Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika golaž mi nikakor ne uspe:(((

golaž mi nikakor ne uspe:(((

Vsakič, ko se lotim golaža, sem potem slabe volje, ker mi nikakor ne uspe, da bi bil res okusen. Ne vem, kaj delam narobe, enkrat je preredek, enkrat premasten, danes mi čebula ni lepo razpadla kot bi morala. Skratka, čist sem že obupana.

Zato me zanima, če se kateri da napisat res podroben recept, kako skuhat dober golaž.
Zelo vam bom hvaležna.

Pa lep dan!

Meni tudi ne najbolj uspeva. A pojemo ga vseeno 🙂

Čebule, mesa in črnega vina mora biti v istih količinah.
Npr:
– eno kilo mesa
– eno kilo čebule
– en liter vina

meni vedno uspe!

Poskusi po temu receptu:

http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&&Article=886

Aha!

Čebulo vedno sesekljam skoraj do tekočine v multipraktiku.
Tako se sigurno hitreje razpusti.

Skrivnost ni ena, jih je več.
Prva: olupljene čebule mora biti toliko kot mesa. Malo več ne škodi. Čebulo moraš ravno prav prepražiti do svetlorumenega, prežgana da slab okus, premalo prepražena se ne bo razpustila.
Druga: meso mora biti kvalitetno, najboljši je bočnik ali nemastna vratovina. Stegno je za zrezke, ne za golaž.
Tretja: začimb čim manj, glavna je sladka paprika, malo česna v prahu in lovorjev list, čisto malo majarona.
Četrta: kuhati ga moraš počaaaasiiiii, na majhnem ognju, v težki pokriti posodi, meso in čebula naj se dušita v lastnem soku. Tekočino doliješ le, če preveč vode izpari.
Peta: ker je priprava golaža dolgotrajno početje, najbolje narediš, če ga skuhaš za večkrat naenkrat. Pogret je še boljši od svežega.

ni problema, hvala. Iz tvojega odgovora sem ugotovila, kaj sem danes naredila narobe, da se čebula ni razpustila:(

Ali te lahko prosim, če mi še malo bolj natančno napišeš, kdaj dodaš meso, ali ga dušiš v lastnem soku ali zaliješ z vodo, kdaj dodaš začimbe ipd.???

Prosim!

Jaz dam meso takrat, ko čebula porumeni (in menda je recept, da se hitreje razpusti, ta, da jo takoj malo posoliš, pa zdi se mi, da se bolje razpusti stara čebula kot nova). Tekočine naj bo ravno toliko, da se ne smodi, torej meso in čebula ne smeta plavat v vodi, ampak jo postopoma dodajaš (zoprno, ker je treba non stop mešat…). Od začimb jaz dam zraven timijan.

p.s. jaz vedno kupim kar velik kos bočnika in tako skuham golaža za petkrat in ga dam v skrinjo. Zraven pa ob priliki naredim polento, svaljke ali pa makarone.

Toncka

Tončka, koliko bočnika približno pa kupiš, da narediš golaža za petkrat??s čim ga pa zgostiš?

Ponavadi ga je več kot kila, pojma nimam.
Zgostim ga po tradicionalni metodi- ko tekočine že skoraj zmanjka (ko potegneš s kuhalnico po dnu posode, vidiš samo maščobo in dušeno meso, ki je že mehko, nič več pa ni videti vode), dam dve ali tri žlice moke, premešam (da ni grudic, ampak lepo razporejeno po mesu), dve majhni žlički sladke paprike, premešam in zalijem z vodo, še par minutk pokuham (da se moka skuha) in je fertik!

Najprej opečem kocke mesa, da z vseh strani malo porjavijo. Stresem jih v drugo posodo, pokrijem in podkurim čisto majhen ogenj, da se ne shladijo.

Čebulo vedno sesekljam na roke, dam v prvo posodo nekaj dodatne maščobe in čebulo počasi prepražim. Že spet finta: če preveč mešaš, jo zdrobiš in se prime, če jo premalo, se lahko prismodi. Maščobe naj bo raje malo več kot malo manj, če paziš na kalorije, jo brez težav odliješ, ko je čebula prepražena. Dovolj je prepražena, ko je rjava na robovih, takrat dodam meso, potresem s papriko, premešam, pokrijem in zmanjšam plamen. Občasno pomešam in gledam, da ne zmanjka tekočine. Od začimb sama dodam še česen, lovorjev list, majaron in žlico pravega kakava (smešno, ampak učinkovito).

Vse skupaj traja vsaj tri ure, ampak če pomisliš, da imaš potem za petkrat skuhano kosilo, se res splača. in ne pozabi, vaja dela mojstra.

Dober recept za golaž najdeš v kuharici sestre vendeline. Po njenem receptu golaž ne potrebuje nobene začimbe (tudi soli ne), čeprav jo vedno malo dodam. Je enostaven in vedno uspe.

premalo čebule?

Tukole pa jst naredim:)
1kg mesa (bočnik)
1kg čebule

Najprej sesekljam čebulo, na roke seveda, v posodo dam olja, da pokrije dno in vanjo stresem čebulo, premešam in dodam žličko soli, da čebula lepo postekleni (tako jo lahko pustim na ognju res dolgo, ne da bi se zažgala), medtem operem meso in ga narežem na kocke, ga stresem v posodo in premešam, dodam dve do tri velike žlice moke in potem dodam še jušno kocko, malo vegete,paradižnikovo mezgo, mleto papriko, lovorov list ali dva in suh peteršilj.
Premešam in zalijem najprej z deci ali dvema črnega vina, spet premešam in zalijem še z vodo. Po potrebi še dosolim in kuham na zmernem ognju najmanj štiri ure, da meso začne že skoraj razpadati.
Smo štiričlanska družina in nikoli ga ne ostane še za večerjo, finta je v čebuli, čebula da tapravi okus, res pa da hiša smrdi po njej še naslednji dan 🙂
Pa dober tek!

Zamenjaj cebulo

A gurman.si ne dela več? Ah, sedaj vidim, link je iz leta 2007 ;).
Vse ostalo ostane isto, le da je letos treba zamenjat čebulo :)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close