gliste pri ribah
Dober dan,
Moje vprašanje sicer ni iz te teme, vendar zares ne vem, kje naj ga postavim.
Danes dopoldne sem v ribarnici kupila plave ribe, ki jim na Obali pravimo “sardončki”.
Ko sem jih čistila, sem opazila, da se v nekaterih nahajajo bele, kot las tanke gliste, dolge 2-3cm. Ne vem, če so bile v črevesju ali nekje drugje v trebuhu, ker pač pri čiščenju gre vse skupaj ven. Niso jih imele vse ribe (mogoče kakšnih 5 iz celega kg), ampak ker jaz običajno to drobovino dajem na papir in sem to opazila šele čez nekaj časa, kot sem opazila nekakšno premikanje ali gubanje (npr. kača) sem postala pozorna.
Pogledala sem vsakoribon, nikjer ni bilo več sledu kakšne gliste, vendar se vseeno nisem mogla odločiti, da bi jih ocvrla in sem jih dala sosedu za psa. Mož pravi, da če sem vse odstranila ni nobene nevarnosti, in da se pri cvrtju tako in tako vse uniči (če bi eventuelno kaj ostalo), ampak jaz bi imela slab občutek, če bi to jedla.
Problem ni v tem kg, ki sem ga danes kupila, ampak kaj narediti drugič, saj imamo take ribice zelo radi in jih večkrat kupimo. Prav gotovo bom še bolj pozorna pri čiščenju in bom vsako posebej pogledala ter eventuelno odstranila v celoti, vendar se boljim, da mi bo ostal slab občutek.
Zanima me vaše mnenje. Je tu kakšen strokovnjak, ki bi znal odgovoriti.
Hvala in lep pozdrav.
To so majhni črvički cca. 2 cm dolgi in tanki kot nit.Imenujejo se Anisakis.
Gostitelj je tudi človek, ki ima lahko zelo neprijetne težave.Iz želodca se lahko razširi v črevo in druge organe, kjer jih lagko odstranijo s kirurškim posegom.
Bodite zelo previdni pri čiščenju rib.Sicer Anisakis živi v črevesju ribe, ampak je lahko pri starih ribah tudi že v mesu.Tudi s termečno obdelavo se lahko prenesejo v naše telo.
Niso samo v sardonih-sardinah, tudi v lososu in drugih ribah, rakih in lignjih.Japonci kar pogosto zbolijo z uživanjem sušija.Zadnjih 20 let se bolj razmnožujejo in je več primero okužb.Lansko leto je bil cel hudič na hrvaškem-izvoz v Italijo je odkril to nadlogo.
Bodite previdni.
Hvala za odgovor.
Vse ribe sem dala sosedu za psa delovno površino, posodo in nož sem najprej pobrisala s papirnato brisačo, nato pa še oprala s vročo vodo in detergentom…zares upam, da ni nikjer nič ostalo.
Kako malo je potrebno, da se človek okuži. Prepričana sem, da je tiste sardončke včeraj kupilo še kar precej ljudi. Bi morala prodajalca ali koga drugega (inšpektorja) na to opozoriti? Kaj mislite?
Hvala in lep pozdrav še enkrat.
Hvala za odgovor.
Seveda, se povsem strinjam z vami, da takšne ribe tudi za pse (ali druge živali) niso dobre. Ampak, še zdaleč si nisem mislila, da bi lahko bilo tako resno. Sem mislila, da gre bolj za kakšne navadne gliste, ki se s toplotno obdelavo uničijo.
Ugotavljam, da smo res “nevedni” ali pa je zmeraj več nevarnosti, na katere nismo navajeni paziti.
No, upam, da ti črvi tudi nimajo kakšnih jajčic, ki bi se morebiti kam “zataknila” (npr. za nohte, ker sem jih čistila z golimi rokami) in bila nevarna. Saj sem roke dobro oprala v maksimalno vroči vodi, detergentu, pa še pod tekočo vodo, ampak vseeno me malce gloda, kaj če se lahko prenese ta zadeva tudi na takšen način in ne samo kot odrasli osebek.
Lep pozdrav.
