Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek gradnja hiše – mogoče za pravnike

gradnja hiše – mogoče za pravnike

Na očetovi parceli bi gradila hišo, pa bi sklenila služnostno pogodbo. Na upravni enoti pa hočejo imeti pogodbo o stavbni pravici. Gradbeni zakon govori o stvarnih pravicah kot pravici graditi in služnost je stvarna pravica. kaj je sploh razlika med služnostjo in stavbo pravico? Razen v davku.

Ojoj, ko bi le bil kdo, ki bi ti lahko pomagal… Odvetnik?!

WTF?

Služnost pomeni, da lahko parcelo oz. del nje uporabljaš skupaj z lastnikom. Torej če sem jaz lastnik parcele in je na njej pot in imaš ti služnost za to pot, pomeni, da jaz poti ne smem blokirati. Uporabljava jo lahko jaz (seveda ker sem lastnik) in ti (ker imaš služnost).

Ti hiše ne moreš graditi na služnosti – saj niti lastnica nisi.

Tako kot je povedal predhodnik. Na služnostni parceli ne moreš graditi. Moraš biti lastnik parcele. Služnost je lahko v primeru, da greš čez tujo zemljo do svoje parcele. Pa še nekaj se pozanimaj pred gradnjo. Če imaš stavbno zemljišče še ne pomeni da lahko gradiš, ker mora imeti občina za to lokacijo OPN ali občinski prostorski načrt.

Odgovor na objavo uporabnika
gradilabipanevem, 10.12.2021 ob 11:20

Na očetovi parceli bi gradila hišo, pa bi sklenila služnostno pogodbo. Na upravni enoti pa hočejo imeti pogodbo o stavbni pravici. Gradbeni zakon govori o stvarnih pravicah kot pravici graditi in služnost je stvarna pravica. kaj je sploh razlika med služnostjo in stavbo pravico? Razen v davku.

Če imaš pravico graditi, še ni rečeno, da bo zgrajeno tvoje. Pravico graditi, kaj? Vodovod, npr. Najbolje, da poslušaš upravno enoto. Takšne definicije boš gotovo našla preko brskalnika.

Zakaj pa ne bi raje gradila na svoji parceli?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close