mogoce Pekel, nic se ne ve:)))

Lp

To s peklom imaš prav, Babi. Občudujem tvojo kuhinjo, a si v naši hiši marsičesa ne upam pripraviti, ker imam par izbirčnežev. S temu grahovimi luščinami bom pa provala, čim se grah napolni (zdaj so samo lupine). Ne bom nobenemu povedala iz česa je ta mineštra.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close