Vsi bi se morali zavedati (pa nočem strašiti, ampak to so dejstva) da ima človek v sebi lahko več kot 100 različnih parazitov.Kako pridejo v naše telo je zelo enostavno.Tu pa tam kje utrgamo kakšno neoprano jagodo,grozdje…pojemo kakšno ekološko jabolko, ki kao ni špricano in si mislimo, potem ga pa kar v jopo malo obrišem….delamo v vrtu in si rok ne umijemo temeljito…pijemo vodo v kateri so paraziti, jemo mlečne izdelke iz surovega mleka…nešteto možnosti je da pridejo v naše telo.Nenazadnje se poljubljamo z osebo ki ima parazite, lahko je to naša stara mama, ki ne skrbi več prav dobro za higieno, prav gotovo vsaki dan pošlatamo kar nekaj zelo okuženih kljuk na vratih v službi, in WC-jih….Paraziti, nekateri si mikroskopsko majhni lahko pridejo kar skozi kožo.Saj veš, da se kadilci odvadijo kaditi tudi z nikotinskimi obliži, tudi kontracepcija je na podlagi obližev….koža je naš največji organ, ki posrka vase in popelje do naših celic marsikaj.Zato je zelo pomembno s kakšnimi kremami se mažemo, s kakšno vodo se umivamo kje se valjamo goli (tudi v kopalkah).Čisto brez problema se ljudje valjajo goli v travi kjer je prej lulal maček ali pes, ali pa srna (ta je med drugimi najbolj okužena s paraziti)….v kakšnem bifeju imajo skodelice z arašidi, slanimi palčkami, kjer žoka v te skodelice na desetine ljudi.Nekoč so na takšnih arašidih naredili analizo in našli 36 različnih vzorcev urina…samo pomisli, kaj ljudje vse mečemo v sebe, čisto brez skrbi-ne da bi sploh na kaj mislili.
Če kupuješ kdaj dimljene ribe, vedno vprašaj kako so bile dimljene, ker vroče dimljenje uniči vse, hladno dimljenje pa ne.
Naj te potolažim za Anisakis glistice…s termično obdelavo jih skoraj zagotovo uničiš-ni pa 100%.
Bolje je da drugič vse ribe kupuješ v naprej, jih očistiš in zamrzneš za najmanj 7 dni na -18 do -20 st. C.
Tako zagotovo uničiš tudi ličinke Anisakisa.
Nekateri ljudje se s paraziti bojujejo s pomočjo feferonov-zelo pikantnih jedi, drugi s česnom, tretji z bog ve čim…
Jaz se proti njim borim s KISIKOM, stabiliziran kisik pobije vse patogene v tebi in na tebi.
Tak kisik je lahko v različnih oblikah.Npr enega prav dobro poznaš, pa ne veš da je lahko tudi zelo uporaben-to je vodikov peroksid s katerim si nežni spol blajha lase.Lase pa pravzaprav razbarva kisik.Mora pa biti ta vodikov peroksid za prehrambene namene-npr. za razkuževanje hrane, kuhinje itd.
Tak vodikov peroksid prodajajo v lekarnah (pakiran je po 1 liter) in mora biti 30, ali 35%. Takega potem razredčiš z destilirano vodo.Npr. če kupiš 30%, potem vzameš 1 del peroksida in 9 delov vode in dobiš 3%.S 3% si jaz umivam zobe (tako razkužim tudi ustno votlino), si z njim pošpricam vse rane, ki se zelo kmalu zacelijo, saj se na rani ne prime noben hudič.
Vsake toliko časa naredim kuro in ga pijem-ZELO PREVIDNO kar 30% dam po kapljicah v vodo in pijem vedno na prazen želodec in še 1 uro za tem nič ne zaužijem.Kapljice vsaki dan povečujem, da kisik počasi pobije patogene v telesu, ker če bi že prvi dan popil končno dozo, bi kisik pobil preveč patogen naenkrat-to bi pa pomenilo preveč toksinov za telo in bi lahko prišlo do slabosti in bruhanja.Ljudje se bojijo peroksida ker na steklenici narisana smrt-to pa pomeni, če bi človek popil kar 30% peroksid.
Poglej kemična formula za:
navadna voda…H2O
vodik.peroksid..H2O2
torej je vodi dodan samo še ena molekula kisika.
Takšnih stabiliziranih kisikov je še veliko npr.
natrijev klorid-kuhinjska sol…..NaCl
natrijev klorit……………………..NaClO2
spet dodane 2 molekule kisika
ljudje pravijo, to je klor-varikina, ne pomislijo pa da tak klor uživajo vsaki dan v obliki kuhinjske soli.
Jaz pravim, kakor kdo želi poskrbeti za svoje zdravje.Eni zaupajo izključno zdravnikom in farmaciji, jaz npr. niti slučajno.
Forum je zaprt za komentiranje.