Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Gobova juha iz gostilne

Gobova juha iz gostilne

V vsaki gostilni imajo zares okusno gobovo juho. Sama jo velikokrat kuham – iz jurčkov, a mi tako dobra nikoli ne rata, pravzaprav daleč od tega. Brez okusa, če ni fajn slana še za pojesti ni. V čem je skrivnost teh kremnih, polnega okusa gostilniških gobovih juh?

Za kakšen recept bom hvaležna, ali pa samo namig.

pri nas na čebuli potenstamo jurčke (sveže), raibamo krompir, korenček, kolerabo…zalijemo z zelenjavno osnovo, dodamo suhe jurčke (ker imajo bolj intenziven okus in vonj), nakockan krompir, na koncu pa še kislo smetano.

Dodaš gobovo juho iz vrečke, pa imaš tako gobovo juho, kot jo dobiš v gostilni, bljak…

Meni je naša doma kuhana juha zelo dobra, pa je po najbolj preprostem receptu. Verjetno daš premalo vsega, pa potem nastane slan krop namesto dobre juhe. Bi morala napisat, kako jo skuhaš.

V gostilnah, kolikor vem, tako gobovim omakam kot juham v glavnem dodajajo jušno (mesno) osnovo. Šparajo z materialom.
Verjetno bi morala iti v kako “top” restavracijo, da bi dobila gobe brez tega dodatka.

Prepraži 2 veliki čebuli, dodaj 3 stroke česna, da zadiši, dodaj jurčke, prepraži da voda izpari, dodaj 3 na kocke narezane krompirje, prepraži, dodaj svež paradižnik ali paradižnikovo pulpo, popraj, posoli, prepraži, zalij z jušno osnovo, kuhaj, dodaj peteršilj, zabeli s kislo smetano in postrezi.

Buon apetit:)

Točno to.

Mi jo delamo po tem receptu in nam je odlična.

Jaz pri gobovi juhi nič ne kompliciram. Nikoli ne dajem čebule, ker se mi zdi, da ubije okus gob. Na maslu prepražim narezane gobe in na kocke narezan krompir. Potem zalijem z vodo, solim, popram. Pustim, da počasi vre toliko časa, da se krompir skuha. Proti koncu dodam stisnjen česen in peteršilj ter timijan. Del kuhanega krompirja pretlačim, da zgosti juho, čisto na koncu pa dodam kislo smetano, ugasnem štedilnik in dobro premešam.

Tako je bil pred leti naslovljen en recept po katerem jaz na hitro skuham gobovo juho. Sploh, če nimam gob, je zelo uporaben. Pa preden me napadete, da jemo “svinjarijo” naj povem, da tole juho skuham res zelo redko.

Krompir narežeš na kocke in ga daš kuhat. Ko je napol kuhan, dodaš gobovo juho iz vrečke (če imaš pa sveže gobe, pa tudi te). Dodaš veliko česna in kisle smetane.

Meni se zdi boljša kot vsaka drugo gobova juha.

Moja soseda da v gobovo juho vedno še gobovo juho iz vrečke. Okus po juhi iz vrečke, ki mnogim odgovarja, pa narediš doma tako, da kisli smetani dodaš vegeto. Ostalo pa kot za gobovo juho.

Podoben okus in predvsem vonj dobiš, če dodaš posušene gobe. Drugače pa drži, da v večini gostiln dodajajo juho iz vrečke (celo za gobove omake za zrezke jo uporabljajo)…..

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Moji imajo pa radi takole juho: malo drobno narezane čebule rahlo popražim, stresem nanjo sveže narezane jurčke, malo vegete (ja, vem, haha) in pražim, dokler ne izpari večina vode iz gob. Včasih dodam malo na kocke narezanega krompirja. Dodam še strok česna, malo pomokam in zalijem z vodo. Ko zavre, dodam sladko smetano, lovorjev list in skuham do konca. Smo jo jedli že v kar nekaj gostilnah, pa mi domači pravijo, da je moja najboljša.

Ob vikendih pomagam v eni restavraciji, gobovo juho pripravljajo brez pomoči “instantov”. Na čebuli prepražiš jurčke, dodaš tržaško (olivno olje, sesekljana česen in peteršilj), dodaš na kocke narezana krompir in koren, zaliješ z govejo juho in kuhaš. Vse skupaj začiniš s soljo, poprom in smetano za kuhanje. V juhi kuhaš še olupljen cel krompir, ki ga na koncu pretlačiš, da juho zgostiš. To je to, juha je res dobra.

Vegeta, kocke, instanti – tega se v dobrih restavracijah uporablja bolj malo.

Jurčki morajo biti sveži, za juho so boljši manjši, za žar pa pridejo v poštev tudi večji.

A dej prosim te noooo, za juho so vedno večji jurčki, najboljši okus dajo tisti zeleni trosi pod kobuki, ki jih imajo samo večji. Manjši jurčki so za žar, carpaccio in vlaganje.

Pa še nekaj me zanima. Vi potem to gobovo juho, ki jo kuhate z govejo župo prodajate vegetarijancem???? Svašta, res.

A dej prosim te noooo, za juho so vedno večji jurčki, najboljši okus dajo tisti zeleni trosi pod kobuki, ki jih imajo samo večji. Manjši jurčki so za žar, carpaccio in vlaganje.

Pa še nekaj me zanima. Vi potem to gobovo juho, ki jo kuhate z govejo župo prodajate vegetarijancem???? Svašta, res.[/quote]

Tako delajo, delam v strežbi, vidim kaj se dogaja v kuhinji, ja uporabljajo govejo juho. Glede vegetariancev pa, če bi vedeli ….ne bi jedli v restavracijah.

Tako delajo, delam v strežbi, vidim kaj se dogaja v kuhinji, ja uporabljajo govejo juho. Glede vegetariancev pa, če bi vedeli ….ne bi jedli v restavracijah.[/quote][/quote]

Uh, še dobro, da nikoli ne jem juhe v gostilni, prav zaradi tega, ker ne zaupam, kaj vse oni štejejo pod brez mesno juho. Dovolj je že to, ko vprašaš kaj ponujajo od brez mesnih jedi, pa ti prvo ponudijo ribo! Jaooooo!

….lisičke? Je kakšna drugačna priprava? Menda morajo biti lisičke sesekljane oz. zelo na drobno narezane, da dajo okus…..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close