Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika gosja jetrna pašteta

gosja jetrna pašteta

Babi, že nekaj časa nazaj si omenjala gosjo jetrn- pašteto pa ne vem če si jo potem objavila.V iskalniku je nejdem.
če si tako prijazna napiši recept

nimam sicer recepta za gosjo pasteto,imam pa za piscancjo-jetrno. nekajkrat sem jo ze delala in mi je vsec.

za 8 ljudi-pribl.

650 g piscancijh prs
250 g pisc. jetric
130 g masla
2 trdo kuhana jajca
3-4 stroki cesna
2 kisli kumarici
1 zlico kisle smetane
muskatni orescek
sol
poper

prsa in jetra malo posolimo in opecemo na maslu…jetra pecemo cca 10 min,prsa malo vec…na koncu dodamo se cele stroke cesna. ohladimo in zmeljemo skupaj s trdo kuhanimi jajci.
preostalo maslo raztopimo in dodamo zmleto maso,sok od pecenja,na drobno narezane kumarice,kislo smetano,nariban musk.orescek,sol,poper.dobro premesamo in stresemo v z maslom pomasceno posodo. spravimo v hladilnik. lp petra

Hej,Maca 1 !

Sem tudi sama pogledala,ce sem napisala recet;so moji recepti za razne druge pastete,ta je samo omanjena. Ce vpises v iskanje ” pastete”,ti odpre nekaj postov.Bilo je marca meseca.

Zdaj pa recept za pasteto iz gosjih jeter,oziroma dva recepta.Prvi je iz Slovenske kuharice,drugi pa iz Hafnerjeve Ta dobra stara kuha. Bos videla,kaj ti bolj odgovarja.

1. velika gosja jetra,3 rumenjaki,6 dag slanine,sol,poper,pimenta,majaron,kumina in moka za model.

Jetra umijemo v mrzli vodi,potegnemo z njih kozice.(Pazi na zolcnik)
Polovico jeter zmeljemo,polovico pa zrezemo na tanke liste.
Zmleti polovici jeter dodamo rumenjake,zmleto slanino,sol in zacimbe.
Vse lepo zmesamo v homogeno maso.Mimo recepta lahko dodamo malo konjaka ali cesa podobnega.

Zmes denemo v namazan,pomokan model za pudinge(posoda,ki se lepo zapre s pokrovko in da kuhati v drugo posodo z vodo),in sicer najprej plast zmlete zmesi,nato plast na listke narezanih jeter,na vrh spet zmleto zmes.

Model zapremo in kuhamo zmes 1 do 1 1/2 ure v pari.
Ohlajeno pasteto zrezemo na tanke liste.
Dobro je tudi v aspiku ali hladetini.

2. To je pa Hafner,ki ima sijajne recepte svoje babice in mame(19.in 20.st.)

gosja jetra,30 dag pustega svinjskega mesa,25 dag puste gnjati,30 dag sveze slanine,(lahko tudi suha),2 cebuli,3 zlice presnega masla,1 do 2 dl
madeirskega vina ali tokajca,petersilj,sol,poper,nariban muskatni orescek,majaron,timijan

Pasteto iz gosjih jeter pripravimo malo drugace kot pasteto iz svinjskih jeter.
Umita in olupljena jetra prerezemo vzdolzno na pol,jih zvecer damo v lonceno(keramicno,porecalasto) skledico ter prelijemo z vinom.
Naslednji dan zrezemo cebulo na listice,meso na tanke kose in vse skupaj s slanino preprazimo,posolimo,popopramo,dodamo majaro, timijan in muskatni orescek.Meso ohladimo,na mesni strojcek dvakrat zrezemo(ali v multipraktiku) in dodamo vino od marinade.

Glinasti posodi dno in stene namazemo s svinjsko mastjo.Na dno polozimo plast zmletega mesa,nanjo gosja jetra,ki jih zadelamo z ostalo maso zmletega mesa.Po vrhu polozimo nekaj rezin suhe slanine.Posodo damo v pecico in pecemo 45 minut pri 150 stopinjah. Pasteto jemo mrzlo.Zraven ponudimo crn kruh in surovo maslo.
K pastetam moramo vedno postaviti na mizo mlincek za poper in sol,da si gost lahko jed priredi svojiemu okusu.

Vse te pastete rezemo,ne mazemo kot pastete iz skatlic.

Tako sem parkrat naredila pasteto iz racjih jeter. Najprej me je motilo,da so jetra v kosu.Ko se pecena masa tanko reze,ugotovis,da so tanke rezine jeter lepo pecena in okusne. Ne bi bilo pa nic narobe,ce bi tudi jetra narezala na rezine in le te polagala na zmleto meso.

Francoska pasteta,njihova apecialiteta – zelo dobro,recept pa neznan.

Jejo jo vedno zelo ohlajeno na toplih rezinah malo sladkega kruha.

O ostalih pastetah sem pa napisala lani marca ,kot sem ti zgoraj povedala.

Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close